Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε γιατρό που διακινούσε fake news για σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

“Kαμπάνα” ύψους 3.000 ευρώ σε γυναικολόγο – μαιευτήρα που προέτρεπε τους πολίτες να μην εμβολιαστούν

Την επιβολή χρηματικού προστίμου, ύψους 3.000 ευρώ, αποφάσισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, σε γιατρό, μέλος του Συλλόγου, η οποία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακινούσε τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, προβάλλοντας fake news για σοβαρές παρενέργειες.

“Ήταν παραδειγματική η τιμωρία της σε αυτό τον βαθμό, καθώς το πειθαρχικό συμβούλιο του προέδρου, μπορεί να επιβάλλει από γραπτή επίπληξη μέχρι και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ” σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος αναφερόμενος στο περιστατικό.

Πρόσθεσε δε, ότι η κλήση της γυναικολόγου σε απολογία έγινε έπειτα από “προσωπικές αναρτήσεις που η ίδια η γιατρός έκανε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, για δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ και έπειτα από καταγγελίες πολιτών.

Κάθε δημόσια εμφάνιση γιατρού στον Τύπο, θα πρέπει να αφορά το γνωστικό του αντικείμενο, ενώ απαγορεύονται η μη επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, που παραπληροφορούν τους πολίτες και μειώνουν την αξιοπιστία του ιατρικού κόσμου”.

Επηρέασε την κοινή γνώμη και την εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ξεκαθάρισε επίσης πως “εάν ασκηθεί έφεση από την πλευρά της γιατρού, τότε η υπόθεση θα πάει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΣΛ και εκεί οι ποινές είναι αμείλικτες.

Εάν αποδειχθούν στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν την επιβολή κυρώσεων, τότε το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 20.000 ευρώ ενώ προβλέπεται και αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από δύο έως τρία χρόνια. Εάν και σε αυτόν τον βαθμό εφεσιβάλλει την απόφαση τότε φτάνει στην κ. Παγώνη που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και οριστική αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος”.

Το θέμα με την γυναικολόγο δεν είναι τωρινό, όμως την εποχή που συνέβη -όπως αναφέρει ο Κ. Γιαννόπουλος στο GRTimes– “δημιούργησε πολύ μεγάλο θέμα. Επηρέασε πολύ κόσμο, ενώ η αναπαραγωγή των δηλώσεων είχε σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή μας, η οποία αρχικά είχε πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη”.

Τι ορίζει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας

Σύμφωνα με όσα παραθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το γεγονός, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας σε θέματα διασποράς fake news από γιατρό ορίζει τα παρακάτω.

“Η ενημέρωση του κοινού από τους γιατρούς σε θέματα της ειδικότητας ή του γνωστικού τους αντικειμένου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα.

Η παρουσία του ιατρού πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την ενημέρωση πλαίσια και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού σε θέματα υγείας. Η συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιατρική ηθική, επιστήμη και δεοντολογία ή που μπορεί να κλονίσει την πίστη της κοινωνίας προς το ιατρικό λειτούργημα, κατά τη νομοθεσία αποτελεί μείζον ιατρικό πειθαρχικό παράπτωμα”.

Η 15χρονη Άρτεμις που έδωσε το παράδειγμα στους εμβολιασμούς

Στο μεταξύ θέλοντας να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα προς τους συνομήλικους της, η ηλικίας μόλις 15 ετών και έξι μηνών Άρτεμις, κόρη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου πέρασε χθες το μεσημέρι το κατώφλι του Εμβολιαστικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου. Με τον τρόπο αυτό έγινε η πρώτη 15χρονη που εμβολιάστηκε στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.

“Ήταν μία πολύ ωραία συμβολική πράξη που μέτρησε στους νέους γενικότερα αλλά και στους συμμαθητές της ειδικότερα, οι οποίοι προσέρχονται πλέον αθρόα στα κέντρα εμβολιασμών προκειμένου να λάβουν την πρώτη δόση. Επίσης βοήθησαν πολύ και οι δηλώσεις της, ώστε να κατανοήσει ο κόσμος ότι ο δρόμος του εμβολιασμού είναι ο μόνος που μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από την πανδημία. Και μάλιστα αυτή τη στιγμή, είναι μονόδρομος”, αναφέρει στο GRTimes ο κ. Γιαννακόπουλος.

Από την πλευρά της, η Άρτεμις Γιαννακοπούλου στο περιθώριο του εμβολιασμού της ανέφερε πως “το έκανα για τη δική μου προστασία, για να είμαι πιο ελεύθερη στις κινήσεις, για να πηγαίνω στο σχολείο μου με ασφάλεια, αλλά και για να βοηθήσω την κοινωνία.

Σε αυτή που θα ζήσω αύριο. Μαζί με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους τους νέους, να τρέξουν να εμβολιαστούν και όλοι μαζί να δώσουμε τη χαριστική βολή στην πανδημία για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Στο κάτω – κάτω ο εμβολιασμός είναι πράξη ευθύνης για μικρούς και μεγάλους”.

 

thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είμαστε όλη η οικογένεια σε σοκ»: Την κορόιδευαν τα παιδιά της γιατί αγόραζε λαχεία και κέρδισε 11.200.000 ευρώ

Efi Nika

Η ζωή είναι καλύτερη όταν τη ζεις με αληθινές φίλες

Efi Nika

Έμεινε άφραγκος επίτηδες: Εκατομμυριούχος παραχώρησε όλη την περιουσία του για να αποδείξει 1 και μόνο πράγμα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika