Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μπακαλιάρος-σκορδαλιά: ό,τι πρέπει να ξέρετε για το παραδοσιακό αυτό «δίδυμο»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μπακαλιάρος-σκορδαλιά: ό,τι πρέπει να ξέρετε για το παραδοσιακό αυτό «δίδυμο»

Η 25η Μαρτίου είναι η επέτειος που εκτός από μια ωραία αργία ξεκούρασης, μας χαρίζει και νόστιμες γεύσεις με τον παραδοσιακό μπακαλιάρο-σκορδαλιά στο προσκήνιο. Φέτος μπορεί να μας στέρησε την αργία, αλλά την παράδοση θα την τιμήσουμε. Αρκεί να ξέρουμε μερικά βασικά πράγματα.

Τα οφέλη του αχτύπητου διδύμου
Ο μπακαλιάρος αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αποδίδοντας 20 γραμμάρια πρωτεΐνης σε 110 γραμμάρια ψαριού, που σημαίνει ότι θα σας χορτάσει και θα σας χαρίσει ενέργεια –πριν σας την… κλέψει το σκόρδο. Το ψάρι αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη στην ίδια παραπάνω ποσότητα, ωφελώντας το νευρικό σύστημα, την παραγωγή DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ περιέχει και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β6 και Β9 κάνοντας καλό στο καρδιαγγειακό και στην υγεία του εγκεφάλου. Στα συν προσθέστε το σελήνιο και το ιώδιο, που προάγουν την υγεία του θυρεοειδούς, αλλά και το φώσφορο που βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας και την αναγέννηση των ιστών και των κυττάρων.

Μπακαλιάρος-σκορδαλιά: ό,τι πρέπει να ξέρετε για το παραδοσιακό αυτό «δίδυμο»

Από τον μπακαλιάρο λαμβάνουμε επίσης ασβέστιο και βιταμίνη D που κάνουν καλό στα οστά, ενώ δεν του λείπουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης, κάνουν καλό στον εγκέφαλο, το δέρμα και τα μαλλιά και μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος. Ο μπακαλιάρος περιέχει, επίσης, χολίνη, μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Η σκορδαλιά, από την άλλη, χαρίζει οφέλη χάρη στο σκόρδο και το ελαιόλαδο, τα οποία δρουν ευεργετικά για την καρδιά. Το σκόρδο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το ελαιόλαδο, με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και μειώνει ελαφρώς την ολική. Το σκόρδο έχει επίσης αντιβακτηριδιακές και αντιιικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τα βακτήρια στον οργανισμό, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, κερδίζει επάξια τον τίτλο του «φυσικού αντιβιοτικού». Λέγεται, μάλιστα, ότι το να το λιώσουμε (όπως κάνουμε για τη σκορδαλιά), αντί να το φάμε σε πιο μεγάλα κομμάτια, είναι ακόμη πιο ευεργετικό, γιατί έτσι απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του.

Μπακαλιάρος-σκορδαλιά: ό,τι πρέπει να ξέρετε για το παραδοσιακό αυτό «δίδυμο»

Τι να προσέχετε
Οι θερμίδες του μπακαλιάρου φτάνουν τις 95 στα 110 γραμμάρια, αλλά αν τον προτιμήσετε τηγανητό, να ξέρετε ότι θα ανέβουν κατά πολύ και μαζί με τις θερμίδες της σκορδαλιάς, που φτάνουν τις 90-100 σε 1 κουταλιά της σούπας (ανάλογα και με τον τρόπο παρασκευής της), μπορεί το πιάτο σας να ξεπερνά τις 500 θερμίδες, γι’ αυτό δώστε προσοχή στην ποσότητα και τον τρόπο παρασκευής και μαγειρέματος.

Αν και την ημέρα αυτή συνήθως προτιμάμε τον μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι, προτιμήστε τον σε πιο αγνές μορφές, όπως ψητό, έτσι ώστε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και να μην καταστρέψετε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά που με το τηγάνισμα μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό.

Προσέξτε, επίσης, να μην το παρακάνετε με τη σκορδαλιά, καθώς μπορεί το σκόρδο να σας ρίξει την πίεση και να αισθανθείτε έντονη αδυναμία και ατονία.

Τέλος, θυμηθείτε ότι ο παστός μπακαλιάρος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ακόμα και αν ξαλμυριστεί, οπότε όσοι πάσχουν από ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika