Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Έρευνα: η “χρυσή συνταγή” ενάντια στην άνοια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έρευνα: η "χρυσή συνταγή" ενάντια στην άνοια

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο York στον Καναδά υπογραμμίζει τη γραμμική σχέση μεταξύ διατροφής, άσκησης και καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και τονίζει ότι η ακινησία και η παχυσαρκία είναι σοβαροί κίνδυνοι που μπορούν να οδηγήσουν σε γνωστική παρακμή.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 45522 συμμετέχοντες ηλικίας 30-80 ετών και διαπίστωσε πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση οδηγεί σε καλύτερη γνωστική λειτουργία, τόσο στις μικρότερες ηλικίες όσο και στις μεγαλύτερες, ενώ μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας.

Πρόκειται για μία από τις λίγες μελέτες η οποία εξετάζει τη σχέση γυμναστικής, διατροφής και άνοιας και στη νεαρή ηλικία.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε ότι τόσο τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας όσο και η υψηλότερη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις. Αντιθέτως, όσοι είναι υπέρβαροι, δεν ασκούνται αρκετά και δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, έχουν φτωχότερη γνωστική λειτουργία.

Ειδικότερα, στη μελέτη διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που είχαν φυσιολογικό βάρος ή λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό αλλά δεν ήταν παχύσαρκοι, αν τρώγανε περισσότερες από 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Για την ίδια ομάδα ανθρώπων, αρκούσαν λιγότερες από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως για να έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα, αν επιδίδονταν σε μέτρια άσκηση.

Πάντως, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα σωματικής άσκησης ενός ατόμου, τόσο πιο πιθανό ήταν να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.

“Παράγοντες όπως η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής που είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, της τακτικής γυμναστικής και ενός επαρκούς καρδιαγγειακού προφίλ, φαίνεται να είναι αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους διατηρούμε τη γνωστική λειτουργία και καθυστερούμε την γνωστική εξασθένηση”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Alina Cohen.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη γνωστική παρακμή και την άνοια και ότι ένας καλύτερος τρόπος ζωής από νεαρή ηλικία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τρόπο πρόληψης της άνοιας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Public Health.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika