Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας.

Βοηθήστε τα παιδιά να αγαπήσουν τον εαυτό τους.

Σαν γονείς καλούμαστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτυχθούν με οποιοδήποτε τρόπο, σωματικά αλλά και ψυχικά.

Ένα αισιόδοξο, θετικό, γενναίο και χαρούμενο παιδί θα έχει θετική άποψη και αντιμετώπιση της ζωής και ως ενήλικας. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που θα παίξει ρόλο και στην υπόλοιπη ζωή του είναι και η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης. Βοηθήστε λοιπόν τα παιδιά σας να γίνουν αγαπήσουν και να εκτιμούν τους εαυτούς τους.

Πώς θα το πετύχετε; Δείτε στην gallery ορισμένους απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους.

Πείτε τους «μπράβο»!: Η θετική ανατροφοδότηση είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει «δύσκολες εργασίες» και επαινέστε το με ενθουσιασμό όταν τα καταφέρνει. Γιορτάστε το γεγονός ότι μαθαίνουν μια νέα δεξιότητα. Δώστε τους να καταλάβουν ότι η προσπάθεια μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική με το αποτέλεσμα.

Δώστε τους χρόνο από τον χρόνο σας: Περάστε χρόνο μαζί με το παιδί σας και στείλτε του το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι για εσάς. Κλείστε για λίγο το κινητό σας, αφήστε τις δουλειές σας στην άκρη, μοιραστείτε μαζί του μια όμορφη βόλτα, συζητήστε χωρίς να σας διακόψει κανείς και τίποτα. Παίξτε μαζί του και ενισχύστε τον δεσμό σας. Αφήστε εκείνο να αποφασίσει το παιχνίδι που θα παίξετε. Αφήστε το να είναι εκείνο ο «αρχηγός» του παιχνιδιού, δώστε του όλη σας την προσοχή.

Σεβαστείτε τη μοναδικότητά του: Σκεφτείτε ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το παιδί σας μοναδικό, ξεχωριστό. Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Μπορεί να τρέχει πιο αργά από τον Γιωργάκη ή να μην είναι καλή μαθήτρια όπως η Μαρία, αλλά σίγουρα κάνει κάτι καλά. Φροντίστε, λοιπόν, να του τονίσετε τις δικές του ξεχωριστές ικανότητες.

Δείξτε κατανόηση και μην βάζετε ταμπέλες: Ακούστε τις ανησυχίες του με προσοχή, όσο ασήμαντες και αν σας φαίνονται, αγκαλιαστέ το παιδί και καθησυχάστε το. Βοηθήστε το να βρει λύσεις στο πρόβλημά του. Μην βάζετε ταμπέλες και μάλιστα αρνητικές. Ο κίνδυνος εδώ είναι να αναπτύξουν συμπεριφορές ανάλογες με την «ταμπέλα» που τους έχουμε βάλει. Αντίθετα επικεντρωθείτε στα θετικά του και στην καλή συμπεριφορά του.

Ενισχύστε την ανεξαρτησία του: Βοηθώντας το παιδί σας να γίνει πιο ανεξάρτητο το βοηθάτε να γίνει πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Δώστε του επιλογές έτσι ώστε να αισθάνεται ότι έχουν κάποιο έλεγχο στον κόσμο του. Όταν ψωνίζετε, αφήστε το να επιλέξει το σαμπουάν του ή τι να θα ήθελαν να μαγειρέψετε για το δείπνο.

Βάλτε όρια: Βοηθήστε το παιδί σας να αισθάνεται σιγουριά δημιουργώντας ρουτίνες και όρια. Τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν πού βρίσκονται και τι αναμένεται από αυτά. Παραμείνετε ήρεμοι αλλά σταθεροί στην αντίδρασή σας και χρησιμοποιήστε μια συνέπεια εάν είναι απαραίτητο. Μόλις περάσει η δύσκολη στιγμή, επαινέσετέ τα με την πρώτη ευκαιρία.

Αγαπήστε τα άνευ όρων και γίνετε οι ίδιοι παράδειγμα: Για να μπορούμε να εκτιμούμε τους εαυτούς μας πρέπει να αισθανόμαστε πολύτιμοι. Για ένα παιδί ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσα από τη ζεστασιά και την αγάπη που λαμβάνει από τους γονείς του. Αγκαλιάστέ το και φιλήστε το με κάθε ευκαιρία. Γίνεται οι ίδιοι παράδειγμα για εκείνο δείχνοντάς του πως εσείς διαχειρίζεστε τις δυσκολίες. Δώστε στο παιδί σας την καλύτερη ευκαιρία να πετύχει στη ζωή βοηθώντας τον να αναγνωρίσει πόσο σημαντικό και ιδιαίτερο είναι – γιατί είναι πραγματικά!

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

6 πολύ ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών που δείχνουν ότι είναι πανέξυπνα

Penni Syggrou

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Δικό μου είναι: Πότε ένα παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί και πώς να το βοηθήσουμε

Penni Syggrou