Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ

Τέλος οι ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών για την θεώρηση βιβλιαρίων υγείας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

51ad

Τέλος οι ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών για την θεώρηση βιβλιαρίων υγείας

Ξεκινάει το σύστημα «Άτλας»- Ηλεκτρονική η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας Τελειώνουν οριστικά οι ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών.

Υπογράφτηκε την 1η Ιουνίου η σχετική απόφαση από τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία ενεργοποιείται το σύστημα «Άτλας». Όπως τονίζει ο κ. Βρούτσης «Με τη δημοσίευσή της, τις αμέσως επόμενες ημέρες, σταματάει για πάντα η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας για όλους.

Τελειώνουν οριστικά οι ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών».

Όπως είναι γνωστό έως το τέλος του 2015, θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Έτσι κάθε εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να δει από τον προσωπικό του υπολογιστή το σύνολο της ασφαλιστικής του διαδρομής, από τη στιγμή που ξεκίνησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Η φάσεις υλοποίησης του έργου είναι δύο: Στην πρώτη, δημιουργείται από την ΗΔΙΚΑ, Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.
Η ΗΔΙΚΑ ετοιμάζει τις τεχνικές προδιαγραφές και τα προγράμματα διασύνδεσης του Εθνικού Μητρώου με τα πληροφοριακά συστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και του ΕΟΠΥΥ. Οι ΦΚΑ αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταγράφουν στο πληροφοριακό τους σύστημα ή μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ, τους δικαιούχους ασφαλιστικής ικανότητας και την αντίστοιχη χρονική διάρκεια αυτής για τους άμεσα και τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη οικογένειας). Σε πραγματικό χρόνο ενημερώνεται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.

Η ΗΔΙΚΑ θα έχει διασύνδεση με το σύστημα Αριάδνη και έτσι θα μπορεί να διαγράψει όσους ασφαλισμένους διαπιστώνεται ότι έχουν αποβιώσει ή εκείνους που διαπιστώνεται ότι έχασαν την ιδιότητα του προστατευόμενου μέλους λόγω σπουδών.

Οι ΦΚΑ υποχρεώνονται έως την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους, από εδώ και στο εξής, να αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ πλήρες αρχείο με το σύνολο των ασφαλισμένων – άμεσα και έμμεσα – δικαιούχων περίθαλψης, με την ένδειξη «ασφαλιστική ικανότητα και διάρκεια ισχύος αυτής». Από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης, καταργείται η χειρόγραφη θεώρηση των βιβλιαρίων και η αποστολή ή επικόλληση αυτοκόλλητης ετικέτας θεώρησης.

Στη 2η φάση λειτουργίας του συστήματος «Άτλας» δημιουργείται στην ΗΔΙΚΑ Εθνικό Μητρώο Εργοδοτών και ψηφιακός λογαριασμός ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

 

 

www.dikaiologitika.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Efi Nika

«Τέλος το πέναλτι 30%»: Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Penni Syggrou