Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Αν έχετε πρόβλημα ακοής, δεν είστε μόνοι – Τι παθαίνουν πολλοί μετά την COVID-19

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η απώλεια ακοής και άλλα ακουστικά προβλήματα συνδέονται στενά με την COVID-19, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση επιμέρους ερευνών, την οποία έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του NIHR Manchester Biomedical Research Center (BRC).

[ Κορονοϊός ] Ο καθηγητής Kevin Munro και ο διδακτορικός ερευνητής Ibrahim Almufarrij ανέλυσαν 56 μελέτες που εντόπισαν μια σχέση μεταξύ COVID-19 και ακουστικών προβλημάτων.

Τα δεδομένα τους προέκυψαν κυρίως από ερωτηματολόγια ή ιατρικά αρχεία για να συγκεντρώσουν λίστα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την COVID-19 και όχι από επιστημονικά αξιόπιστα τεστ ακοής.

Κορονοϊός: Εμβοές, απώλεια ακοής και ίλιγγος για πολλούς πρώην ασθενείς COVID-19

Απαιτήθηκαν στοιχεία από 24 επιμέρους μελέτες για να καταλήξουν στο ότι ο επιπολασμός της απώλειας ακοής ήταν 7,6%, οι εμβοές ήταν 14,8% και ο ίλιγγος ήταν 7,2%.

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Audiology. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το NIHR Manchester Biomedical Research Center (BRC)

Ο Kevin Munro, καθηγητής ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και επικεφαλής του Manchester BRC Hearing Health δήλωσε: “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη κλινική και διαγνωστική μελέτη για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιδράσεων της COVID-19 στο ακουστικό σύστημα. Είναι επίσης γνωστό ότι ιοί όπως ιλαρά, παρωτίτιδα και μηνιγγίτιδα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Μέχρι στιγμής λίγα είναι κατανοητά για τα ακουστικά αποτελέσματα του ιού SARS-CoV-2. Αν και αυτή η ανασκόπηση ερευνών παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την επιβεβαίωση της σύνδεσης μεταξύ COVID-19 και ακουστικών προβλημάτων, οι μελέτες που εξετάσαμε ήταν διαφορετικής ποιότητας, οπότε χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά”.

Κορονοϊός: Επιστημονική έμφαση στα προβλήματα ακοής λόγω COVID-19

Ο καθηγητής Munro, είναι επί του παρόντος επικεφαλής μιας μακράς διαρκείας μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διερευνήσει τον πιθανό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της COVID-19 στην ακοή μεταξύ ατόμων που είχαν προηγουμένως νοσηλευτεί με κορονοϊό.

Η ομάδα του ελπίζει να εκτιμήσει με ακρίβεια τον αριθμό και τη σοβαρότητα των διαταραχών ακοής που σχετίζονται με την COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ανακαλύψει ποια μέρη του ακουστικού συστήματος ενδέχεται να επηρεαστούν.

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Munro, έδειξε ότι πάνω από το 13% των ασθενών COVID-19 που πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο ανέφεραν αλλαγή στην ακοή τους.

Ο Ibrahim Almufarrij είπε: “Αν και τα στοιχεία είναι διαφορετικής ποιότητας, διεξάγονται ολοένα και περισσότερες μελέτες, οπότε η βάση αποδεικτικών στοιχείων αυξάνεται. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι μελέτες που συγκρίνουν τις ασθενείς COVID-19 με ομάδες ελέγχου, όπως ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με άλλες καταστάσεις υγείας. Αν και οι περιορισμοί στην έρευνά μας είναι σαφείς, ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα προσθέσει στο βάρος των επιστημονικών στοιχείων ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της COVID-19 και των προβλημάτων ακοής.

Ο καθηγητής Munro πρόσθεσε: “Τους τελευταίους μήνες έχω λάβει πολλά email από άτομα που ανέφεραν αλλαγή στην ακοή τους ή εμβοές αφότου ανάρρωσαν από την COVID-19. Αν και αυτό είναι ανησυχητικό, απαιτείται προσοχή καθώς δεν είναι σαφές εάν αυτές οι αλλαγές στην ακοή αποδίδονται άμεσα στην COVID-19 ή σε άλλους παράγοντες, όπως οι επείγουσες θεραπείες που ενδεχομένως έλαβαν για να ξεπεράσουν τον κορονοϊό”.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea