Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Άτακτο παιδί: Η συμπεριφορά του μπορεί να βελτιωθεί όχι όμως με τιμωρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μερικά παιδιά είναι άτακτα και από συνήθεια ανυπάκουα.

Δεν μπορούν να ασκήσουν επαρκή έλεγχο στον εαυτό τους για να κάνουν αυτό που ξέρουν ότι είναι σωστό.

«Συχνά είναι αφηρημένα και ξεχνούν τις επιπλήξεις σας. Επίσης απορροφώνται τόσο πολύ σε μια δραστηριότητα, που ξεχνούν τους κανόνες. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται συχνότερες υπενθυμίσεις για να συνετίζονται με προσοχή και κατανόηση», υποστηρίζει η γιατρός Μίριαμ Στόπαρντ, μέλος του Royal College og Physicians.

Το άτακτο παιδί συνήθως δείχνει μεταμέλεια και ζητά πρόθυμα συγνώμη. Η μεταμέλεια και η συγνώμη πρέπει να γίνονται δεκτές με θερμή αποδοχή και κατανόηση. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που απαιτείται τιμωρία, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ σωματική τιμωρία.

«Το παιδί σας μπορεί να συνεχίσει να είναι άτακτο για πολύ καιρό. Να είστε προετοιμασμένη και να μη θυμώνετε πολύ. Οι αταξίες είναι ενοχλητικές, αλλά δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Ίσως μάλιστα μπορείτε να τις κατανοήσετε. Αν όχι, φροντίστε τουλάχιστον να τις αντιμετωπίζετε υπερβολικά αυστηρά», τονίζει η κυρίας Στόπαρντ.

Άτακτο παιδί: Η συμπεριφορά του μπορεί να βελτιωθεί όχι όμως με τιμωρία

Η ανυπακοή όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα μόνιμα ανυπάκουο παιδί σπάνια ζητά συγνώμη και σπάνια εκφράζει οποιαδήποτε μεταμέλεια. Αν το παιδί σας είναι ανυπάκουο, η ζωή σας μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Προσπαθήστε να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Το παιδί έχει περιορισμένους τρόπους για να ανταποκρίνεται στο θυμό σας.

Η σκληρότητά σας θα οδηγήσει και στη δική του σκληρότητα. Η σωματική τιμωρία ευνοεί τη βία, την αγριότητα, την επιθετικότητα του παιδιού. Είναι δύσκολο , αλλά δοκιμάστε να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα θετικών δράσεων και λόγων.

Προσπαθήστε να του εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να είναι τόσο απείθαρχο. Εξηγήστε του πότε οι πράξεις του είναι επικίνδυνες ή αντικοινωνικές και υποδείξτε του πώς θα έπρεπε να φέρεται. Ξεχάστε τις τιμωρίες και ανταμείψτε κάθε καλή του συμπεριφορά. Αυτό συχνά έχει αποτέλεσμα. Ό, τι κι αν κάνετε πάντως , μην αποξενώσετε το παιδί σας από εσάς, γιατί μόνο εσάς έχει.

Να του δείχνετε πάντα την αγάπη σας και να του υπενθυμίζετε ότι μπορεί πάντα να βασίζεται πάνω σας.

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τζίμι Κίμελ μιλάει για τη νέα εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς του 7χρονου γιου του

Efi Nika

Μήπως έχεις το σύνδρομο του «καλού παιδιού»; 5 συμβουλές για να απαλλαγείς

Efi Nika

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που νιώθουν ενοχές οι γονείς;

Efi Nika