Ουρικό οξύ και λανθασμένες αντιλήψεις: Δείτε την ενημέρωση σε ΒΙΝΤΕΟ

Ουρικό οξύ και λανθασμένες αντιλήψεις: Δείτε την ενημέρωση σε ΒΙΝΤΕΟ

Το υψηλό ουρικό οξύ είναι σύνηθες σήμερα. Η σύγχρονη διατροφή που περιέχει σε αφθονία διαιτητικές πηγές ουρικού οξέος λόγω της υπερκατανάλωσης ζωικών τροφίμων και αλκοόλ, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο ενοχοποιούνται για τα αυξανόμενα ποσοστά της νόσου. Ωστόσο το ουρικό οξύ δεν αυξάνει μόνο λόγω κακής διατροφής.

Παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν ελαττωμένη αποβολή  (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια) ή αυξημένη ενδογενή παραγωγή ουρικού οξέος (π.χ. καρκινώματα) μπορεί επίσης να αυξήσουν το ουρικό οξύ. Όταν η αιτία της αύξησης είναι διατροφική,  η αποχή από το αλκοόλ, η σωστή ενυδάτωση και η ελάττωση της κατάχρησης τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες όπως είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας ψάρι οστρακοειδή), η μείωση της ζάχαρης-φρουκτόζης και των κορεσμένων –trans λιπαρών είναι βασικά γενικά μέτρα. Κατά τη σωστή ιατρική εξέταση χορηγούνται εξατομικευμένα  διαιτητικά προγράμματα ή φάρμακα. . 

Στα αρχικά στάδια συμπτώματα από την αύξηση του ουρικού οξέος δεν υπάρχουν. Έτσι είναι σύνηθες η αύξηση του ουρικού οξέος να ευρίσκεται σε check upρουτίνας. Τα παθολογικά συμπτώματα συνίστανται σε λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, παθολογικές επιδράσεις από την υποκείμενη νόσο.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Related posts

Τι μπορεί να πάθετε από το μπουκάλι νερού όταν το χρησιμοποιείτε πολλές φορές

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;