11 τροφές πλούσιες σε βιοτίνη-ΒΙΝΤΕΟ

Η βιοτίνη ή βιταμίνη Β7 ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και είναι υδατοδιαλυτή.

Συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων και κύρια δράση της είναι η δέσμευση και μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα.

Η βιοτίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος και των μαλλιών. Περιέχεται σε πολλά σκευάσματα καλλυντικών και σαμπουάν.

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, αλλά και στη θεραπεία των μυικών πόνων και της δερματίτιδας.

Είναι πολύ σημαντική στην εγκυμοσύνη, ενώ βοηθάει στη ομαλή λειτουργία του ήπατος.

Μπορείτε να προμηθευθείτε τη βιοτίνη σε μορφή συμπληρώματος, αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να εντάξετε στην διατροφή σας τα παρακάτω τρόφιμα, που είναι πλούσιες πηγές αυτής της σημαντικής βιταμίνης:

Μπορείτε να προμηθευθείτε την βιοτίνη σε μορφή συμπληρώματος, αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να εντάξετε στην διατροφή σας τα παρακάτω τρόφιμα, που είναι πλούσιες πηγές αυτής της σημαντικής βιταμίνης.

Αυγά

Βρίσκουμε την βιοτίνη στον κρόκο του αυγού, και είναι από τις πιο πλούσιες πηγές της. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο μαγειρεύουμε το αυγό, τα επίπεδα της βιταμίνης πέφτουν, συνεπώς μην το παρακάνετε—προφανώς, γνωρίζουμε ότι δεν κάνει να τρώμε τα αυγά ωμά.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μία μόνο από τις πολλές και νόστιμες φυτικές πηγές βιοτίνης. Την βρίσκουμε, επίσης, στην σόγια, στα φιστίκια, στα πράσινα φασόλια, στα καρύδια και στα πεκάν. Και μην ξεχνάνε πως αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν και πρωτεΐνη, αλλά και βιταμίνη Ε.

Κουνουπίδι

Το ωμό κουνούπιδι περιέχει 17 μg βιοτίνης ανά μερίδα, συνεπώς είναι πολύ καλή ιδέα να το καταναλώνετε ωμό, με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.

Τυρί

Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ποσότητες βιοτίνης, και οι τύποι που περιέχουν την περισσότερη είναι το μπλε τυρί, το Καμαμπέρ, και το τσένταρ.

Μανιτάρια

Η βιοτίνη που περιέχουν τα μανιτάρια, τα βοηθάει να προστατευθούν από παράσιτα ενώ αναπτύσσονται. Αγοράστε μανιτάρια που να τρώγονται ωμά, ώστε να προσλάβετε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιοτίνης, και προσθέστε τα σε μια νόστιμη σαλάτα.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές βιοτίνης. Επιπλέον, καθώς περιέχουν β-καροτένιο, αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο της επιδερμίδας μας. Δοκιμάστε πουρέ από γλυκοπατάτες, ή να τις ανοίξετε και να τις ψήσετε στον φούρνο με μπαχαρικά.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με την μεγαλύτερη συγκέντρωση βιοτίνης—και αυτά τα επίπεδα δεν μειώνονται αν το καταψύξουμε. Άλλος ένας λόγος για να αποκτήσει ακόμα πιο περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Related posts

Σου περίσσεψε τσουρέκι: Ο Άκης φτιάχνει γεμιστές τσουρεκομπάλες σοκολάτας, ίδιες με γνωστού ζαχαροπλαστείου – ΒΙΝΤΕΟ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Σας περίσσεψε 3η μέρα αρνί από την Κυριακή του Πάσχα; 9 πανεύκολες και γρήγορες συνταγές για να μην το πετάξετε – ΦΩΤΟ