Newsitamea.gr
NEWS FEED ΓΥΝΑΙΚΑ Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Πολύποδες της μήτρας: 6 πρώιμα συμπτώματα – Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο – Πότε να πάτε στο γιατρό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι πολύποδες μήτρας είναι εξογκώματα στο εσωτερικό της τοίχωμα, τα οποία εκτείνονται και στην κοιλότητά της και εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της εμμηνόπαυσης.

Η υπερανάπτυξη των κυττάρων στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) οδηγεί σε πολύποδες μήτρας (επίσης γνωστοί και ως πολύποδες ενδομητρίου), οι οποίοι είναι συνήθως μη καρκινικοί (καλοήθεις), αν και μερικοί μπορεί να είναι καρκινικοί ή να εξελιχθούν σε καρκινικούς (προκαρκινικοί πολύποδες).

Το μέγεθος τους κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά (όχι μεγαλύτερο εξόγκωμα από ένα σουσάμι) έως αρκετά εκατοστά (μέγεθος μπάλας γκολφ ή μεγαλύτερο) και συνδέονται στον τοίχο της μήτρας από μια μεγάλη βάση ή ένα λεπτό στέλεχος.

Μπορεί να έχετε έναν ή περισσότερους, οι οποίοι συνήθως παραμένουν περιορισμένοι μέσα στην μήτρα, αλλά περιστασιακά, φτάνουν στο άνοιγμα της μήτρας (τράχηλος) στον κόλπο σας. Εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες που περνούν ή έχουν ολοκληρώσει την εμμηνόπαυση, αν και είναι πιθανό να συμβούν και σε νεαρότερες γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ανώμαλη εμμηνορροϊκή αιμορραγία (συχνές, απρόβλεπτες περίοδοι μεταβλητής διάρκειας και έντασης)
Αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων
Υπερβολικά έντονη περίοδος εμμήνου ρύσεως
Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
Στειρότητα
Ορισμένες γυναίκες έχουν μόνο ελαφριά αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, ενώ υπάρχουν και κάποιες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη εάν έχετε:

Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
Αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων
Ανώμαλη εμμηνορροϊκή αιμορραγία

Ποιες είναι οι αιτίες

Οι ορμονικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο. Οι πολύποδες της μήτρας είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται λόγω αντίδρασης του οργανισμού στα οιστρογόνα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Η γυναίκα να βρίσκεται σε εμμηνόπαυση ή σε μετεμμηνοπαυσιακή φάση
Υπέρταση
Παχυσαρκία
Λήψη ταμοξιφαίνης (φαρμακευτική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού)

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Μπορεί να σχετίζονται με την στειρότητα. Εάν έχετε πολύποδες μήτρας και δεν μπορείτε να αποκτήσετε παιδιά, η αφαίρεση των πολύποδων μπορεί να σας επιτρέψει να μείνετε έγκυος, αλλά τα δεδομένα είναι ασαφή.

Πως μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν

Προσεκτική αναμονή: Οι μικροί πολύποδες χωρίς συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν από μόνοι τους. Η θεραπεία των μικρών πολύποδων δεν είναι απαραίτητη εκτός εάν διατρέχετε κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα ορμονικά φάρμακα (προγεστίνη, γοναδοτροπίνη) μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα. Αλλά η λήψη τέτοιων φαρμάκων είναι συνήθως στην καλύτερη περίπτωση μια βραχυπρόθεσμη λύση, αφού τα συμπτώματα συνήθως επαναλαμβάνονται, όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.

Χειρουργική αφαίρεση: Κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, η συσκευή που χρησιμοποιεί ο γυναικολόγος σας για να δει μέσα στην μήτρα σας έχει τη δυνατότητα και για επιτόπια αφαίρεση των πολύποδων. Ο αφαιρεθείς πολύποδος πιθανότατα θα σταλεί σε εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση.

Εάν περιέχει καρκινικά κύτταρα, ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για τα επόμενα βήματα στην αξιολόγηση και τη θεραπεία.

Σπάνια, επανέρχονται άπαξ κι αφαιρεθούν. Εάν το κάνουν, ίσως χρειαστείτε περισσότερη θεραπεία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika