Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τσάι: Τα οφέλη ανάλογα με το χρώμα του-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Από το λευκό μέχρι το μαύρο, το τσάι έχει μοναδικές ιδιότητες, από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε βάζοντάς το στην καθημερινότητά μας.

Ανάλογα με το χρώμα του, έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε καφεΐνη, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Τα διάφορα είδη τσαγιού προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis (Καμέλια η σινική) και το διαφορετικό χρώμα τους, καθώς και οι διαφορετικές ιδιότητές τους, οφείλονται στην επεξεργασία που υφίστανται.

Μόνο το κόκκινο τσάι προέρχεται από το νοτιοαφρικανικό φυτό Rooibos που σημαίνει «κόκκινος θάμνος».

Δείτε στις παρακάτω εικόνες τα οφέλη του κάθε είδους τσαγιού:

Λευκό: Έχει υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία, γι’ αυτό έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών. Χάρη σε αυτές προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία του οξειδωτικού στρες και κατ’ επέκταση της γήρανσης. Τα συστατικά του έχουν αντικαρκινική δράση (κυρίως λόγω των φλαβονοειδών), συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, ενώ έχουν και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Πράσινο: Ελαφρώς πιο επεξεργασμένο από το λευκό, το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (περισσότερα από το μαύρο, αλλά λιγότερα από το λευκό), κυρίως κατεχίνες, με κυρίαρχη την επιγαλλοκατεχίνη. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς φαίνεται ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μαύρο: Τα φύλλα του οξειδώνονται πλήρως κατά την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να αποκτά δυνατό άρωμα και υψηλά επίπεδα καφεΐνης. Έχει τη μικρότερη ποσότητα κατεχινών λόγω της μεγάλης διάρκειας επεξεργασίας. Το μαύρο τσάι περιέχει μεταξύ άλλων θειαρουμπιγίνες, αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών, τα οποία, βάσει μελετών, εκδηλώνουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας.

Κόκκινο: Μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ, καθώς τονώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Βοηθά σε περιπτώσεις αλλεργιών και πεπτικών προβλημάτων.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea