Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Είναι επίσημο: Η σωστή διατροφή, το υγιές βάρος, καταλύτης στην βελτίωση της ψωρίασης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

psoriasi-kai-diatrofi-newsitamea

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη διατροφή και την ψωρίαση με αποτέλεσμα οι σωστές διατροφικές συνήθειες να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της νόσου. Ως πρωταρχική σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης αποτελεί η απόκτηση ενός υγιούς βάρους.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι τροφές δεν είναι μόνο μέσα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα -και πάνω απ’ όλα- σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι θειούχες ενώσεις, χρήσιμων στην ψωρίαση.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση για το «ρόλο της διατροφής στην ψωρίαση» που πραγματοποιήθηκε χθες από το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, ΚΑΛΥΨΩ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (στις 29 Οκτωβρίου) με την ευγενική υποστήριξη της LEO HELLAS.

Με οδηγό ορισμένες επιστημονικές γνώσεις, μπορούν όλοι οι ασθενείς με ψωρίαση να μαγειρεύουν νόστιμα και υγιεινά, τονίστηκε στην εκδήλωση. Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα και μαγειρεύοντας τα σωστά, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί, όσον αφορά τη γεύση και την απόλαυση που χαρίζει το φαγητό, μπορούν οι ασθενείς όχι μόνο να βελτιώσουν την ψωρίασή τους, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νόσων. Η απόκτηση λοιπόν ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσα από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και με την υιοθέτηση μιας διατροφής κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση».

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση δερματοπάθεια, η οποία αφορά στο 2%-4% του πληθυσμού παγκοσμίως. Η Ψωρίαση όμως δεν είναι μόνη. Έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως η κορυφή του παγόβουνου καθώς έχει συσχετιστεί με αρκετές συννοσηρότητες. Υπολογίζεται ότι το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα νόσο: ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου, ΧΑΠ, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ψυχιατρικές διαταραχές, κατάθλιψη, λεμφώματα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Είναι επίσημο: Η σωστή διατροφή & το υγιές βάρος, καταλύτης στην βελτίωση της ψωρίασης

Η παρουσία αυτών των συνυπαρχουσών παθήσεων καθώς και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για αυτές επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας. Χαρακτηριστικά μελέτες έχουν δείξει ότι σε ασθενείς με συννοσηρότητες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογη συστηματική θεραπεία για την ψωρίαση, ανεξάρτητα της βαρύτητας αυτής, διότι έτσι μειώνεται η πιθανότητα θνησιμότητας από τις συνυπάρχουσες παθήσεις. Με λίγα λόγια οι συννοσηρότητες θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην επιλογή της θεραπείας για την ψωρίαση.

Photo-1-1

Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Πολίτου, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Επιμελήτρια Β’, Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός: «Αν η διατροφή βελτιώνει ή ακόμα και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης των συννοσηροτήτων είναι αυτονόητο ότι θα καταφεύγαμε ενδεχομένως σε ηπιότερες θεραπείες για την ψωρίαση. Επιπλέον, παρεμβαίνοντας με τη διατροφή στις συνυπάρχουσες παθήσεις πχ σάκχαρο, παχυσαρκία, κτλ, θα παρεμβαίναμε και στο προσδόκιμο ζωής αυτών των ασθενών, το οποίο είναι μειωμένο εξαιτίας αυτών των παθήσεων».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας το 2014 συνδέει την παχυσαρκία με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψωρίασης. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ύπαρξη υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην εκδήλωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως και σε αύξηση των σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας.

Ο Δρ. Wilson Liao, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, δήλωσε ότι η παχυσαρκία δίδει πιθανώς το έναυσμα για την εκδήλωση της ψωρίασης σε ανθρώπους που έχουν κάποια προδιάθεση στην συγκεκριμένη νόσο. Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι σε υπέρβαρα άτομα, που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, υπάρχει βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα λιποκύτταρα «κρύβουν» κυτοκίνες, πρωτεΐνες δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, δήλωσε ο Δρ. Liao. «Υπό την έννοια αυτή, αν κάποιος χάσει βάρος, μειώνεται και το καύσιμο που προκαλεί την πυρκαγιά».

Επίσης, μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο Βρετανικό Περιοδικό Δερματολογίας αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και της μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου. Η εν λόγω μελέτη εστίασε στη «διατροφική παρέμβαση» σε συνδυασμό και με συστηματική αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, για περίοδο 20 εβδομάδων.

«Ο συσχετισμός μεταξύ της απώλειας βάρους και της βελτίωσης των συμπτωμάτων της νόσου ήταν σαφής», όπως δήλωσε ο Δρ. Luigi Naldi, βασικός συντάκτης της μελέτης του Βρετανικού Περιοδικού Δερματολογίας. «Σε ασθενείς που έχασαν περισσότερο βάρος υπήρξε και σημαντικότερη βελτίωση της νόσου». Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμη και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βαθμό νοσηρότητας. Οι επιπτώσεις της διατροφικής παρέμβασης στην νόσο της ψωρίασης σε βάθος χρόνου τίθενται προς περαιτέρω διερεύνηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δίδουν έμφαση στη σημασία της απώλειας βάρους ως μέρος μίας συνολικής θεραπείας κατά της ψωρίασης και συναφών προς αυτήν ασθενειών σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Ο κος Κων/νος Λούμος, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα “ΚΑΛΥΨΩ” δήλωσε: «Η διατροφή, είναι γνωστό πως, παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Πολύ περισσότερο στην υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο νόσημα όπως η ψωρίαση που ταλαιπωρεί σήμερα το 2-3% του πληθυσμού. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας, ο πολλές φορές ανύπαρκτος ελεύθερος χρόνος, οι κλιματολογικές συνθήκες, το άγχος της καθημερινότητας δεν αποτελούν σύμμαχο στη προσπάθεια για βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ανθρώπων με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Η ισορροπημένη διατροφή, η στοχευμένη στις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο με ψωρίαση να βελτιώσει αυτό που αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Σωματείου Καλυψώ: Την ποιότητα ζωής του»!

M.M.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika