Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Από 11 νοσήματα μάς προστατεύουν φρούτα και λαχανικά!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

8

Από 11 νοσήματα μάς προστατεύουν φρούτα και λαχανικά!!!

 

Ούτε από ένα, ούτε από δύο αλλά από 11 χρόνια νοσήματα μάς προστατεύει η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων, λαχανικών και ανεπεξέργαστων δημητριακών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από Καναδά και Κίνα, εξέτασαν τη συσχέτισε της διατροφής με την αναιμία, την υπέρταση, την αυξημένη χοληστερόλη, τον σακχαρώδη διαβήτη, την ηπατίτιδα, την αρθρίτιδα, την στεφανιαία νόσο, το άσθμα, το εγκεφαλικό, τον καρκίνο και τα κατάγματα.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως οι άνθρωποι που τρώνε τα περισσότερα φρούτα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οποιαδήποτε από αυτές τις ασθένειες, ενώ όσοι τρώνε άφθονα λαχανικά και πάσχουν από ένα από αυτά τα νοσήματα, διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν και δεύτερο.

Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τον ρόλο της διατροφής στην εκδήλωση κάθε ενός από αυτά τα νοσήματα ξεχωριστά, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει και την εκδήλωση πολλαπλών νοσημάτων σε έναν άνθρωπο – ή αλλιώς την συνοσηρότητα, όπως την αποκαλούν οι γιατροί.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Nutrition», συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 εθελοντές από την Κίνα, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 5 χρόνια.

Όσοι από αυτούς δεν εκδήλωσαν κανένα από τα 11 χρόνια νοσήματα, έτρωγαν καθημερινά διάφορα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και διάφορα ανεπεξέργαστα ή ολικής αλέσεως δημητριακά (όπως βρώμη, καλαμπόκι, σίκαλη, κριθάρι, κεχρί και κινόα). Αντιθέτως, δεν έτρωγαν πολύ ρύζι και σιτάρι, που συνήθως είναι επεξεργασμένα.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτοχημικές ουσίες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά είναι πανίσχυρη ασπίδα εναντίον των χρονίων νοσημάτων.

Από τα μικροθρεπτικά συστατικά, ως πιο προστατευτικά φάνηκε να είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, η βιταμίνη C, το κάλιο και η βιταμίνη Β1, καθώς οι εθελοντές με την μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών τροφίμων που περιέχουν αυτά τα συστατικά είχαν τον μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika