Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

21 Υπερτροφές: Όλη η δύναμη της φύσης στο πιάτο μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Pictures

21 Υπερτροφές: Όλη η δύναμη της φύσης στο πιάτο μας

Ας μιλήσουμε για το φαγητό, μια από τις απολαύσεις της ζωής! Δεν υπάρχει κάποιος που να μην το αγαπάει πρώτον σαν γεύση και δεύτερον σαν ανάγκη για επιβίωση. Ξεφεύγοντας από αυτό το μοτίβο το φαγητό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Μας μεγαλώνει, μας δίνει ενέργεια και για να το θέσουμε πιο σωστά μας θρέφει.

Συνεπώς από το φαγητό περνάμε στην έννοια της τροφής και εύλογα δημιουργείται το ερώτημα τι είναι τροφή και ποια η διαφορά της από την Υπερτροφή. Τροφή θεωρείται κάθε τι βρώσιμο που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος και του παρέχει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Αντίστοιχα Υπερτροφή θεωρείται ένα τρόφιμο του οποίου η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά παρέχει ένα ή περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με άλλα τρόφιμα.

Δείτε στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί τις πιο αντιπροσωπευτικές υπερτροφές, που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων:

17834358_Aswaganhda.limghandler
Σκόνη από Aswaganhda ή αλλιώς ινδικό χειμερινό κεράσι. Έχει μια ιδιαίτερη γλυκόπικρη γεύση με γλυκιά επίγευση. Ονομάζεται αλλιώς και ιδρώτας αλόγου γιατί δίνει αντοχή και δύναμη αλόγου. Φημίζεται για τις αφροδισιακές του και όχι μόνο ιδιότητες.
17834359_Baobab.limghandler
Σκόνη από τους καρπούς του φυτού Baobab, το οποίο φύεται στην Αφρική. Πολύτιμη υπερτροφή, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ο καρπός του Baobab περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα και περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μούρα όλων των ειδών.
17834360_Buckwheat.limghandler
Σπόροι Φαγόπυρου προς βρώση. Ολόκληροι σπόροι Φαγόπυρου (θεωρείται φρούτο και όχι δημητριακό αν και οι ιδιότητές του μοιάζουν πολύ με αυτές των δημητριακών) γεμάτοι άμυλο και πρωτεΐνη. Αποτελεί μια πλούσια και ολοκληρωμένη από άποψη μικροθρεπτικών συστατικών υπερτροφή.
17834361_CacaoBeans.limghandler (1)
Ολόκληροι κόκκοι Κακάο, μια υπερτροφή γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το Κακάο προέρχεται από το Περού και έχαιρε τόσο μεγάλης εκτίμησης από τους γηγενείς πληθυσμούς που χρησιμοποιούταν σαν μέσο συναλλαγής. Αποτελεί την πιο πλούσια πηγή μαγνησίου και χρωμίου στη φύση ενώ παρουσιάζει πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές δράσεις.
17834362_Camu_Camu.limghandler
Σκόνη από τον εξωτικό καρπό Camu Camu. Το φυτό Camu Camu είναι ένας θάμνος που φύεται σε βαλτώδεις ή πλημμυρισμένες περιοχές του Αμαζονίου. Έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μεγάλη ποσότητα Βιταμίνης C και χρησιμοποιείται για ίαση πολλών παθήσεων όπως ο καταρράκτης και η υπέρταση.
17834371_Zaxarokalamo.limghandler
Κρύσταλλικοί Κόκκοι Ζαχαροκάλαμου, ωμή ή ακατέργαστη ζάχαρη. Εν αντιθέσει με την κοινή ζάχαρη, οι κρύσταλλοι ζαχαροκάλαμου δεν υπόκεινται καμία επεξεργασία. Συνεπώς διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του ζαχαροκάλαμου.

 

17834372_Chia_Seeds.limghandler
Σπόροι Chia από το θαυματουργό φυτό των Αζτέκων! Αποτελούσαν βασική τροφή του στρατού των Μάγια και των Αζτέκων. Καταναλώνονταν πάντα από δραστήριους ανθρώπους ενώ έχουν και πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
17834373_Goldenberries.limghandler
Τα Goldenberries ή αλλιώς μούρα των Ίνκας είναι μια υπερτροφή που χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Έχουν γλυκόξινη γεύση και είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
17834374_kelp.limghandler
Σκόνη από kelp, το φύκι που καλλιεργείται στους ψυχρούς ωκεανούς, όπως ο Ειρηνικός και ο Ατλαντικός. Πρόκειται για μια υπερτροφή πλούσια σε πολλά βιοενεργά συστατικά και Εξαιρετική πηγή οργανικού ιωδίου, το οποίο θρέφει πλήρως το ενδοκρινικό σύστημα και βοηθάει στην αφομοίωση και πέψη των τροφών, ενισχύοντας το θυρεοειδή και άλλους αδένες που σχετίζονται με την πέψη.
17834375_Lucuma.limghandler
Σκόνη από το εξωτικό φρούτο Lúcuma. Ονομάζεται και «χρυσός των Ίνκας» και ευδοκιμεί στα υψίπεδα του Περού. Έχει ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που το κατάλληλο για διαβητικούς και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
17834376_Maca.limghandler
Σκόνη από τη ρίζα του φυτού Μaca. Πρόκειται για ένα φυτό που μεγαλώνει στα βουνά των Άνδεων και χρησιμοποιείται εδώ και 200 χρόνια από του γηγενείς του Περού για αύξηση των επιπέδων ενέργειας, για τις αφροδισιακές του ιδιότητες και για την εξισορρόπηση των ορμονών (ιδιαίτερα για γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης). Όλες αυτές οι ιδιότητες του Μaca αποδεικνύονται πλέον και επιστημονικά καθιστώντας το ένα πραγματικά «μαγικό» φυτό.
17834398_Mucuna.limghandler
Σκόνη από το εξωτικό φασόλι Μucuna, γνωστό και σαν βελούδινο φασόλι. Περιέχει κατά 15% την ουσία L-Dopa (λεβοντόπα) η οποία είναι πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
17834399_Mulberry.limghandler
Αποξηραμένα λευκά μούρα Mulberry, γευστικά και γεμάτα πολύτιμες βιταμίνες αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την κινέζικη ιατρική λόγων των πολλών ευεργετικών τους ιδιοτήτων.
17834400_Neem.limghandler
Σκόνη από φύλλα του δέντρου Νeem. Ένα δέντρο που φύεται στην νοτιοανατολική Ασία και είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια για αντιικές, αντιβακτηριδιακές, αντισυλληπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Neem λέγεται ότι οφείλονται σε μερικές σταγόνες “ουράνιο νέκταρ” που έπεσαν πάνω του.
17834401_Red_Banana.limghandler
Σκόνη από την λιγότερο γνωστή σχετικά με τον κίτρινο συγγενή της, την Kόκκινη Mπανάνα. Ακόμη πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με πιο γλυκιά και ενδιαφέρουσα γεύση, γεμάτη κάλιο αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, μπορεί να συνοδέψει όλα σας τα ροφήματα και τα γλυκά.
17834402_Spirulina.limghandler
Σκόνη από το είδος φυκιού Σπιρουλίνα. Μια υπερτροφή χωρίς ιώδιο, καλλιεργείται σε μεταλλικό νερό, περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και αμινοξέων. Πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και δίνει ενέργεια.

 

17834403_Guarana.limghandler (1)
Σκόνη από γκουαρανά, το αναρριχητικό φυτό με τους κόκκινους καρπούς που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση της Βραζιλίας. Χρησιμοποιείται σαν τονωτικό, αναστέλλει την όρεξη και την κούραση. Περιέχει γκουαρανίνη, μια ουσία με παρόμοια δράση με αυτή της καφεΐνης. Η διαφορά τους είναι όμως ότι η γκουαρανίνη δρα πιο ήπια και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
17834412_Goji.limghandler
Αποξηραμένα μούρα Γκότζι, η μαγική τροφή των Ιμαλαΐων τώρα στο πιάτο σας. Μια υπερτροφή πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.
17834413_Dendrolivano.limghandler
Αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανο ή αλλιώς γνωστό σαν ρόδο της θάλασσας. Έχει πολλαπλές χρήσεις στη μαγειρική συνοδεύοντας άψογα διάφορα φαγητά αλλά μπορεί να καταναλωθεί σαν αφέψημα και να παραχθεί έλαιο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
17834414_Ippofaes.limghandler (1)
Αποξηραμένα φύλλα από το υπερπολύτιμο φυτό Ιπποφαές. Γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες καθώς και για τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία, την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μέταλλα, βιταμίνες, αμινοξέα και λιπαρά οξέα.
Ο κράταιγος, βότανο της οικογένειας των ροδωδών. Έχει έντονο κόκκινο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα. Οι καρποί του δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστική γεύση αλλά θεωρούνται από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Ο κράταιγος, βότανο της οικογένειας των ροδωδών. Έχει έντονο κόκκινο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα. Οι καρποί του δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστική γεύση αλλά θεωρούνται από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

 

Παραδείγματα υπερτροφών είναι τα γνωστά σε όλους μούρα, όπως το Acai, το Goji, το Goldenberry, το Mulberry ακόμα και το Μύρτιλο! Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά σε βρώσιμη αποξηραμένη μορφή ή σε κάψουλες που περιέχουν εκχύλισμα από τους συγκεκριμένους καρπούς. Όλα τους έχουν εξαιρετικά μεγάλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες (καταπολέμηση ελευθέρων ριζών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού) και διαφέρουν ως προς τις δευτερεύουσες ιδιότητές τους (το Μύρτιλο για παράδειγμα βοηθάει πολύ στην υγεία των ματιών) αλλά και προς τη γεύση. Μπορούν να συνοδέψουν άψογα το πρωινό σας ή να εμπλουτίσουν τις σαλάτες σας παρέχοντάς σας όλα τα οφέλη τους με σύμμαχο την γεύση!
Ένα άλλο ερώτημα που μπορεί να προκύπτει είναι το ποιοι χρειάζονται τις Υπερτροφές;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: «Tο μεγαλύτερο ποσοστό των καθημερινών ανθρώπων». Αυτό συμβαίνει γιατί δεν τρεφόμαστε σωστά πλέον. Ελάχιστοι άνθρωποι ακολουθούν ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις. Σε αυτό βέβαια συμβάλει και η διάβρωση των εδαφών λόγω αζωτούχων λιπασμάτων με συνέπεια την παραγωγή φτωχότερων τροφίμων.

Αν κοιτάξουμε την ιστορία θα διαπιστώσουμε πως οι Υπερτροφές είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Η πιο γνωστή ιστορία ίσως να είναι αυτή που αφορά το Ιπποφαές. Κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία παρατηρήθηκε ότι όταν τα άλογα έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του συγκεκριμένου φυτού είχαν πολύ περισσότερη ενέργεια στη μάχη και επουλωνόντουσαν πολύ πιο γρήγορα οι πληγές τους. Έρευνες που έγιναν μεταγενέστερα απέδειξαν πως το Ιπποφαές περιέχει πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που δρουν ευεργετικά σε πολλούς τομείς του ανθρώπινου οργανισμού όπως στους συνδετικούς ιστούς (μαλλιά, δέρμα, νύχια), στην όραση, στις αρθρώσεις, στο ανοσοποιητικό, στην διάθεση και άλλα πολλά ακόμα. Πλέον είναι διαθέσιμο προς κατανάλωση με τη μορφή ελαίου (βρώσιμη μορφή), μαλακής κάψουλας (που περιέχει το έλαιο) καθώς και σε μορφή αφεψήματος βράζοντας σε νερό τα αποξηραμένα φύλλα του θαυματουργού αυτού φυτού.

Αυτό είναι το πιο γνωστό ίσως παράδειγμα στη χώρα μας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο! Λαοί της λατινικής Αμερικής όπως οι Μάγια και οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν το Κακάο σαν μέσο συναλλαγής καθώς το θεωρούσαν πολυτιμότερο από το χρυσάφι λόγω των θαυματουργών του επιδράσεων στην υγεία. Το Κακάο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή χρωμίου και μαγνησίου ενώ περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες πολυφαινόλες και ιχνοστοιχεία. Είναι διαθέσιμο σε ολόκληρους κόκκους και να το αγοράσουμε και θρυμματισμένο για να συνοδέψουμε άψογα το πρωινό μας ή σε σκόνη, όπου βρίσκει ακόμα περισσότερες εφαρμογές.

Η λατινική Αμερική έχει παράδοση και σε άλλες Υπερτροφές όπως το Maca και το Red Maca τα οποία χαρίζουν ενέργεια και ανεβάζουν εξαιρετικά την σεξουαλική διάθεση όπως και τις επιδώσεις στον αντίστοιχο τομέα! Τα συγκεκριμένα είναι διαθέσιμα σε σκόνη η οποία μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε ρόφημα για να του προσδώσει τις παραπάνω επιθυμητές ιδιότητες. Επίσης στον Αμαζόνιο θα συναντήσουμε το Γκουαρανά που θα μας τονώσει και θα μας γεμίσει ενέργεια με την γκουαρανίνη η οποία έχει παρόμοια δράση με την καφεΐνη αλλά σε πιο ήπια και σε μεγαλύτερης διάρκειας απόδοση. Αναφορικά στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή θα συναντήσουμε ακόμα τον εξωτικό καρπό Camu Camu και τον καρπό Lucuma σε μορφή σκόνης που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.

Περνώντας σε άλλα μέρη του κόσμου, πάμε στην Ασία όπου συναντάμε Υπερτροφές όπως το Ashwagandha, όπου το όνομά του σημαίνει «ιδρώτας αλόγου», όχι λόγω μυρωδιάς βέβαια αλλά λόγω της δύναμης και της αντοχής που δίνει η σκόνη από τον συγκεκριμένο καρπό (πολύ χρήσιμο για αθλητές όλων των επιπέδων)και την σκόνη από το «Βελούδινο φασόλι» Mucuna που έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και βοηθάει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Τέλος στην Αφρική συναντάμε την σκόνη από τον καρπό Baobab όπου περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα.

Όπως είδαμε λοιπόν η φύση έχει φροντίσει για τα πάντα. Οι Υπερτροφές μπορούν να βοηθήσουν όλες τις ομάδες ανθρώπων από αθλητές έως ασθενείς και ηλικιωμένους.

Το θέμα πλέον είναι η ενημέρωση και η σωστή επιλογή!

 

Γράφει ο Μάριος Αθανασόπουλος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος*

ΑΠΟ :health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea