Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύκα: πολύτιμος σύμμαχος της υγείας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
suko

Σύκα: πολύτιμος σύμμαχος της υγείας

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και γίνονται σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης
Στη Μεσόγειο, κάνουν θραύση. Τα σύκα – σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού και, δη, του Αυγούστου – είναι γλυκά, ιδιαίτερα νόστιμα φρούτα με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν κατά τι περισσότερα σάκχαρα και κατ΄ επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.
Θρεπτικά συστατικά
Σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Χρέμου, κλινική διαιτολόγο (MS), τα σύκα περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο _ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πηγή ιχνοστοιχείων.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ. άλ.
Οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.
Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Τα σύκα αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα μπορούν να δώσουν τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων (φρέσκων ή αποξηραμένων), βοηθάει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.
Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.
Έρευνα που διεξήχθη επί 8ετία σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.
Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις.
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του λαχταριστού αυτού φρούτου μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κατ’ επέκταση να αποτρέψει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών.
Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, όπως και σε κάλιο (το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού), καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση.

Προσοχή στην κατανάλωση
Η υπερκατανάλωση προκαλεί ενδεχόμενο γαστρεντερικών διαταραχών και πρόσληψης ανεπιθύμητων θερμίδων. Ελέγξτε τις ποσότητες που τρώτε και δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.
Πώς μπορείτε να τα απολαύσετε
Απογειώνουν και την πιο …βαρετή φρουτοσαλάτα.
Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα και της ιδιαίτερης υφής και γεύσης τους, τα φρέσκα σύκα συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.
Παρασκευάστε και προσθέστε λίγη ποσότητα στα επιδόρπια, όπως το γιαούρτι.
Φρέσκα, δοκιμάστε τα στις σαλάτες σας.
Αναμείξτε τα αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια.
Προσθέστε τα στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού σας.
ΠΗΓΗ:www.tovima.gr

[quote]Λαχταριστά σύκα με προσούτο[/quote]  ( συνταγή από clickatlife.gr)

Υλικά:

Σύκα

Φέτες προσούτο

30 ml σιρόπι ροδιού

20 ml βαλσαμικό ξύδι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη μαύρη

35 ml ελαιόλαδο

Αλάτι-πιπέρι

 

Λαχταριστά σύκα με προσούτο

Εκτέλεση:

Tυλίξτε ένα ένα τα σύκα σας με μια φέτα προσούτο.

Βάλτε τα για 10 λεπτά στο φούρνο, στους 180οC.

Σε ένα μπολ, βάλτε το σιρόπι και την ζάχαρη και ανακατέψτε, μέχρι να σπάσει η ζάχαρη. Προσθέστε σιγά σιγά το λάδι και αλατοπιπερώστε.

Βγάλτε από το φούρνο τα ρολλά και περιχύστε με τη σάλτσα.

Tip: Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε αντί για προσούτο κερκυραικό νούμπουλο, που κατά τη γνώμη μου είναι ακόμη καλύτερο.

Καλή σας όρεξη!

20140731_53d9cd307d979

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea