Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα που προκαλεί στους νέους ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα ευρήματα νέας έρευνας, που βασίσθηκε σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς, ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Τα τέσσερα πρώιμα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους νέους, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 5.075 ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν κλείσουν τα 50 τους χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν τι συμπτώματα είχαν έως και 2 χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους.

Οι ερευνητές δεν επέλεξαν τυχαία το όριο των 50 ετών για τη διάγνωση. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο (τσεκάπ) συνιστούν να αρχίζει μετά τα 50, διότι οι νεότερες ηλικίες θεωρούνται χαμηλού κινδύνου.

Είναι γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου έως πρότινος ανιχνευόταν κυρίως σε ηλικιωμένους. Ωστόσο μετά τη δεκαετία του 1990 άρχισε να παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα στις ηλικίες κάτω των 55 ετών. Πλέον έχουν διπλασιαστεί και αντιπροσωπεύουν το τουλάχιστον 20% των νέων διαγνώσεων.

Η έγκαιρη διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου έχει ζωτική σημασία. Στα αρχικά στάδια έχει ποσοστό ιάσεως που υπερβαίνει το 90%. Αν όμως διαγνωστεί σε προχωρημένο (μεταστατικό) στάδιο, το ποσοστό μειώνεται το 13%, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου (JΝCI). Όπως γράφουν οι ερευνητές, 3 μήνες έως και 2 χρόνια πριν από τη διάγνωση, οι ασθενείς είχαν εκδηλώσει ένα ή περισσότερα από τέσσερα ύποπτα συμπτώματα. Αυτά ήταν:

  • Ο πόνος στην κοιλιά
  • Η αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Η διάρροια
  • Η σιδηροπενική αναιμία

Ο κίνδυνος  να ανιχνευθεί καρκίνος του παχέος εντέρου αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τον αριθμό των συμπτωμάτων που είχαν οι ασθενείς. Έτσι ήταν:

  • 94% μεγαλύτερος για όσους είχαν 1 σύμπτωμα
  • 3,5 φορές μεγαλύτερος για όσους είχαν 2 από τα συμπτώματα
  • 6,5 φορές μεγαλύτερος για όσους είχαν 3 ή 4 από τα συμπτώματα

Οι συσχετίσεις αυτές ήταν ιδιαιτέρως ισχυρές για τους νεότερους ασθενείς και για όσους εκδήλωσαν καρκίνο του πρωκτού.

Η ανάλυση έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς (το 49,3%) είχαν εκδηλώσει το πρώτο σύμπτωμα εντός 3 μηνών πριν τη διάγνωση. Το 19,3% των ασθενών είχαν εκδηλώσει το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα 3-24 μήνες πριν από τη διάγνωση της νόσου τους (μέσος όρος: 8,7 μήνες). Επιπλέον, τα συμπτώματα αυτά δεν ήταν παροδικά, αλλά συνεχιζόμενα.

Γιατί εμφανίζεται νωρίτερα

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί εκδηλώνεται σε ολοένα περισσότερους νέους ανθρώπους ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Εικάζουν όμως ότι ρόλο παίζει η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Σε κάθε περίπτωση η παρατηρούμενη τάση είναι ανησυχητική και γι’ αυτό ήδη πολλοί γιατροί συνιστούν να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος από τα 45 και όχι από τα 50 έτη.

Όποιος, εξ άλλου, έχει ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και αυτά επιμένουν πέραν των δύο εβδομάδων, καλό είναι να συμβουλεύεται τον γιατρό του, συνιστούν.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika