Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Θετικό self-test: Πες ότι το έκανες και ότι βρήκε θετικό; Τι πρέπει να κάνεις;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς διαχειριζόμαστε ένα θετικό self-test στην οικογένεια;

Σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία τα self-test, τα οποία θα γίνονται στο σπίτι και το αποτέλεσμά τους θα δηλώνεται στην ανάλογη πλατφόρμα. Πέρα όμως από το τυπικό της υπόθεσης, τι πρέπει να κάνουμε εάν ένας μέσα στο σπίτι έχει θετικό self-test; Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Θετικό self-test: Τι πρέπει να κάνουμε στο σπίτι; Απαντά ο Γκίκας Μαγιορκίνης

“Το σημείο κλειδί είναι η διαδικασία της λήψης του δείγματος από καθέναν χωριστά. Η διαδικασία αυτής της δειγματοληψίας στο σπίτι εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ και αρκετούς μήνες.

Σήμερα ωστόσο θα ήθελα να αναφερθώ στη διαδικασία αυτοαπομόνωσης, που θα παίξει σημαντικό ρόλο αφού βγει ένα θετικό self-test. Αν στο σπίτι δεν είμαστε μόνοι μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσουμε οργανωμένα και συντεταγμένα τη διαδικασία απομόνωσης και αποστασιοποίησης.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διαλέξουμε ένα δωμάτιο για να απομονωθούμε, που να είναι λειτουργικό τόσο για εμάς, όσο και για τους υπόλοιπους στο σπίτι και δεν θα εμποδίζει τις λειτουργίες των υπόλοιπων, οι οποίοι λογικά θα είναι ακόμα αρνητικοί.

Είναι σημαντικό άμεσα να απομονώσουμε ή να απορρίψουμε τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν μερικώς από τα θετικά άτομα τις τελευταίες δύο ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της κουζίνας από τους θετικούς. Τα φαγητά ιδανικά να σας τα φέρνουν οι αρνητικοί στην πόρτα του δωματίου σας.

Θετικό self-test: Πες ότι το έκανες και ότι βρήκε θετικό; Τι πρέπει να κάνεις;

Οι θετικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους και πολύ σημαντική είναι η χρήση μάσκας, κατά προτίμηση υψηλής προστασίας, στους κοινόχρηστους χώρους.

Εάν υπάρχει ένα κοινόχρηστο μπάνιο για όλους μέσα στο σπίτι, μεταφέρετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε, όπως πετσέτες, οδοντόβουρτσες στον προσωπικό σας χώρο. Δεν χρησιμοποιείτε κοινά αντικείμενα από το μπάνιο, όπως πετσέτες ή οδοντόπαστες, για όλο το διάστημα της απομόνωσης.

Χρήσιμο είναι το ίδιο να ισχύσει για όλα τα άτομα που βρίσκονται στο σπίτι, δηλαδή να φέρνετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε στο μπάνιο κάθε φορά που πηγαίνετε στο μπάνιο.

Τέλος, φροντίζουμε να υπάρχει επαρκής αερισμός. Πλέον ο καιρός είναι καλός. Αφήνουμε μισάνοιχτα παράθυρα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού που χρησιμοποιούμε.

Στο τέλος της απομόνωσης θα πρέπει να πλύνουμε σχολαστικά και να απολυμάνουμε το δωμάτιο της απομόνωσης, πριν αποκτήσουν πρόσβαση οι αρνητικοί”.

 

www.shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika