Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

5 απλές συμβουλές για να προστατεύσετε τα νεφρά σας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς να προστατεύσετε τα νεφρά σας

Είναι πιθανό να γνωρίζετε (ή έστω να υποψιάζεστε) τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε το στομάχι σας, το δέρμα ή τα μάτια σας, αλλά τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα νεφρά σας, ίσως δεν είναι τόσο γνωστό. Μάθετε λοιπόν πως θα τα διατηρήσετε υγιή με 5 απλούς τρόπους.

  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Καταναλώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία των νεφρών.
  • Πίνετε άφθονο νερό: Η κατανάλωση έξι με οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα, θα βοηθήσει τα νεφρά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.
  • Να ασκείστε τακτικά και να διατηρήστε σε φόρμα. Η τακτική άσκηση έχει συσχετισθεί με την καλύτερη υγεία των νεφρών, ενώ όσοι είναι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι έχουν περισσότερες πιθανότητες κάποια στιγμή τα νεφρά τους να αρχίσουν να υπολειτουργούν.
  • Αποφύγετε ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν αγγειακές βλάβες που επηρεάζουν και τα νεφρά.
  • Μην κάνετε κατάχρηση φαρμάκων και μην λαμβάνετε φάρμακα από μόνοι σας.  Ορισμένα φάρμακα και κυρίως η κατάχρηση τους επιβαρύνουν την νεφρική λειτουργία.

 

Τα νεφρά μας αποτελούν τα ”φίλτρα” του οργανισμού.

 

O ρόλος της διατροφής

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, όχι μόνο για να μην έχετε προβλήματα με τα νεφρά σας, αλλά και γενικότερα για την υγεία σας. Καλό είναι λοιπόν να περιορίσετε την πρόσληψη πολλών λιπαρών και να μην κάνετε κατάχρηση στο αλάτι.

Η διατροφή είναι σημαντική για την προσταστία των νεφρών μας.

 

Αν λαμβάνετε μεγάλη ποσότητα αλατιού (νατρίου), είναι πιθανό να απορρυθμιστεί η λειτουργία των νεφρών, ενώ παράλληλα ευνοείται η κατακράτηση υγρών. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια πάθηση στα νεφρά τότε αρμόδιος για να προτείνει την κατάλληλη διατροφή είναι ο γιατρός.

Οι καλύτερες τροφές για τα νεφρά

Σιτηρά: Μαύρο ρύζι, κριθάρι, άγριο ρύζι.
Φασόλια: Μαύρη σόγια
Λαχανικά: Παντζάρια, χόρτα, κολλιτσίδα, ραντίτσιο, κόκκινο λάχανο, μαϊντανός.
Φρούτα: Βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες, βατόμουρα, σταφύλια, καρπούζι.
Φύκια: Σπιρουλίνα.
Σπόροι: Μαύρο σουσάμι.
Καρποί με κέλυφος: καρύδια, κάστανα.
Θαλασσινά: Χαβιάρι, μύδια, καβούρια, σουπιές, καραβίδες, χταπόδι, στρείδια, σαρδέλες, χτένια, καλαμάρια.

 

news.pathfinder.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika