Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Ποιοι χρειάζονται και τρίτη δόση εμβολίου – Ποια εμβόλια θα χρησιμοποιούνται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τρίτη δόση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για τους ανοσοκατασταλμένους, συστήνει ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, όπως ήδη γίνεται και σε άλλες χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «το νέο κύμα αφορά πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Επίσης, θα πλήξει τους ανεμβολίαστους και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε θα ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες. Για αυτούς πρέπει να προγραμματιστεί η τρίτη δόση, αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες».

Τι θα γίνει με τη μίξη των εμβολίων στην τρίτη δόση;

Η τρίτη δόση, επεσήμανε, θα γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν αρχικά με mRNA εμβόλιο. “H μίξη των εμβολίων οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό”.

Σχετικά με τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των νοσηλειών, ο Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι αυτό συνέβη χάρη στο εμβόλιο, όχι επειδή εξασθένισε ο ιός, ενώ για την εμβολιαστική κάλυψη της χώρας μας, έκανε λόγο για ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες, 56% του πληθυσμού εμβολιάστηκε, ενώ το 68% των ενηλίκων.

Όσον αφορά τα παιδιά, τόνισε «μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά. Αν εμβολιαστούν όμως οι μεγαλύτεροι θα προστατεύσουν τα παιδιά».

Αναφορικά με το πότε θα απαλλαγούμε από τον ίο, εκτίμησε ότι “Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Δ’ και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους.

Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea