Πόσα κιλά προσθέτουμε στον αυχένα μας, κοιτώντας το κινητό;

Πόσα κιλά προσθέτουμε στον αυχένα μας, κοιτώντας το κινητό;

 

Η εστίαση μας σε μια οθόνη εγκυμονεί πολύ περισσότερους κινδύνους απ’ ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από έναν ειδικό χειρούργο της σπονδυλικής στήλης, τον Dr. Kenneth K. Hansraj.

Ξοδεύοντας πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη κινητού ή άλλων συσκευών, δεν επιβαρύνουμε μόνο τα μάτια μας όπως οι περισσότεροι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ο τρόπος που σκύβουμε για να κοιτάξουμε τα κινητά και τα tablets μας, προκαλεί βλάβη στη σπονδυλική μας στήλη, καθώς η κλίση του κεφαλιού και του λαιμού μας επηρεάζει σημαντικά την στάση που παίρνει το σώμα μας.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων στο κινητό μας ωθεί να σκύψουμε το κεφάλι μας για να διαβάσουμε τα μηνύματα, ενώ πολύ συχνά το κεφάλι μας μένει στην ίδια στάση πολλή ώρα. Σύμφωνα με τον γιατρό, όταν το κεφάλι μας βρίσκεται σε γωνία 60 μοιρών, με κλίση προς τα εμπρός, η ασκούμενη πίεση στον αυχένα μας προσεγγίζει τα 27 κιλά. Αν αναλογιστούμε και το βάρος του κεφαλιού, που ζυγίζει περίπου τεσσερισήμισι με πεντέμισι κιλά, η πίεση φτάνει στο πενταπλάσιο.

Το σχεδιάγραμμα που προέκυψε από την έρευνα του Kenneth K. Hansraj

Η μελέτη επισημαίνει πως οι άνθρωποι, που ασχολούνται με το κινητό τους ή άλλη συσκευή, ξοδεύουν κατά μέσο όρο, δύο με τέσσερις ώρες την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε 700 με 1400 ώρες έξτρα προστιθέμενου “φορτίου” στη σπονδυλική μας στήλη. Όπως προειδοποιεί ο ίδιος, όσο περισσότερο βρισκόμαστε σε αυτή τη στάση, τόσο πιο πολύ επιβαρύνεται ο αυχένας και ολόκληρη η σπονδυλική μας στήλη. Θεωρητικά, όπως εξηγεί μάλιστα, αυτή η πίεση που ασκείται στο σώμα μας, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια σειρά επεμβάσεων.

Αυτό ωστόσο, δεν προκαλείται μόνο με την χρήση των κινητών, αλλά όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να συμβεί και από το διάβασμα ενός περιοδικού ή βιβλίου, και φυσικά από οτιδήποτε καθιστά αναγκαία την παρατήρηση και την προσήλωση του βλέμματός μας και συνεπώς, του κεφαλιού μας προς τα κάτω. Εκείνο που προτείνεται είναι όσο μπορούμε, να θυμόμαστε να προστατεύουμε τον αυχένα μας όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με το κινητό μας. Να κοιτάμε τη χρησιμοποιούμε συσκευή δηλαδή, όσο γίνεται χωρίς να σκύβουμε το κεφάλι μας, αλλά εστιάζοντας στην ευθεία.

 

 

pathfinder.gr

Related posts

Μούσμουλα: Ο γνωστός άγνωστος με τα πολλά οφέλη για την υγεία

Πόνος στο στομάχι: 9 φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη