Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Πώς να αναγνωρίσετε την ψωριασική αρθρίτιδα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

c7478108c

Πώς να αναγνωρίσετε την ψωριασική αρθρίτιδα.

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια  μορφή αρθρίτιδας ή φλεγμονή των αρθρώσεων,η οποία χαρακτηρίζεται από πρησμένες,επώδυνες ή μαλακές αρθρώσεις,από περιορισμένη κίνηση και ακαμψία καθώς και από συμπτώματα που επηρεάζουν τα νύχια και τα μάτια.

Η ψωρίαση είναι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια η οποία εμφανίζει στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής πεπαχυσμένο δέρμα, ξηρά ξεφλουδίσματα και πληγές. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψωρίαση μπορεί να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα επίσης. Αυτή η πάθηση είναι δύσκολο να διαγνωστεί.  Για τη διάγνωση αυτή, οι γιατροί βασίζονται στις περιγραφές των ασθενών για τα συμπτώματα καθώς και σε εξετάσεις,ώστε να αποκλείσουν άλλες ιατρικές παθήσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία της νόσου;

Τα κύρια συμπτώματα και σημεία της ψωριασικής αρθρίτιδας, στα οποία άλλωστε βασίζεται και η διάγνωσή της, είναι τα παρακάτω:

  • Αρθρίτιδα που εκδηλώνεται με τα συμπτώματα και σημεία της φλεγμονής, όπως:
    • Πόνο στις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί
    • Διόγκωση αρθρώσεων
    • Θερμότητα που διαπιστώνεται κατα την ψηλάφηση των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί
    • Πρωινή δυσκαμψία, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων, που έχουν προσβληθεί, καθώς σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι του
    • Ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο

Εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν την αρθρίτιδα, έχουν πόνους στις αρθρώσεις,πρηξίματα και ακαμψία τα οποία χαρακτηρίζουν πολλές μορφές αρθρίτιδας ενώ επίσης μπορεί να νιώθουν κούραση και να έχουν πόνους στην πλάτη και άλλη εντοπισμένη μαλακότητα στους μύες και τους τένοντες. Σημάδια στα νύχια, αλλαγη νυχιών που μοιάζουν με μόλυνση, φλεγμονές , μπορεί να συνοδεύσουν τον πόνο στις αρθρώσεις , σύμφωνα με τη Μάγιο Κλίνικ.

Να υποβληθείτε σε γενικές εξετάσεις. Αν σας έχει γίνει η διάγνωση για ψωρίαση στο δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής, ενημερώστε το γιατρό σας για τους πόνους στις κλειδώσεις.Το Εθνικό Ιδρυμα εξηγεί ότι στους περισσότερους ανθρώπους (το 85%) που έχουν ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα ξεκινάει μετά την εκδήλωση της ψωρίασης. 

Υποβληθείτε σε απεικονιστικές μελέτες για να αποκλείσετε άλλες μορφές αρθρίτιδας. Στη διάρκεια που αναπτύσσεται η πάθηση,ο γιατρός θα σας βγάλει ακτινογραφίες για να δει τα κόκκαλα σας και τις αρθρώσεις. Η καταστροφή που μπορεί να έχουν υποστεί αυτά από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα,για παράδειγμα, δε θα μοιάζει το ίδιο με την χειροτέρευση που προέρχεται από την ψωριασική αρθρίτιδα .

Ρωτήστε το γιατρό σας να εξετάσει τον ρευματοειδή παράγοντα,τα επίπεδα στο ουρικό οξύ,τη διακύμανση καθίζησης των ερυθροκυττάρων μέσω εξέτασης αίματος.Η καθίζηση αυξάνει ως απάντηση στη φλεγμονή και είναι επίσης εργαλείο διάγνωσης φλεγμονώδους ασθένειας των αρθρώσεων.Το ουρικό οξύ είναι απόβλητο το οποίο θα ανέβει,αν έχετε μια άλλη μορφή αρθρίτιδας. Ο ρευματοειδής παράγοντας είναι ένα είδος πρωτεΐνης  που βρίσκεται στο αίμα των ανθρώπων με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Και  πάλι ο αποκλεισμός άλλων μορφών αρθρίτιδας μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να διαγνώσει τον ψωριασικό πόνο στις αρθρώσεις.
Σύνοψη

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ρευματική πάθηση που χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και παραμορφώσεις των αρθρώσεων με αποτέλεσμα μακροχρόνια λειτουργική ανικανότητα ή αναπηρία.

Το αισιόδοξο, όμως, μήνυμα είναι ότι σήμερα χάρις στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες και με τις προϋποθέσεις της έγκαιρης διάγνωσης και της πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης μπορεί να επιτευχθεί ύφεση, δηλ. σταμάτημα, της νόσου.

Μ.ΣΟΦΙΑ

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δακρυοαδενίτιδα: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό

Efi Nika

Αυτοάνοσα νοσήματα: Γιατί «προτιμούν» τις γυναίκες; Η επιστήμη έχει την απάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες

Efi Nika

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Επαναστατική θεραπευτική μέθοδος με αποτελέσματα διαρκείας για το «δύσκολο» αυτοάνοσο

Efi Nika