Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Κορονοϊός: Η επίμονη COVID-19 μπορεί να είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα – Τι λένε οι ειδικοί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι δείχνουν νέες μελέτες για τα συμπτώματα της COVID που δεν υποχωρούν για μήνες. Ο πιθανός ρόλος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού στην ανάπτυξή τους.

Τι λένε οι ειδικοί.

Οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται επί εβδομάδες και μήνες από τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μπορεί επιτέλους να βρουν μια απάντηση για την αιτία της κατάστασής τους.

Τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (National Institutes of Health) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν μεγάλη μελέτη που θα εξετάσει για ποιον λόγο επιμένουν τα συμπτώματα της COVID σε μερικούς ασθενείς, αλλά όχι σε άλλους.

Ήδη οι έως τώρα έρευνες έχουν οδηγήσει σε μια θεωρία. Ο κορωνοϊός ίσως πυροδοτεί μια αντίδραση αυτοανοσίας στον οργανισμό. Με άλλα λόγια, κινητοποιεί με λάθος τρόπο το ανοσοποιητικό, το οποίο στρέφεται εναντίον του.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η επίμονη COVID (λέγεται επίσης εμμένουσα ή μακροχρόνια) θα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπως, λ.χ., ο διαβήτης τύπου 1 ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

«Δεν είμαστε ακόμα απολύτως βέβαιοι ότι πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα. Σίγουρα όμως η εμμένουσα COVID μοιάζει να είναι», δήλωσε ο Dr. John Arthur, καθηγητής Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσο.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Dr. Arthur και οι συνεργάτες του εξέτασαν δείγματα από μικρό αριθμό ασθενών με επίμονη COVID. Εξέτασαν επίσης δείγματα από ανθρώπους που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Όπως διαπίστωσαν, το 93% των ασθενών που είχαν νοσηλευτεί είχαν αντισώματα εναντίον ενός σημαντικού ενζύμου του οργανισμού. Τέτοιου είδους αντισώματα, όμως, δεν βρέθηκαν στους εθελοντές τους οποίους δεν είχε νοσήσει ο κορωνοϊός.

Το ένζυμο ACE2

Το εν λόγω ένζυμο είναι το ACE2 ή μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2. Είναι μία πρωτεΐνη στην οποία βασίζεται ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στον οργανισμό. Ταυτοχρόνως, όμως, είναι μία πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος.

Ίσως λοιπόν τα αντισώματα εναντίον του ACE2 να εξηγούν γιατί αρκετοί ασθενείς έχουν επί μήνες συμπτώματα, όπως:

  • Κόπωση
  • Δύσπνοια
  • Απώλεια της όσφρησης (ανοσμία)
  • Πόνους στους μυς (μυαλγίες)
  • «Θολωμένο» μυαλό

Πόσοι είναι οι ασθενείς με επίμονη COVID; Το ποσοστό τους κυμαίνεται από 7% έως 30% του συνόλου των ανθρώπων που νοσούν, αναλόγως με την μελέτη. Και αυτό διότι επίμονα συμπτώματα παρατηρούνται ακόμα και σε άτομα που αρχικά είχαν ήπια λοίμωξη. Ωστόσο τα επίμονα συμπτώματα είναι πολύ πιο συχνά σε όσους έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα

«Η δημιουργία αντισωμάτων εναντίον φυσιολογικών πρωτεϊνών του οργανισμού αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων», εξηγεί ο Dr. Arthur. «Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε φλεγμονή, που μπορεί να προκαλεί τα επίμονα συμπτώματα. Τα έως τώρα στοιχεία μας ταιριάζουν καλά με αυτή την θεωρία. Πρέπει όμως να την επαληθεύσουμε», τονίζει.

Εάν η θεωρία αυτή επιβεβαιωθεί, θα επηρεάσει την αντιμετώπιση των ασθενών. Ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, λ.χ., θα μπορούσαν να καταστέλλουν τη φλεγμονή και να βελτιώνουν τα συμπτώματα των ασθενών.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea