Διατροφή μετά τη γαστρορραγία: Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται & για πόσο

bigstock-124647965

Η γαστρορραγία είναι η απώλεια αίματος από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, δηλαδή από το στομάχι ή το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου.

Πιο επιρρεπείς σε ένα επεισόδιο γαστρορραγίας είναι όσοι έχουν ιστορικό έλκους στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου, αυτοί που έχουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, καθώς και όσοι παίρνουν πολλά φάρμακα.

Σοβαροί παράγοντες κινδύνου για γαστρορραγία είναι το υπερβολικό άγχος, η κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Loading...

Μετά από ένα επεισόδιο γαστρορραγίας, ο ασθενής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τη διατροφή του.

Για τις πρώτες 15 ημέρες μπορεί να τρώει:

-Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων κ.λπ.)

-Κρέας, ψάρι & πουλερικά, βραστά ή ψητά στη σχάρα χωρίς καρυκεύματα

-Αμυλούχες τροφές και πατάτες καλά βρασμένες

-Λευκό ψωμί

-Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, σε μορφή κομπόστας ή ωμά, εφόσον είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα

Όλα τα γεύματα πρέπει να είναι πολτοποιημένα σε μορφή κρέμας και σε μέτρια θερμοκρασία.

Διατροφή μετά τη γαστρορραγία: Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται & για πόσο

Τι απαγορεύεται

-Όσπρια

-Γάλα, φέτα, λευκά τυριά

-Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

-Μαύρο ψωμί

-Καλαμπόκι

-Δημητριακά με φλούδα

-Σκληρά λαχανικά και ρίζες (λάχανο, αγγούρι, χόρτα κ.λπ.)

-Κρεμμύδι

-Σκληρά φρούτα και φρούτα με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή

-Καφές, τσάι, αλκοόλ

-Αναψυκτικά

Μετά την πάροδο 15 ημερών μπορούν σταδιακά να εισάγονται στη διατροφή λαχανικά βραστά και κατόπιν φρούτα.

Η δίαιτα επανέρχεται ολοκληρωτικά ύστερα από ένα μήνα.


ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

loading...

loading...
Loading...

Διαφημίσεις