Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Τι ώρα κοιμάσαι; Δες τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9634811817708855857

Αν κατάντησες αλήτης και δεν πηγαίνεις πλέον σπίτι, αν καθυστερείς τον ύπνο σου και την ξεκούρασή σου, μην εκπλαγείς αν δεις τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει…

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε πλέον εμπεδώσει, μετά από αναρίθμητες σχετικές έρευνες, ότι ο κακός και ελλιπής ύπνος συνδέεται με κινδύνους για την υγεία μας -ψυχολογικούς και σωματικούς. Ωστόσο, νέα έρευνα προειδοποιεί ότι ακόμα και αν προσέχουμε την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου μας, υπάρχει μία ακόμα λεπτομέρεια η οποία μπορεί να μας θέτει σε κίνδυνο.

Αυτή δεν είναι άλλη από την ώρα που επιλέγουμε να πέσουμε στο κρεβάτι για να ξεκινήσουμε τον ύπνο μας, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Northwestern University και παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα, στο συνέδριο των ειδικών ύπνου, SLEEP 2016 (περίληψη της έρευνας, διαθέσιμη στη σελ. 50, εδώ).

Ειδικότερα, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν κάνουν χώρο στο πρόγραμμά τους για να αναπαυθούν στην αγκαλιά του Μορφέα αρκετά νωρίς, ακόμα και αν κοιμούνται συνολικά πάνω από 6,5 ώρες την ημέρα (γενικά, αποδεκτό νούμερο), κινδυνεύουν περισσότερο να δουν τη σιλουέτα και κυρίως, την υγεία τους να καταστρέφεται, χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν. Γιατί;

Η σημασία της ώρας του ύπνου, ανεξαρτήτως της διάρκειάς του

Μετά από παρακολούθηση 96 υγειών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 50 ετών, οι οποίοι κοιμόντουσαν 6,5 ώρες ημερησίως ή περισσότερο, για 7 ημέρες, οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο καθυστερημένος ύπνος συνδέονταν με μεγαλύτερη κατανάλωση fast food, χαμηλότερη κατανάλωση λαχανικών και λιγότερη σωματική δραστηριότητα -ειδικότερα στους άνδρες.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν -καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας- συσκευές στους καρπούς των χεριών τους οι οποίες κατέγραφαν τα μοτίβα ύπνου και σωματικής τους δραστηριότητας, ενώ τους ζητήθηκε να σημειώνουν σε ημερολόγιο πότε και τι κατανάλωναν. Οι ερευνητές κατέγραφαν, επίσης, τους κιρκαδικούς ρυθμούς των συμμετεχόντων.

Τι ώρα κοιμάσαι; Δες τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου

Τα αποτελέσματα εξετάστηκαν σε συνάφεια με την ηλικία και το φύλο κάθε συμμετέχοντα, αλλά σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι επέλεγαν να πέφτουν για ύπνο αργότερα είχαν ποιοτικά φτωχότερες συνήθειες διατροφής και κινούνταν/γυμνάζονταν λιγότερο, παρά το γεγονός ότι δεν έτρωγαν συνολικά περισσότερες θερμίδες.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια νευρολογίας Kelly Glazer Baron, δήλωσε για τη δουλειά της ομάδας της, σε σχετικό δελτίο τύπου: “Τα αποτελέσματά μας βοηθούν να κατανοήσουμε περαιτέρω με ποιον τρόπο η ώρα του ύπνου, εκτός από τη διάρκειά του, μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο για παχυσαρκίας”.

Παρά το γεγονός ότι στην εν λόγω μελέτη, τα άτομα που κοιμόντουσαν πιο αργά είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, “είναι πιθανό οι φτωχές τους διατροφικές συνήθειες να τα θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο αύξησης του βάρους τους , πρόσθεσε η Baron.

Με δεδομένο ότι, γενικά, οι συνήθειες ύπνου έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως από την επιστημονική κοινότητα ότι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την υγεία μας, μήπως είναι καιρός να δούμε πιο σοβαρά το θέμα; Στο κάτω κάτω, μπορεί να είναι κυριολεκτικά, ζήτημα ζωής και θανάτου.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika