Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ξέρετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα φρούτα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ξέρετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα φρούτα;

Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και τα φρούτα έχουν μερικά μυστικά τα οποία μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη γεύση, τη διάρκεια ζωής και την θρεπτικά αξία τους.

Να ποια είναι, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου.

* Αν θέλετε να αδυνατίσετε, να προτιμάτε τα άγουρα. Όσο πιο άγουρα είναι, τόσο περισσότερο κόβουν την όρεξη και τόσο πιο χαμηλά διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

* Να τα βάζετε άπλυτα στο ψυγείο. Το πλύσιμο δημιουργεί υγρασία, η οποίαευνοεί την επιβίωση των μικροβίων.

* Μην τα βράζετε με τις ώρες. Η παρατεταμένη θερμική επεξεργασία (βράσιμο, ψήσιμο, τηγάνισμα) καταστρέφει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδίως τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (λ.χ. C, βιταμίνες συμπλέγματος Β) και διασπά τις φυτικές ίνες σε απλά μόρια γλυκόζης.

* Βάλτε τα άφοβα στην κατάψυξη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ελαττώνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά αντιθέτως καθυστερούν την καταστροφή τους και τα διατηρούν ασφαλή. Αρκεί να μην τα βάλετε στην κατάψυξη έπειτα από θερμική επεξεργασία (π.χ. ζεμάτισμα).

* Να προτιμάτε τα ολόκληρα. Η κατανάλωσή τους μαζί με τη φλούδα τους αυξάνει πολύ λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα απ’ ό,τι η κατανάλωση του χυμού τους, λόγω της κατανάλωσης των φυτικών ινών τους. Έτσι, διατηρείται υπό έλεγχο η πείνα και τροφοδοτείται σταθερά ο οργανισμός με ενέργεια (θερμίδες).

* Μην κάνετε υπερβολές με τα αποξηραμένα. Η αποξήρανση δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων αλλά η αφαίρεση του νερού σημαίνει περισσότερες θερμίδες σε μικρότερες μερίδες. Να διαβάζετε τις ετικέτες των συσκευασιών διότι μπορεί να έχουν προστεθεί ζάχαρη ή λιπαρά. Δύο έως τρία μέτρια αποξηραμένα φρούτα αντιστοιχούν σε μία μικρομερίδα φρούτου.

* Να χρησιμοποιείτε συχνά ξύσμα από πορτοκάλι. Ή λεμόνι ή όποιο άλλο εσπεριδοειδές σας αρέσει. Περιέχει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες και πηκτίνη (ρίχνει τη χοληστερόλη). Να βάζετε ξύσμα σε όλες τις συνταγές που περιέχουν τον χυμό τους και ει δυνατόν να τα χρησιμοποιείτε ολόκληρα στην παρασκευή χυμών.

* Προσοχή στο γκρέιπ φρουτ. Η συχνή κατανάλωσή του επηρεάζει τα ηπατικά ένζυμα που μεταβολίζουν τα φάρμακα και γι’ αυτό έχει βρεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει 85 διαφορετικά φάρμακα (από αντιβιοτικά και υπερτασικά έως αντιπηκτικά). Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να τρώτε γκρέιπ φρουτ.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea