Εορταστικά tips διατροφής για vegan και χορτοφάγους

Τι μπορεί να περιλαμβάνει το γιορτινό τραπέζι των χορτοφάγων, τι να αποφεύγουν οι vegan και τι πρέπει να προσέξουν όλοι όσον αφορά τυχόν διατροφικές παγίδες.

– Η Κωσταλένια Καλλιανιώτη, MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μάς δίνει ειδικές συμβουλές και tips για τα Χριστούγεννα όσων έχουν βγάλει το κρέας και όχι μόνο από τη διατροφή τους

Ως γνωστόν, χορτοφάγος είναι εκείνος ο οποίος δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά καθώς και όλα τα υποπροϊόντα τους, με ή χωρίς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.

Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά ονομάζονται λάκτο-ώο-χορτοφάγοι, εκείνοι που τρώνε γαλακτοκομικά αλλά αποκλείουν το αυγό χαρακτηρίζονται λάκτο-χορτοφάγοι κι εκείνοι που καταναλώνουν αυγά αλλά όχι γαλακτοκομικά ονομάζονται ωο-χορτοφάγοι.

Υπάρχουν και άτομα που εντάσσουν στην χορτοφαγική τους διατροφή ψάρι και θαλασσινά και χαρακτηρίζονται ως pescatarians (ψαροφάγοι), ωστόσο δεν εμπίπτουν καθαρά στην κατηγορία του χορτοφάγου, καθώς θεωρείται ότι ακολουθούν ημι-χορτοφαγική δίαιτα.

Όπως προκύπτει από αρκετές μελέτες, μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικές τροφές-η οποία φυσικά είναι προσεκτικά σχεδιασμένη- προσδίδει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς:

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών της δρα προστατευτικά ενάντια σε σοβαρές χρόνιες νόσους, καθώς μελέτες δείχνουν οτιοι χορτοφάγοι εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης.Φυσικά, οι χορτοφάγοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως είναι η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η στροφή σε μια πιο φυτική διατροφή μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες περιορισμού του αρνητικού μας αντίκτυπου σε αυτό, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υπερθέρμανσης και της εκπομπής αερίων στην ατμόσφαιρα, καθώς και στην εξοικονόμηση νερού.

Παρότι λοιπόν ένας χορτοφάγος μπορεί να έχει δομήσει μια σωστή και οργανωμένη διατροφή σε καθημερινή βάση, η περίοδος των γιορτών μπορεί να αποδειχτεί περίπτωση για δύσκολους λύτες, καθώς τα ζωικά προϊόντα κυριαρχούν στις συνταγές, τόσο των φαγητών όσο και των γλυκών, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελούν οι ημέρες των γιορτινών τραπεζιών.

Ακολουθούν ορισμένες «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» για μια προσεγμένη vegetarian διατροφή και κατά την εορταστική σεζόν:

Φυσικά, οι γιορτές μπορεί να κρύβουν παγίδες ακόμη και για τους χορτοφάγους, κυρίως όσον αφορά στο κομμάτι της υπερκατανάλωσης ή και της μη επαρκούς κάλυψης βασικών θρεπτικών συστατικών. Το γεγονός ότι ακολουθούμε μια φυτική διατροφή δεν σημαίνει ότι οι υπερβολές ή η έλλειψη προσήλωσης μας επηρεάζει λιγότερο. Γι αυτό συστήνεται να:

Σημείωση: εάν δεν επιμεληθούμε εμείς οι ίδιοι τις συνταγές του γιορτινού τραπεζιού, φροντίζουμε να ενημερωθούμε σχετικά με τα συστατικά των φαγητών που θα σερβιριστούν, καθώς μπορεί να «κρύβουν» ζωικά προϊόντα τα οποία δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά (πχ, ζωμούς βοδινού ή κοτόπουλου).

Τι επιλογές υπάρχουν για τους vegan;

Τα άτομα που ακολουθούν veganδιατροφή έχουν ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς, καθώς αποφεύγουνστην διατροφή τους οποιοδήποτε ζωικό παράγωγο, όπως είναι για παράδειγμα το μέλι.

Φυσικά πολλές επιλογές είναι κοινές με τους vegeterians(όπως το σειτάν, τα μανιτάρια, οι τάρτες λαχανικών, οι χορτόσουπες, οι σαλάτες κα), ωστόσο μπορούν ναδιαφοροποιηθούνελαφρώς συγκεκριμένες επιλογές ούτως ώστε να γίνουν κατάλληλες και για vegans.

 

ygeiamou.gr

Related posts

Μούσμουλα: Ο γνωστός άγνωστος με τα πολλά οφέλη για την υγεία

Πόνος στο στομάχι: 9 φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη