Newsitamea.gr
ΔΙΑΒΗΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η αναπηρία γίνεται μόδα: ρούχα σχεδιασμένα για γυναίκες με διαβήτη και ειδικά καλύμματα για άτομα με τεχνητά μέλη! (Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το στίγμα της αναπηρίας είναι από τα ισχυρά και πιο άδικα στίγματα στον κόσμο εδώ και αιώνες. Σε χαρακτηρίζει για όλη σου τη ζωή, δυσκολεύει τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, σε εμποδίζει στο να διεκδικήσεις μια θέση εργασίας, σου δημιουργεί ενοχές ακόμα και για μια έξοδο στην καθημερινότητα σου.

Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει γαλουχηθεί ότι η αναπηρία είναι κάτι κακό, άσχημο, δυσάρεστο και προς αποφυγή.

Στη σύγχρονη εποχή που η μόδα ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο ομορφιάς, η αναπηρία δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να βγει προς τα έξω.

Τα τελευταία χρόνια, σε μια γενικότερη κίνηση, επαναστατικού χαρακτήρα θα την ονόμαζα, έχουμε μια ανατροπή: τα μοντέλα δεν είναι τόσο αδύνατα, η νευρική ανορεξία είναι κάτι ανεπίτρεπτο ως κανόνας, η εικόνα δεν ενοχλεί αν δεν είναι η επικρατούσα. Το φυσιολογικό παύει να είναι φυσιολογικό και παίρνει μια άλλη μορφή, αυτή της αποδοχής.

Δεχόμαστε τα παραπάνω κιλά, φωτογραφίες με ασθενείς από διάφορες νόσους, άτομα με αναπηρία σε μέσα ενημέρωσης ή στα κοινωνικά δίκτυα, θεατρικές παραγωγές με κάθε μορφή αναπηρίας και πολλά ακόμη. Δίνεται περισσότερη έμφαση στον άνθρωπο και όχι στην κατάσταση του είτε αυτή είναι αναπηρίας, ασθένειας, εμφάνισης και ομορφιάς. Και κάπως έτσι βρίσκουν θέση να αναπτυχθούν πρωτοπόρες ιδέες και λύσεις για τα άτομα με αναπηρία. Δυο από αυτές μου κέντρισαν το ενδιαφέρον γιατί έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την εμφάνιση του, με σκοπό όμως τη διευκόλυνση του στη καθημερινή ζωή και την τοποθέτηση του στο κοινωνικό σύνολο ως ίσο και αποδεκτά διαφορετικό παράλληλα.

Ρούχα για γυναίκες με διαβήτη!

Οι άνθρωποι με διαβήτη χρειάζονται ειδικά ρούχα θα σκεφτεί κανείς; Δε θα λέγαμε ότι τα έχουν ανάγκη αλλά περισσότερο ότι θα βοηθήσουν στην καθημερινότητα τους και θα διευκολύνουν τη ζωή τους. Ειδικά για τις γυναίκες που ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εμφάνιση και η μόδα για τις περισσότερες.

Η συνεχή χρήση ινσουλίνης είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον τύπο 1 και τύπο 2 Διαβήτη. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με αντλία ινσουλίνης ή με πολλαπλές ενέσεις κάθε μέρα. Πόσο βολικό όμως είναι να είσαι στη δουλειά, σε μια έξοδο με φίλους, μια βόλτα στην αγορά και να χρειάζεται να βρεις ένα ήσυχο και καθαρό μέρος ώστε να μπορείς να αφαιρέσεις κάποια ρούχα ώστε να κανείς την ένεση;

Η σχεδιάστρια Natalie Balmain δίνει τη λύση για τις γυναίκες και ελπίζουμε μελλοντικά και για τους άντρες. Η ίδια έχει Διαβήτη τύπου 1 και δημιούργησε μια σειρά ρούχων που είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να είναι βολικά για τις ενέσεις αλλά σχεδιασμένα με βάση τη σύγχρονη μόδα. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τις γυναίκες να διαχειριστούν την κατάσταση του Διαβήτη και να δώσει μια ώθηση στην αυτοπεποίθηση τους.

Δε νομίζω ότι η μόδα έχει σκεφτεί ποτέ πραγματικά την υγεία. Όταν ήμουν 20 χρονών διαγνώσθηκα με Διαβήτη τύπου 1. Τα διαβητικά κορίτσια έχουν να σκεφτούν πως θα είναι ικανά να έχουν πρόσβαση στο δέρμα τους για να κάνουν την ένεση. Το πρόβλημα με τα άλλα ρούχα είναι ότι πρέπει να πας στην τουαλέτα και να ξεντυθείς κατά το ήμισυ για να φτάσεις στο δέρμα σου. Αν είσαι σε ένα κλαμπ μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι είσαι άρρωστη, δεν είναι ωραίο.

Νομίζω πως οτιδήποτε μπορείς να κάνεις για να νιώσεις εσύ καλύτερα σαν κορίτσι είναι να φορέσεις κάτι ωραίο και να έχεις ένα καλό μεικ απ αλλά εγώ ένιωθα πως ούτε αυτό δεν μπορούσα να κάνω. Γιατί έπρεπε να κάνω ένεση. Την κάνω περίπου 6 -7 φορές την ημέρα.

Είναι μια εφ’ όρου ζωής ασθένεια, είναι κάτι που πρέπει να δίνεις μάχη κάθε μέρα. Θέλουμε να νιώθουμε φυσιολογικές και το ίδιο με όλους τους άλλους. Υπάρχουν τόσες εσφαλμένες αντιλήψεις για το Διαβήτη, όπως ότι έφαγες πολύ ζάχαρη και εσύ το προκάλεσες στον εαυτό σου αυτό, που καμία δεν είναι αλήθεια. Ότι κάνει τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη, σου επιτρέπει να επικεντρώνεσαι περισσότερο στο να προσέξεις τον εαυτό σου. Αυτό και μόνο είναι κάτι πολύ θετικό!

Η Τζο, μοντέλο της Νάταλι μοιράζεται τη δική της εμπειρία: θυμάμαι ότι δεν ήθελα να το πω σε κανέναν γιατί θεωρούσα ότι θα με έκριναν από αυτό, το θεώρησα ένα φορτίο που έχω και ντρεπόμουν για αυτό. Η ικανότητα να έχεις αυτή την ελευθέρια με αυτά τα ρούχα είναι εκπληκτική

Τα ρούχα έχουν φερμουάρ σε στρατηγικά σημεία για εύκολη πρόσβαση στην ένεση και κρυμμένες τσέπες για να τοποθετούνται οι αντλίες ινσουλίνης.

Καλύμματα για προσθετικά και τεχνητά μέλη!

Είμαστε καλλιτέχνες και όχι ειδικοί στα προσθετικά μέλη. Αυτό δηλώνουν στο βιογραφικό τους η Mccauley Wanner και ο Ryan Palibroda, οι ιδρυτές του www.alleles.ca . Τους ανακάλυψα τυχαία και θαύμασα τη δουλειά τους: δημιουργούν καλύμματα για προσθετικά μέλη, ώστε ο κάθε χρήστης να έχει το δικό του. Είτε αυτό είναι από όσα έχουν ήδη δημιουργήσει είτε ειδική παραγγελία για το σχέδιο.

Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στο στυλ, όχι αποκατάστασης. Σε μια βιομηχανία κορεσμένη από ρομποτική αισθητική και άκομψα παχουλά περιγράμματα, τα προσθετικά μας καλύμματα έρχονται να μεταμορφώσουν κάτι μηχανικό σε στιλάτο με μηχανική βάση. Νιώθουμε ευγνώμονες από τις διακρίσεις και τα βραβεία όμως κάθε πρωί που ξυπνάμε σκεφτόμαστε τον κόσμο, θέλουμε τα καλύμματα μας να αποκαλύψουν τη μοναδικότητα σας και να ταιριάξουν στην εμφάνιση σας.

Θέλουν να δημιουργήσουν χαρούμενα, μοδάτα και οικονομικά καλύμματα, όλα φτιαγμένα στο χέρι, όμορφα και με έμπνευση. Αν δείτε μερικά από τα σχέδια τους θα βρείτε μεγάλη ποικιλία: βικτωριανά σχέδια, διαστημικού στυλ, με λουλούδια και χρώματα, μέχρι και σχέδια με Φαραώ ή Χριστουγεννιάτικα! Και αν σκεφτεί κάποιος πως όλοι μας αλλάζουμε ρούχα και εμφάνιση ανάλογα την εποχή, τις γιορτές, το μέρος που βρισκόμαστε ή την εκδήλωση που έχουμε σκοπό να παραβρεθούμε κατανοεί την ανάγκη ύπαρξης αυτών των καλυμμάτων.

Ο σκοπός δεν είναι να κρύψουν την αναπηρία, αντιθέτως να αποφύγει ο χρήστης να την καλύψει με ένα ρούχο και να την εμφανίσει δημόσια με ένα προσωπικό στυλ και άποψη. Δεν είναι άλλωστε ίδιος ο λόγος που φοράμε όλοι διαφορετικά γυαλιά ηλίου, ρούχα και χρώματα και αξεσουάρ; Αντικείμενα που μας κάνουν ξεχωριστούς, μοναδικούς και να νιώθουμε καλύτερα μέσα σε αυτά. Εννοείται έχοντας πάντα την αυτοπεποίθηση και τη σκέψη ότι δεν κάνει τον άνθρωπο το ρούχο και το αντικείμενο που έχει και χρησιμοποιεί.

Δυο μοναδικές ιδέες ανάμεσα σε διάφορες που κυκλοφορούν και τελικά ο κόσμος μας γίνεται πιο όμορφος. Όχι γιατί γινόμαστε πιο καταναλωτικά όντα, αλλά γιατί αποδεχόμαστε τον άνθρωπο, τις επιλογές του, τη ζωή του μα πάνω από όλα την αναπηρία του!

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

Πηγή: www.bbc.com , www.alleles.ca  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεγγίνα Μακέδου: Η γυμναστική με κράτησε όρθια όταν έκανα χημειοθεραπείες"

Efi Nika

13χρονος νίκησε σπάνια μορφή καρκίνου και κέρδισε μια 2η ευκαιρία στη ζωή

Efi Nika

Η Ελλάδα προσεύχεται – Γονείς προσέξτε: Νόμιζαν ότι η 16χρονη κόρη τους είχε απλή ίωση και βρήκαν εγκεφαλίτιδα

Efi Nika