Καρύδια: Η συμβολή τους στην υγεία του πεπτικού

Η συχνή κατανάλωση καρυδιών μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα.

Στα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες με τυχαία επιλογή χορήγησαν σε αρουραίους είτε μια διατροφή που περιείχε καρύδια σε ποσότητα ίση με μισό φλιτζάνι για τους ανθρώπους, καθημερινά, είτε μια διατροφή χωρίς καρύδια για έως 10 εβδομάδες.

Η εμπλουτισμένη με καρύδια διατροφή συντέλεσε στην αύξηση των ωφέλιμων βακτηριδίων Lactobacillus, Roseburia, και Ruminococcaceae.

Η Δρ Λόρι Μπαϊερλεϊ και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι τα καρύδια δρουν ως πρεβιοτικά συντελώντας στη θρέψη και ανάπτυξη των καλών βακτηρίων που διατηρούν υγιές το πεπτικό σύστημα.

«Η υγεία του πεπτικού είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο έρευνας και παρατηρούμε ότι η μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλία συντελεί και σε καλύτερη υγεία, ενώ η μικρή ποικιλία έχει σχετιστεί με καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Η μελέτη μας δείχνει ότι μια διατροφή με καρύδια συντελεί σε συνολικά σημαντική αύξηση της ποικιλίας των βακτηρίων στο έντερο», εξηγεί η ερευνήτρια.

Αιτιολογώντας την επωφελή επίδραση των καρυδιών στην υγεία του πεπτικού, η Δρ Μπαϊερλεϊ εξηγεί ότι τα βιοενεργά συστατικών των συγκεκριμένων ξηρών καρπών συντελούν στο καλό αποτέλεσμα.

«Τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν σημαντική ποσότητα α-λινολεϊκού οξέος (2,5 γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια καρυδιών), ενώ είναι και πλούσια πηγή πρωτεΐνης (4 γραμμάρια ανά μερίδα) και φυτικών ινών (2 γραμμάρια ανά μερίδα)», τονίζει.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Related posts

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το Πάσχα