Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Όταν το παιδί πονάει στην κοιλιά τι φταίει;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Όταν το παιδί πονάει στην κοιλιά τι φταίει;
Ο κοιλιακός πόνος είναι συχνό σύμπτωμα στις μικρές ηλικίες και μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα, δηλαδή η φλεμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αν και η οξεία σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με σκωληκοειδεκτομή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα.
Γι΄ αυτό οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάνε έναν πόνο στην κοιλιά, αλλά πάντα να ζητάνε ιατρική εξέταση του παιδιού. 
Τα προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας. 
Με τον όρο σκωληκοειδίτιδα χαρακτηρίζουμε τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μία μικρή προεξοχή στο σημείο που ενώνεται το παχύ με το λεπτό έντερο. Η συγκεκριμένη απόφυση δεν έχει καμία γνωστή λειτουργία. Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί η απόφυση μπορεί να φλεγμαίνει σε μερικούς ανθρώπους, ωστόσο όταν συμβεί απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Ποιος είναι σε κίνδυνο για σκωληκοειδίτιδα;
Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία χειρουργείου στην κοιλιακή χώρα σε παιδιά και εμφανίζεται συχνά σε άτομα μεταξύ των 15-30 ετών, ενώ είναι σπάνια σε παιδιά κάτω των δύο ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:
ανορεξία
ναυτία
εμετός
πόνος στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
πόνος ή ευαισθησία, συνήθως στο κέντρο της κοιλιάς πάνω από τον αφαλό και στη συνέχεια μετατόπιση του πόνου προς την κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Ο πόνος αυξάνεται με την κίνηση, το βήχα ή το φτέρνισμα.
χαμηλός πυρετός
διάρροια
δυσκοιλιότητα
Πώς μπορώ να αποτρέψω τη σκωληκοειδίτιδα;
Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αποτραπεί η σκωληκοειδίτιδα. Ωστόσο, η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι λιγότερο συχνή σε άτομα που τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση αφαιρώντας την φλεγμαίνουσα σκωληκοειδή απόφυση (σκωληκοειδεκτομή). Αν όμως δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να εμφανίστουν σοβαρές επιπλοκές, όπως η περιτονίτιδα.
Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως, ώστε να εκτιμήσει την κατάστασή σας και να σας συμβουλεύσει για την αντιμετώπιση.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη: Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

 

 atropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

6 πολύ ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών που δείχνουν ότι είναι πανέξυπνα

Penni Syggrou

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Δικό μου είναι: Πότε ένα παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί και πώς να το βοηθήσουμε

Penni Syggrou