6 καλοί λόγοι υγείας για να απολαύσετε τη σοκολάτα χωρίς ενοχές

Chocolate sweet, cocoa pod and food dessert background

Την επόμενη φορά που θα σας προσφέρουν ένα κομματάκι σοκολάτας, δε χρειάζεται να το σκεφτείτε πολύ ούτε να το δείτε ενοχικά, σύμφωνα με τους ειδικούς που μας δίνουν το πράσινο φως να απολαύσουμε τη σοκολάτα που σήμερα με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων, έχει την τιμητική της!

Εκτός από καρδούλες, κόκκινα τριαντάφυλλα και αρκουδάκια, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου περιλαμβάνει και αρκετές δόσεις σοκολάτας. Ενδεχομένως λοιπόν εάν προσέχετε τη διατροφή σας, να κάνετε τη χάρη στον εαυτό σας γι’ αυτή τη μέρα και να απολαύσετε μερικά κομματάκια, όπως μάλλον το ίδιο θα κάνατε και με ένα κομμάτι τούρτας στα γενέθλιά σας. Η σχέση, όμως, με τη σοκολάτα δε χρειάζεται να είναι ενοχική.

Πράγματι, μια μπάρα σοκολάτας δεν έχει μόνο θερμίδες και σάκχαρα, αλλά και πολλά οφέλη για την υγεία, ιδίως αν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο και μικρή σε ζάχαρη, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής του Ιατρικού Κέντρου Johns Hopkins.

Ενοχική απόλαυση 

Σύμφωνα με μια παλιότερη μελέτη, οι γυναίκες που συσχέτιζαν την κατανάλωση του σοκολατένιου κέικ με κάποιο εορταστικό γεγονός διαχειρίζονταν καλύτερα το βάρος τους, ενώ εκείνες που το έβλεπαν ενοχικά ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα, όπως αδυναμία διατήρησης ενός σταθερού βάρους, μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Στην πραγματικότητα, η ταμπέλα του «απαγορευμένου» σε οποιοδήποτε τρόφιμο συνήθως οδηγεί σε αυξημένη επιθυμία για το συγκεκριμένο τρόφιμο και όχι αποστροφή.

Έχοντας, επομένως, μια πιο υγιή σχέση με τη σοκολάτα και καταναλώνοντας τη με μέτρο, μπορούμε να λάβουμε και διαφορετικά πλεονεκτήματα για τη συνολική υγεία.

Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τις φλαβονόλες, οι οποίες καταπολεμούν τις φλεγμονές και προστατεύουν από τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Τι προσφέρει η μαύρη σοκολάτα 

Στην τελική, οι μικρές και περιστασιακές σοκολατένιες απολαύσεις δε θα πρέπει να περιλαμβάνουν άγχος και δεύτερες σκέψεις. Οι ειδικοί συνιστούν, για τα μέγιστα οφέλη, να προτιμάτε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%, να ελέγχετε πάντα την ετικέτα για να γνωρίζετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Τέλος, σε ορισμένους ανθρώπους, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ημικρανίες.

 

ygeiamou.gr

Related posts

Αδυνάτισμα: Με διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων; Οι ερευνητές του Johns Hopkins απαντούν

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία – Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Σας αρέσουν τα θαλασσινά; Διατρέχετε ένα κίνδυνο που συχνά υποτιμάται