Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Εξέταση αίματος βρίσκει την καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μία εξέταση αίματος που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαλέξουν το καλύτερο φάρμακο για κάθε ασθενή με κατάθλιψη, ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Η εξέταση δοκιμάστηκε στους πρώτους 140 ασθενείς και η ακρίβειά της ήταν 100% στην πρόβλεψη όσων εξ αυτών χρειάζονταν εξ αρχής πιο επιθετική φαρμακευτική θεραπεία που συνήθως συνίσταται στην χορήγηση συνδυασμού φαρμάκων.

Προς το παρόν, η επιλογή των αντικαταθλιπτικών γίνεται εμπειρικά από τους γιατρούς, με συνέπεια στις σχεδόν μισές περιπτώσεις να μην αποδίδουν όσα θεωρούνται ως θεραπείες πρώτης γραμμής, λένε οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου (KCL).

Ο ένας στους τρεις ασθενείς, εξ άλλου, έχει αντοχή σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα.

Έως τώρα, όμως, δεν υπήρχε τρόπος να ξέρουν οι γιατροί σε ποια απ’ όλες τις κατηγορίες ανήκουν οι ασθενείς.

Όπως γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Νευροψυχοφαρμακολογίας» (IJN), η εξέτασή τους είναι αποτέλεσμα πολυετών ερευνών και βασίζεται στη μέτρηση δύο ουσιών στο αίμα οι οποίες σχετίζονται με φτωχές ανταποκρίσεις στα αντικαταθλιπτικά.

Οι ουσίες αυτές ανήκουν στους επονομαζόμενους δείκτες της φλεγμονής και είναι ο παράγων αναστολής μετανάστευσης μακροφάγων(MIF) και η ιντερλευκίνη 1-βήτα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές όταν τα επίπεδα αυτών των δύο βιοδεικτών βρίσκονται πάνω από ένα όριο, είναι βέβαιον ότι οι ασθενείς δεν θα ανταποκριθούν στην συμβατική αγωγή με τα φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Όταν, όμως, είναι κάτω από αυτό το όριο, μπορεί κανείς να αναμένει ανταπόκριση στα αντικαταθλιπτικά πρώτης γραμμής.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κάρμινε Παριάντε, καθηγητής Βιολογικής Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης του KCL, δήλωσε ότι η γνώση αυτή μπορεί να συμβάλλει στην εξατομίκευση της θεραπείας σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

«Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του οργανισμού στο στρες, αλλά παραδόξως επεμβαίνει στην αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας της κατάθλιψης», είπε.

«Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η φλεγμονή εμπλέκει τους ίδιους βιολογικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα αντικαταθλιπτικά για να επιδράσουν».

Το επόμενο στάδιο της όλης έρευνας είναι να επαληθευτούν τα νέα ευρήματα σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών, καθώς και να διερευνηθεί αν η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στους πάσχοντες από ανθεκτική κατάθλιψη μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωσή τους.

Ωστόσο, «κανένας ασθενής δεν πρέπει να αρχίσει να παίρνει από μόνος του αντιφλεγμονώδη φάρμακα», έσπευσε να προειδοποιήσει. «Είναι απαραίτητο να συζητήσει πρώτα το θέμα με τον γιατρό του».

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea