Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

8 Ενδείξεις ότι πάσχετε από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

8 Ενδείξεις ότι πάσχετε από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Έχετε κόλλημα με το αποστειρωτικό χεριών; Η ντουλάπα σας είναι οργανωμένη πάντα στην τρίχα; Ελέγχετε ξανά και ξανά πόρτες, διακόπτες, χερούλια, παράθυρα, κουζίνες και θερμοσίφωνες από φόβο μην σας κλέψουν ή πάρει φωτιά το σπίτι; Αυτοί οι έλεγχοι σας καταναλώνουν υπερβολικό χρόνο; Αν τα αντικείμενα δεν είναι σε μια ορισμένη σειρά με τάξη και συμμετρία στο χώρο σας νιώθετε πανικό; Νιώθετε πολύ άγχος και όλα αυτά περιορίζουν τη ζωή σας, σας καταναλώνουν πολύ χρόνο και σας προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις σας με τους οικείους σας;

Ιδιορρυθμίες όπως αυτές, μπορεί να συνδέονται με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή απλά προτιμήσεις, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό και συγκεκριμένα ιδεοχψυχαναγκαστική διαταραχή.

Πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έμμονες ιδέες και καταναγκασμούς.

Πώς μπορείτε να κρίνετε, όμως, πως χρήζετε επαγγελματικής βοήθειας, βάσει συγκεκριμένων συμπτωμάτων που ίσως έχετε παρατηρήσει;

Διαβάστε παρακάτω τις οκτώ πιο κοινές ενδείξεις ότι πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

 

1.Καθαρίζετε τα αντικείμενά σας συνέχεια

Όπως με το υπερβολικό καθάρισμα των χεριών, το συνεχές καθάρισμα του σπιτιού είναι μία διέξοδος για να αντιμετωπιστεί το συναίσθημα της μικροβιοφοβίας και του «μη καθαρού περιβάλλοντος».

2.Ελέγχετε πολλές φορές για να βεβαιωθείτε ότι κάνατε κάτι

Το να ελέγχετε 4, 5 ή και δέκα φορές αν κλείσατε το φούρνο, το φως ή κλειδώσατε την πόρτα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

3.Μετράτε τα πάντα

Ορισμένα άτομα που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, πραγματοποιούν εργασίες με βάση αριθμητικές ακολουθίες, που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε προκαταλήψεις ότι, αν κάτι γίνει εκτός αυτού του πλαισίου, θα συμβεί κάτι άσχημο.

4.Υπερβολική οργάνωση

Αν είστε οργανωτικοί σε βαθμό που αγγίζει την τελειότητα και βασίζεται σε εμμονές που σχετίζονται με την τάξη και τη συμμετρία, τότε ίσως πάσχετε από αυτή τη διαταραχή.

5.Φοβάστε συνεχώς ότι θα σας συμβεί κάτι κακό

Αν όσο κι αν προσπαθείτε να διώξετε αυτή την κακή σκέψη από το μυαλό σας, τόσο περισσότερο ανησυχείτε, τότε ίσως πρόκειται για ένα από τα συμπτώματα.

6.Κάνετε σκέψεις σχετικά με το σεξ που σας προβληματίζουν

Συχνά άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κάνουν σκέψεις σχετικά με σεξουαλικές που αποτελούν «ταμπού».

7.Θέλετε να σας επιβεβαιώνουν ότι πράξατε σωστά

Χαρακτηριστικό των ατόμων με τη διαταραχή αυτή είναι ότι επιζητούν συνεχώς την επιβεβαίωση σχετικά με την ορθότητα των πράξεών τους.

8.Πλένετε τα χέρια σας συνέχεια ή αποστειρώνετε τα χέρια σας υπερβολικά συχνά

Η συμπεριφορά αυτή συνδέεται συχνά με υπερβολικό φόβο για τα μικρόβια.

Αν μέσα από τα παραπάνω «βλέπετε» τον εαυτό σας και η καθημερινότητά σας έχει γίνει δύσκολη εξαιτίας αυτών, τότε ίσως θα ήταν καλό να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές παθολογικού άγχους. Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από αυτή. Η αιτιολογία της διαταραχής δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη. Φαίνεται ότι κάποιοι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της. Ενώ στο γενικό πληθυσμό η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι 2%, εάν έχει κάποιον πρώτου βαθμού συγγενή με τη διαταραχή αυτή είναι 5%. Άρα ο κληρονομικός παράγοντας παίζει κάποιο μικρό ρόλο.

Υπάρχουν διάφορα είδη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Τα βασικότερα και πιο συνηθισμένα έχουν να κάνουν με τα εξής θέματα :

1.Ιδεοληψίες του ατόμου σχετικά με την καθαριότητα τις οποίες καταπολεμά με τελετουργίες πλυσίματος. Πολλές φορές το άτομο συνδέει την καθαριότητα με την προστασία και εξουδετέρωση μικροβίων και ιών που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία τη δική του η των άλλων.

2.Ιδεοληψίες του ατόμου σχετικά με το μήπως κάνει κακό στους άλλους ή στον εαυτό του ενώ δεν το θέλει (πχ. χτύπημα, φόνος, αυτοκτονία), τις οποίες ιδεοληψίες προσπαθεί να καταπολεμήσει με ελέγχους ότι δεν έβλαψε κανέναν, με αναζήτηση διαβεβαιώσεων από άλλους ότι δεν έκανε κάτι κακό και με την αποφυγή αντικειμένων που μπορούν να γίνουν όργανα εγκλήματος, όπως μαχαιριά, κατσαβίδια, ψαλίδια, οδήγηση με το αυτοκίνητο, ταινίες με σχετικό περιεχόμενο, ειδήσεις σχετικές, συζητήσεις για τέτοια θέματα κλπ.

3.Ιδεοληψίες σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά που βιώνονται σαν φόβοι ότι μπορεί να χάσει τον έλεγχο και να προβεί σε άσεμνες σεξουαλικές ενέργειες ή να βιώνει ανεπιθύμητες εικόνες ή σκέψεις τέτοιων πράξεων (πχ. βιασμός, σοδομισμός παιδιού, παιδεραστία, ανησυχίες ομοφυλοφιλίας κλπ). Επιστρατεύει τελετουργίες προσευχής , απόσπασης προσοχής, καταστολής των εικόνων, έλεγχο της σκέψης και άλλες. Αποφεύγει παιδότοπους, παιδικούς σταθμούς, επισκέψεις σε σπίτια με παιδιά, μπαρ, ταινίες με σχετικό περιεχόμενο, ειδήσεις σχετικές, συζητήσεις για τέτοια θέματα κλπ. Το άτομο στην κατάσταση αυτή βιώνει τον εαυτό του ως κακό, μιαρό, έχει διαρκώς την αγωνία μήπως πραγματοποιήσει αυτά που φοβάται και αναρωτιέται διαρκώς, αν επειδή το σκέφτεται σημαίνει ότι το επιθυμεί στ’ αλήθεια.

4.Ιδεοληψίες με ανεπιθύμητες σκέψεις και εικόνες σχετικά με τη θρησκεία, όπως βλάσφημες λέξεις, βλασφημίες, ύβρεις και εικόνες πχ. με αγίους σε άσεμνες σεξουαλικές πράξεις ή άλλες εικόνες. Ακόμη, μπορεί οι ιδεοληψίες να γίνουν διαρκείς αμφιβολίες αναφορικά με τη θρησκευτική του πίστη και συνείδηση. Επιστρατεύει τελετουργίες εξομολόγησης, προσευχής, απόσπασης προσοχής, καταστολής των εικόνων , έλεγχο της σκέψης και άλλες διαφορετικής μορφής. Αποφεύγει ταινίες με σχετικό περιεχόμενο, ειδήσεις σχετικές, συζητήσεις για τέτοια θέματα κλπ. Το άτομο στην κατάσταση αυτή βιώνει τον εαυτό του ως κακό, μιαρό , ανήθικο ενώ έχει διαρκώς την αγωνία μήπως πραγματοποιήσει αυτά που φοβάται και αναρωτιέται διαρκώς, αν επειδή το σκέφτεται σημαίνει ότι το επιθυμεί στ’ αλήθεια.

5.Ιδεοληψίες σχετικά με φόβους μήπως το άτομο χάσει κάτι σημαντικό, που το οδηγούν σε τελετουργίες συλλογής πραγμάτων και αντικειμένων και αδυναμία να πετάξει περιττά αντικείμενα γεμίζοντας περιοχές του σπιτιού με σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα από φόβο μη πετάξει κάτι και χαθεί κάτι σημαντικό.

6.Ιδεοληψίες σχετικά με τη συμμετρία και τη σειρά των αντικειμένων στο χώρο ή τη σειρά και τον τρόπο των ενεργειών. Οι τελετουργίες στην περίπτωση αυτή έχουν να κάνουν με τον υπολογισμό της συμμετρίας, της χρονομέτρησης, της ακρίβειας, της απόστασης και της σειράς ανάμεσα στα πράγματα.

Διάφορες άλλες ιδεοληψίες που εμπλέκουν το άτομο σε τελετουργίες διαρκούς επανελέγχου καταστάσεων για διάφορα θέματα με κατανάλωση χρόνου άνω της μιας τουλάχιστον ώρας ημερησίως (πχ. θερμοσίφωνα μην εκραγεί, μάτι της κουζίνας μην πιάσει φωτιά, πίνακα ασφαλείας του ρεύματος, κλειδαριές στο σπίτι, το γραφείο ή το αμάξι για αποτροπή ληστείας, ελέγχου ορθογραφίας ενός κειμένου διαρκώς, άκουσμα ήχων ή διαλόγων, θέασης εικόνων κλπ).

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Efi Nika

Θρήvoς στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό – Συναγερμός σε παιδικό σταθμό με 11 κρούσματα

Efi Nika

Αρθρίτιδα στα γόνατα: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο το ποδήλατο

Efi Nika