Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έρευνα: η μεσογειακή δίαιτα καταρρίπτει τον μύθο του λίπους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9634581478612770814-1

Μεγάλη ισπανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλούσια σε ελαιόλαδο μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική τακτική για να χάσουμε κιλά με τις δίαιτες που απαγορεύουν εντελώς τα λίπη, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο “φόβος του λίπους είναι αβάσιμος”.

Πρόκειται, ειδικότερα, για μελέτη ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinolgogy, με τον τολμηρό τίτλο, “Φαγητό και αύξηση βάρους: ώρα να δώσουμε τέλος στον φόβο μας για τα λίπη” και προκαλεί πολλές από τις παγιωμένες μας αντιλήψεις για τις δίαιτες.

Πολλά δημοφιλή προγράμματα δίαιτας προτείνουν τη μείωση της πρόσληψης λίπους, με στόχο τη μείωση του βάρους. Ωστόσο, η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αυτή η τακτική, η οποία οικοδομεί μία φοβία γύρω από τα λίπη, ενδέχεται να είναι λανθασμένη, καθώς διαπίστωσε ότι η Μεσογειακή Δίαιτα, μία διατροφή πλούσια σε “καλά” λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Μεσογειακή διατροφή εναντίων αυστηρής δίαιτας

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν 7447 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 ετών, για μία διάρκεια 5 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη ή κατατάσσονταν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ πάνω από το 90% ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες, τυχαία, σε 3 τυχαίες ομάδες και ανέθεσαν στην καθεμία από αυτές ένα διαφορετικό πρόγραμμα διατροφής:

Η πρώτη ομάδα ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή έχοντας την ελευθερία να καταναλώνει επιπλέον ποσότητες ελαιόλαδου, η δεύτερη ομάδα ακολουθούσε επίσης μεσογειακή διατροφή έχοντας το δικαίωμα σε επιπλέον γενναίες ποσότητες ξηρών καρπών και η τρίτη ομάδα απέφευγε σχεδόν όλα τα λίπη -ζωικά και φυτικά.

Έρευνα: η μεσογειακή δίαιτα καταρρίπτει τον "μύθο" του λίπους

Μετά το πέρας των 5 ετών που διήρκεσε το πείραμα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση λιπών είχε μειωθεί από 40% σε 37,4% στην τρίτη ομάδα, ενώ στις άλλες δύο ομάδες είχε αυξηθεί -στην πρώτη ομάδα από 40% σε 41,8% και στη δεύτερη από 40,4% σε 42,2%.

Με βάση την επικρατούσα άποψη για τα λίπη, με τέτοιες μετρήσεις, τα μέλη της πρώτης ομάδας θα έπρεπε να έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη όσο αφορά το βάρος και τις διαστάσεις τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, και οι τρεις ομάδες είχαν απώλεια βάρους. Μάλιστα, τις μεγαλύτερες απώλειες βάρους είχαν τα μέλη της πρώτης ομάδας, ακολουθούμενα από τα άτομα τα οποία δεν έτρωγαν σχεδόν καθόλου λίπη. Τη λιγότερη αποτελεσματικότητα όσο αφορά την απώλεια βάρους είχαν τα μέλη της ομάδας που έκαναν διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς.

Επιπλέον, η αποχή από κάθε είδος λίπους αποδείχθηκε η λιγότερο αποτελεσματική τακτική όσο αφορά τις διαστάσεις των συμμετεχόντων. Η περιφέρεια της μέσης των μελών της ομάδας που δεν κατανάλωνε σχεδόν καθόλου λίπη, αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,2 εκατοστά, σε σχέση με αύξηση 0,8 εκατοστά και 0,3 εκατοστά για τα μέλη της πρώτης και της δεύτερης ομάδας αντίστοιχα.

“Ώρα για αλλαγές στη διατροφική πολιτική”

Οι ερευνητές σημειώνουν συμπερασματικά ότι η “εμμονή” με τη μείωση κάθε είδους λίπους είναι αβάσιμη. “Περισσότερα από 40 χρόνια διατροφικής πολιτικής συστήνουν να ακολουθούμε δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά, αλλά βλέπουμε λίγη επίδραση στα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ramon Estruch από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Βεβαίως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν συστήνουν την κατανάλωση λίπους χωρίς περιορισμούς, αλλά ότι θα έπρεπε να γίνεται διάκριση των υγιεινών από τα ανθυγιεινά λιπαρά.

“Η μεσογειακή δίαιτα είναι καλά γνωστό ότι έχει οφέλη για την υγεία και βασίζεται σε υγιή λιπαρά όπως τα φυτικά, τα ιχθυέλαια και οι ξηροί καρποί. Τα ευρήματά μας δεν υπονοούν ότι δίαιτες με υψηλές ποσότητες ανθυγιεινών λιπαρών όπως το βούτυρο, το επεξεργασμένο κρέας, τα αναψυκτικά και το fast food είναι καλές”, καταλήγει ο Δρ Estruch.

Ο ειδικός στη διατροφή, καθηγητής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, Dariush Mozaffarian, σχολίασε μεταξύ άλλων, γράφοντας σε απάντηση της έρευνας: “Τα ευρήματα αυτά πρέπει να είναι αρκετά για να ξεφορτωθούμε τις ξεπερασμένες οδηγίες μας για την κατανάλωση λίπους”.

“Οι οδηγίες μας πρέπει να ανανεωθούν, ώστε να αφήσουμε στο παρελθόν τα αυθαίρετα όρια στην κατανάλωση λίπους, τις εμμονές με τις θερμίδες και τις προειδοποιήσεις για υψηλές σε λιπαρά επιλογές όπως οι ξηροί καρποί, τα φυτικά λάδια και το γιαούρτι -επιλογές οι οποίες είναι υγιείς. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα προϊόντα με χαμηλότερα λίπη και λιγότερες θερμίδες οδηγούν σε λιγότερα κιλά”, κατέληξε.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea