Στο σφυρί η πρώτη κατοικία. Τι αλλαγές ζητούν οι δανειστές

Στο σφυρί η πρώτη κατοικία. Τι αλλαγές ζητούν οι δανειστές

Οι θεσμοί δείχνουν εμμονή  για ξήλωμα του νόμου Κατσέλη και πλειστηριασμούς εξπρές σε «κόκκινους» δανειολήπτες το εισόδημα των οποίων μόλις ξεπερνά το όριο της φτώχειας .

Το θέμα των «κόκκινων δανείων» αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» στις συνομιλίες με τους Θεσμούς, αφού εξακολοθούν να υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές ως προς τον χειρισμό κυρίως των στεγαστικών δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί ούτε βήμα από τις βασικές της θέσεις για απαγόρευση της πώλησης στεγαστικών δανείων σε funds και θέσπιση «δίκαιων» κριτηρίων για την πρώτη κατοικία.

Σήμερα στις 11 το πρωί ο κ. Σταθάκης θα έχει εκτενής συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια με τους θεσμούς.

Οι Θεσμοί επιμένουν  να υπάρξει σημαντική μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει όριο 300.000 ευρώ, αλλά και εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στα 35.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία που θα επιτευχθεί το επόμενο διάστημα θα συνταχθεί και η απαραίτητη υπουργική απόφαση για να τεθεί σε ισχύ η προστασία από πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη.

Αν και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να παγώσει, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό τη λογική της διαχείρισης των δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες.

Αντίστοιχα, παρότι η συζήτηση για την δυνατότητα πώλησης δανείων σε funds είναι συνολική, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει εμφατικά στην απαγόρευση πώλησης στεγαστικών δανείων και δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών, και δεν αποκλείεται να αποδεχτεί τη λύση αυτού του τύπου ενεργητικής διαχείρισης για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

 

 madata.gr

Related posts

Σάλος με ζωολογικό κήπο που έβαψε σκυλιά ασπρόμαυρα για να μοιάζουν με αρκουδάκια πάντα, η εξοργιστική απάντηση – ΒΙΝΤΕΟ

Τα 4 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν συγχωρήσεις κάποιον

Τpαγωδία στην Ηγουμενίτσα: Χήρα μητέρα βρήκε τον 17χρονο γιο της νεκρό στο γραφείο του δωματίου του, θρήνος για τον Κωνσταντίνο