Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πόνος στην πύελο: Τι είναι, τι μπορεί να σημαίνει, πώς θα τον διαχειριστείς

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νιώθεις ένα βάρος χαμηλά στην κοιλιά; Πονάς; Τι μπορεί να είναι ο πόνος στην πύελο.

Η γυναικολόγος απαντά.

Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στις ΗΠΑ υποφέρουν από πόνο στην πύελο. Η ενόχληση αυτή δεν αποτελεί από μόνη της πάθηση, μπορεί όμως να χτυπάει ένα “καμπανάκι” στη γυναίκα ότι κάτι δεν πάει καλά και είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γυναικολόγο.

Τον πόνο στην πύελο θα τον νιώσεις σαν μια αίσθηση βάρους ή σαν έναν “μουντό” πόνο χαμηλά κάτω από τον αφαλό και πάνω από τα πόδια σου. Τα αίτια γι’ αυτή την ενόχληση μπορεί να είναι πολλά, κάποια “αθώα” και άλλα που χρειάζονται διερεύνηση από το γιατρό.

Δες στη συνέχεια κάποιους από τους πιο συχνούς “ενόχους” για την ενόχληση και τι μπορεί να σημαίνουν για την υγεία σου.

Ο ένοχος: Ινομυώματα στη μήτρα

Ο πόνος στην πύελο που συνοδεύεται από βαριά ή άτακτη αιμορραγία κατά την περίοδο μπορεί να προκαλείται από ινομυώματα στη μήτρα. Αυτά είναι μη κακοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας και επηρεάζουν έως και το 70% των γυναικών.

Η απώλεια βάρους θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, καθώς τα ινομυώματα συνδέονται με τα οιστρογόνα, που είναι αυξημένα στις παχύσαρκες γυναίκες.

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι απαραίτητη για να γίνει η διάγνωση και ο ειδικός θα κρίνει αν χρειάζεται να αφαιρεθεί το ινομύωμα.

Ο ένοχος: Ενδομητρίωση

Από τα βασικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά σε όλη τη διάρκεια του μήνα και η επώδυνη ερωτική επαφή. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται όταν ο ιστός που φυσιολογικά βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται έξω από αυτήν.

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται συνήθως εξ αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο γυναικολόγος σου θα ζητήσει μια σειρά εξετάσεων ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη παθολογία που να σχετίζεται με τον πόνο. Στη συνέχεια, ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί ορμονική φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Ο ένοχος: Πόνοι περιόδου

Μερικές φορές ο πόνος στην πύελο οφείλεται σε κάτι τόσο απλό όσο η περίοδός σου. Υπολογίζεται ότι το 80% των γυναικών έχουν κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, καθώς οι μύες και οι αρτηρίες της μήτρας συσπώνται για να αποβάλουν το ενδομήτριο.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου και μαγνησίου έχει βρεθεί ότι ανακουφίζουν πολλές γυναίκες, καθώς έχουν μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Φυσικές πηγές των δύο αυτών μετάλλων είναι τροφές όπως το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, το σπανάκι και τα πλήρη σιτηρά και μόνο θετικό θα είναι να τις εντάξεις στη διατροφή σου.

Εναλλακτικά, η λήψη ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου δύο με τέσσερις φορές τη μέρα λίγες ημέρες πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκειά της μπορεί επίσης να σε βοηθήσει.

Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και οι κράμπες επηρεάζουν τη ροή της καθημερινότητάς σου, συζήτησε με το γυναικολόγο σου αν θα ήταν λύση η λήψη αντισυλληπτικών.

Ο ένοχος: Μυϊκή αδυναμία

Το χαλαρό πυελικό έδαφος, π.χ. μετά από έναν τοκετό ή αν κάνεις καθιστική ζωή, μπορεί επίσης να συνδέεται με πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Δοκίμασε την άσκηση Κegel: Από όρθια ή καθιστή θέση, σφίξε σταδιακά το περίνεο και εξίσου σταδιακά χαλάρωσέ το.

(Είναι ακριβώς η κίνηση που κάνεις όταν θέλεις να συγκρατήσεις ή να διακόψεις τη ροή των ούρων.) Κάνε την άσκηση αυτή πολλές φορές μέσα στη μέρα. Eίναι πολύτιμη για τις γυναίκες, καθώς βοηθά στην επαναφορά του κόλπου μετά το φυσιολογικό τοκετό, αλλά και προλαμβάνει την ακράτεια ούρων.

 

Στέλλα Ροΐδη: Μαιευτήρας-γυναικολόγος

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika