Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δυσανεξία στη γλουτένη: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται!!!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δυσανεξία στη γλουτένη: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται.

Η δυσανεξία στη γλουτένη αποτελεί πλέον αρκετά κοινό πρόβλημα. Χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης.

Η κοιλιοκάκη είναι η πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη.

Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο πεπτικό σύστημα.

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει πιο ήπια μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη που προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα τα οποία δεν σχετίζονται όλα με την  πέψη.

Τα συμπτώματα αυτά είναι τα παρακάτω:

Φούσκωμα

Αν και το φούσκωμα είναι αρκετά κοινό σαν σύμπτωμα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οφείλεται στη δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι από το πιο κοινό παράπονο άλλωστε όσον έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Διάρροια και Δυσκοιλιότητα

Τα άτομα με κοιλιοκάκη εμφανίζουν φλεγμονή στο έντερο μετά την κατανάλωση γλουτένης. Αυτό καταστρέφει την επένδυση του εντέρου και έτσι προκαλείται πεπτική δυσφορία και συχνή διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Περισσότεροι από 50% των ανθρώπων που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, εμφανίζουν τακτικά διάρροια, ενώ περίπου το 25% εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν χλωμό δέρμα που οφείλεται σε κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Η συχνή διάρροια μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες ηλεκτρολυτών, αφυδάτωση και κόπωση.΄

Κοιλιακό άλγος

Ο κοιλιακός πόνος είναι πολύ κοινός στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Μέχρι και το 83% των ατόμων παρουσιάζει  κοιλιακό άλγος και δυσφορία μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Πονοκέφαλοι

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν πονοκεφάλους κάποια στιγμή. Όμως μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη είναι πιο επιρρεπή στις ημικρανίες από εκείνα που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Εάν έχετε τακτικούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες χωρίς προφανή αιτία, πολύ πιθανόν να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη.

Αίσθημα κόπωσης

Εάν αισθάνεστε συνεχώς πολύ κουρασμένοι, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να έχετε υποψίες. Μελέτες έχουν δείξει πως 60-82% των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη εμφανίζουν συχνά σημάδια κόπωσης και κούρασης.

Επιπλέον η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου και αναιμία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί περισσότερη κόπωση και έλλειψη ενέργειας.

Προβλήματα στο δέρμα

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα σας.

Η ερπετρίμορφη δερματίτιδα είναι μια δερματική εκδήλωση της κοιλιοκάκης.

Όποιος πάσχει από αυτή τη νόσο είναι ευαίσθητος στη γλουτένη, όμως λιγότερο από το 10% των ασθενών εμφανίζει πεπτικά συμπτώματα που να υποδηλώνουν κοιλιοκάκη.

Φαίνεται η αποχή από τη γλουτένη να έχει θετικά αποτελέσματα και στη θεραπεία από άλλες δερματικές παθήσεις όπως είναι η ψωρίαση, η χρόνια κνίδωση και η alopecia areata, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί τριχόπτωση.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη  επηρεάζει περίπου το 6% του πληθυσμού των ενηλίκων κάθε χρόνο. Οι άνθρωποι με πεπτικά προβλήματα φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς τόσο στο άγχος όσο και στην κατάθλιψη σε σχέση με αυτά που δεν έχουν.

Αυτό επίσης το σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των ατόμων που έχουν κοιλιοκάκη. Αυτό μπορεί να οφείλεται κυρίως στα μη φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης, στις εξορφίνες γλουτένης που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και στις αλλαγές στο μικροβιακό έντερο που μπορούν να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μούσμουλα: Ο γνωστός άγνωστος με τα πολλά οφέλη για την υγεία

Efi Nika

Πόνος στο στομάχι: 9 φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

Efi Nika

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

Efi Nika