Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Υπολογισμός ωορρηξίας: Πόσες μέρες διαρκεί, ποια είναι τα συμπτώματα και πότε είσαι πιο γόνιμη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Απαντήσεις σε πολύ βασικά ερωτήματα για τον υπολογισμό της ωορρηξίας.

Η ωορρηξία συμβαίνει συνηθέστερα μία φορά το μήνα,  στα μισά του εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά ο χρόνος μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τη διάρκεια και την κανονικότητα του κύκλου. Πρόκειται για την απελευθέρωση ενός ώριμου ωραίου από μία ωοθήκη και συμβαίνει μία φορά σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο. Μετά την απελευθέρωσή του, το ωάριο κατευθύνεται προς τη μήτρα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του κύκλου, το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας είναι έτοιμο να λάβει σπέρμα για γονιμοποίηση και αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, η γυναίκα έχει περίοδο.

Πότε γίνεται η ωορρηξία;

Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες. Ωστόσο, κάθε άτομο είναι διαφορετικό και οι κύκλοι ενδέχεται να διαφέρουν από 21–35 ημέρες. Η ωορρηξία εμφανίζεται συνήθως στα μισά του εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από μήνα σε μήνα. Μετά την ωορρηξία, η γυναίκα συνήθως αδιαθετεί εντός 14-16 ημερών, εκτός εάν είναι έγκυος ή έχει μια κατάσταση υγείας που επηρεάζει την περίοδό της.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ο μηνιαίος ορμονικός κύκλος που υφίσταται το σώμα καθώς προετοιμάζεται για την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Κάθε μήνα, πραγματοποιείται ωορρηξία – μια ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο, το οποίο ταξιδεύει προς τη μήτρα, όπου μπορεί να γονιμοποιηθεί. Εάν δεν γονιμοποιηθεί, το τοίχωμα της μήτρας αρχίζει να ρίχνει την επένδυσή του και το σώμα το απελευθερώνει ως περίοδο.

Κάθε νέος εμμηνορροϊκός κύκλος ξεκινά την πρώτη ημέρα μιας περιόδου. Η παρακολούθηση αυτών των πρώτων ημερών μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της μέσης διάρκειας του κύκλου του και συνεπώς το τυπικό του μέσο σημείο, τότε δηλαδή που είναι πιθανό να συμβαίνει η ωορρηξία.

Συμπτώματα ωορρηξίας

Η αναγνώριση των ενδείξεων ωορρηξίας μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να παρακολουθήσει τη γονιμότητά της.

Πέντε από αυτές είναι:

Αλλαγές στο τραχηλικό υγρό

Κατά την ωορρηξία ή όταν αυτή πλησιάζει, το σώμα παράγει περισσότερα οιστρογόνα, προκαλώντας την αύξηση της έκκρισης υγρών του τραχήλου της μήτρας. Όταν μια γυναίκα είναι γόνιμη, οι εκκρίσεις του κόλπου μπορεί να είναι:

  • Καθαρές
  • υγρές
  • πιο ολισθηρές
  • ελαστικές

Αυτός ο τύπος κολπικού υγρού βοηθά το σπέρμα να κολυμπήσει στη μήτρα και τις σάλπιγγες για να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας:

  • Πλύνετε καλά τα χέρια με σαπούνι και νερό.
  • Εισάγετε ένα δάχτυλο στον κόλπο κοντά στον τράχηλο.
  • Βγάλτε λίγο υγρό.
  • Ελέγξτε το για τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Εάν το υγρό είναι ινώδες, η γυναίκα μπορεί να βρίσκεται κοντά στην ωορρηξία. Μετά την ωορρηξία, υπάρχει λιγότερο και πιο πυκνό τραχηλικό υγρό.

Αλλαγές στη βασική θερμοκρασία του σώματος

Η βασική θερμοκρασία σώματος είναι η θερμοκρασία του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας και υπολογίζεται με ακρίβεια όταν το άτομο έχει μόλις ξυπνήσει. Κατά την ωορρηξία, αυτή η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς, λόγω της έκκρισης προγεστερόνης. Ακόμη, μικρή αύξηση μετά την ωορρηξία μπορεί να προκληθεί και στη στοματική θερμοκρασία, την οποία για να μετρήσει κανείς χρειάζεται ένα ειδικό εργαλείο. Οι γυναίκες βρίσκονται στις πιο γόνιμες μέρες τους 2-3 ημέρες πριν η θερμοκρασία σώματός τους βρεθεί στο υψηλότερο σημείο και 12-24 ώρες μετά την ωορρηξία. Ακόμη, μια γυναίκα μπορεί να ελέγξει τη γονιμότητά της με τεστ που μετρούν τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης στα ούρα.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία σώματος ενός ατόμου, όπως:

  • κατανάλωση αλκοόλ
  • κάπνισμα
  • έλλειψη ύπνου
  • πυρετός
  • αυξημένη σεξουαλική επιθυμία

Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη λίμπιντο κατά την ωορρηξία λόγω της αύξησης των οιστρογόνων και της παραγωγή ωχρινοτρόπου ορμόνης. Η αυξημένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να διαρκέσει για περίπου 6 ημέρες.

Ευαισθησία στο στήθος

Ο πόνος ή η ευαισθησία του μαστού ή των θηλών μπορεί να είναι ήπιας έως σοβαρής μορφής κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή όταν αυτή πλησιάζει.

Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και ωχρινοτρόπου ορμόνης μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος σε μερικές γυναίκες λίγο πριν την ωορρηξία. Ωστόσο, μετά την ωορρηξία, η μείωση των οιστρογόνων και η αύξηση της προγεστερόνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν ευαισθησία στο στήθος και τη θηλή.

Πόνος ωορρηξίας

Μερικές γυναίκες αισθάνονται πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στη μία πλευρά, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Ο πόνος αυτός, γνωστός ως Mittelschmerz, σταματά συνήθως μέσα σε 3-12 ώρες.

Πώς η ωορρηξία επηρεάζει τη γονιμότητα

Η παρακολούθηση του «γόνιμου παραθύρου» (ημέρες που είναι πιθανή η επίτευξη εγκυμοσύνης) και της ωορρηξίας μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να καταλάβει πότε μπορεί να μείνει έγκυος. Η διάρκεια μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τη διάρκεια του κύκλου. Μια αριθμομηχανή ωορρηξίας θα βοηθούσε στον προσδιορισμό της.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να συλλάβουν εάν έχουν σεξουαλική επαφή από πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία έως μία ημέρα μετά. Γενικά, όσο πιο κοντά στην ωορρηξία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες σύλληψης. Μόλις η ωοθήκη απελευθερώσει ένα ωάριο, αν δεν γονιμοποιηθεί διαλύεται εντός 24 ωρών.

Για όσες παρακολουθούν τη γονιμότητά τους στο σπίτι, τα τεστ ούρων ωχρινοτρόπου ορμόνης τείνουν να είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος. Αν και οι εφαρμογές γονιμότητας αυξάνονται σε δημοτικότητα, βασίζονται σε έναν αλγόριθμο και δεν είναι πάντα ακριβείς.

Προκειμένου να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη, πολλοί επιλέγουν να μη κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι αξιόπιστη. Όποιο ζευγάρι θέλει να την αποφύγει, πρέπει να συζητήσει άλλους τρόπους με έναν επαγγελματία υγείας.

Επικοινωνία με έναν γιατρό

Μερικές φορές, τα συμπτώματα της ωορρηξίας μπορούν να προκύψουν από ένα πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλεί πόνο ανάλογο της ωορρηξίας. Οπότε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν συχνά στη μέση ενός κύκλου, θα ήταν καλό να αναφερθούν σε έναν γιατρό.

Λήψη άμεσης ιατρικής περίθαλψης χρειάζεται αν κάποια γυναίκα έχει:

  • Έντονο πόνο που διαρκεί αρκετές ημέρες
  • Πόνος που δυσκολεύει τις καθημερινές δραστηριότητες
  • Κολπική αιμορραγία
  • Πυρετό

 

www.shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika