Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα, τα συμπτώματα και πώς θα την προλάβεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ξύπνησες με κόκκινα μάτια και φαγούρα; Θα μπορούσε να είναι επιπεφυκίτιδα, μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση.

Παρότι πολύ ενοχλητικές, oι περισσότερες παθήσεις των ματιών είναι συνηθισμένες και αντιμετωπίζονται εύκολα. Μια από αυτές είναι η επιπεφυκίτιδα.

Ο πρώτος που θα σου δώσει τη συμβουλή του είναι ο οφθαλμίατρος, μάθε ρίξε όμως μια γρήγορη ματιά στις παρακάτω πληροφορίες για να έχεις μια βασική ιδέα.

Επιπεφυκίτιδα

Τι είναι

Συνήθως πρόκειται για αλλεργική αντίδραση που προκαλείται από τη γύρη ή τη σκόνη στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότος, του βλεννογόνου χιτώνα που καλύπτει το βολβό του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Τα συμπτώματα

Η επιπεφυκίτιδα προκαλεί φαγούρα, κοκκίνισμα, δακρύρροια, πρήξιμο, αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι, ξηροφθαλμία, κολλώδεις εκκρίσεις.

Η θεραπεία

Με κρύες κομπρέσες με νερό ή χαμομήλι και τη χρήση τεχνητών δακρύων ελαττώνονται τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας. Ο οφθαλμίατρος ίσως σου προτείνει κολλύριο με κορτιζόνη ή/και αντιβίωση για λίγες ημέρες.

Πώς μπορείς να την προλάβεις;

Φόρα γυαλιά ηλίου και καπέλο τις ημέρες που φυσάει ή/και έχει πολλή γύρη και μην ανοίγεις τα παράθυρα όταν οδηγείς. Επίσης, απόφυγε να αγγίζεις τα μάτια σου με τα χέρια.

Εάν η επιπεφυκίτιδα σε ταλαιπωρεί συχνά, ο αλλεργιολόγος θα σου δώσει αντιισταμινικά χάπια που θα καταπραΰνουν τα συμπτώματα.

 

Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος:  Χειρουργός οφθαλμίατρος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea