10 οφέλη της Γιόγκα για την Υγεία

10 οφέλη της Γιόγκα για την Υγεία

Κάθε χρόνο φαίνεται ότι η γιόγκα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής με επιπρόσθετες τάξεις και στούντιο να ανοίγουν παντού.Είτε εξασκείστε ήδη στη γιόγκα είτε σκέφτεστε να την αρχίσετε,είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό το είδος της άσκησης προσφέρει αρκετά οφέλη. Σ’αυτό το άρθρο θα μπορέσετε να εξετάσετε μερικά αποτελέσματα από την τακτική πρακτική της γιόγκας και πώς αυτά τα οφέλη θα επηρεάσουν τη ζωή σας.

Τι είναι γιόγκα;

Αντίθετα με άλλες μορφές άσκησης η γιόγκα είναι μια μοναδική πρακτική που συνδυάζει την άσκηση και του μυαλού και του σώματος. Στη γιόγκα οι σωματικές κινήσεις συμπληρώνονται από διανοητικές με στόχο να πετύχετε μια πιο ειρηνική και ήρεμη κατάσταση.Όσον αφορά την σωματική προσπάθεια η γιόγκα απαιτεί προσεκτική θέση και τέντωμα μέσω προκαθορισμένων στάσεων και κινήσεων.Έχει πολύ μικρή επίδραση στις κλειδώσεις αλλά πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για τους μύες.Για να βελτιωθεί και η πνευματική κατάσταση,η γιόγκα ενσωματώνει ασκήσεις χαλαρωτικής αναπνοής και σε μερικές περιπτώσεις διαλογισμό.Ο συνδυασμός αυτών των σωματικών και των πνευματικών ασκήσεων οδηγεί σε αρκετά μεγάλα οφέλη που περιγράφονται παρακάτω:

1.Ευλυγισία.

Ένα από τα πιο αξιόλογα οφέλη της γιόγκας είναι ότι αυξάνει την ευλυγισία του σώματος άσχετα από ηλικία και βάρος. Αντίθετα με ό,τι πιστεύετε,δεν χρειάζεται να είστε ήδη ευλύγιστοι για να αρχίσετε γιόγκα. Αρχίζοντας εισαγωγικά μαθήματα,οι δάσκαλοι της γιόγκας θα σας διδάξουν πώς να παίρνετε τις  στάσεις με το καλύτερο των δυνατοτήτων σας.Ασκώντας αυτές τις στάσεις και ενσωματώνοντας τις τεχνικές αναπνοής,οι διδασκόμενοι θα ανακαλύψουν ότι γρήγορα θα βελτιώνεται η ευλυγισία τους και θα παίρνουν στάσεις όλο και πιο  σωστές με τον καιρό.Αυτό οφείλεται στο σταδιακό τέντωμα των μυών και στην αυξημένη ποικιλία κινήσεων στις αρθρώσεις.

2.Δύναμη.

Η ποικιλία των στάσεων που χρησιμοποιεί η γιόγκα βοηθάει στο χτίσιμο των μυών σε θέσεις –κλειδιά στο σώμα,όπως τα μπράτσα,η κοιλιά και οι μηροί.Επειδή οι στάσεις μένουν για εκτεταμένη ώρα,οι μύες’’αναγκάζονται ‘’να δουλέψουν πιο σκληρά για να κρατήσουν το σώμα ισορροπημένο και σε σωστή θέση.Οι μαθητές της γιόγκας που ασκούνται τακτικά νιώθουν την αύξηση των μυικών τόνων ως αποτέλεσμα της άσκησης.Το σημαντικό είναι ότι στη γιόγκα δεν χρειάζονται βάρη ή μηχανήματα.Αντί γι’αυτά,το δικό σας σώμα είναι το βάρος με το οποίο χτίζετε τη δύναμή σας.

3.Στάσεις.

Επειδή η γιόγκα είναι τόσο αποτελεσματική για ενδυνάμωση των κεντρικών μυών στην κοιλιά,οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν αύξηση στη δύναμή τους.Αυτό με τη σειρά του βελτιώνει τη στάση που προστατεύει την πλάτη σας από ένταση και σας  βοηθάει να νιώθετε αυτοπεποίθηση και υγεία.

4.Ισορροπία.

Πολλές από τις στάσεις απαιτούν επιμελή ισορροπία,την οποία κάποιοι διδασκόμενοι αρχικά να μην πετυχαίνουν.Ωστόσο,μετά από μερικές εβδομάδες,πολλοί μαθητές της γιόγκας μπορούν να βελτιώνουν την ισορροπία τους και να τηρούν στάσεις για περισσότερο χρόνο.Συντονισμός και αθλητισμός συμβάλουν στην ισορροπία που σημαίνει ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να τραυματίζεστε σε άλλες περιπτώσεις.

5.Κυκλοφορία.

Κάνοντας γιόγκα τυπικά βελτιώνει την κυκλοφορία στο σώμα.Όσο πιο αποδοτικό είναι το σώμα σας όσον αφορά την κυκλοφορία,τόσο πιο εξοπλισμένο θα είναι να μεταφέρει συστατικά και οξυγόνο σ’όλο το σώμα κάθε μέρα.Αυτό οδηγεί σε πολλά οφέλη υγείας ,όπως χαμηλή πίεση αίματος και πιο υγιή όργανα.

6.Αντοχή.

Μολονότι δεν συμπεριλαμβάνει η γιόγκα  τρέξιμο ή τζόκινγκ,αυτό το είδος της άσκησης μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα σας και αυτό γιατί η γιόγκα βοηθάει στη μείωση του ρυθμού της καρδιάς και ενισχύει την οξυγώνωση στο σώμα.Αυτό οδηγεί σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και με τη σειρά του στη βελτίωση της αντοχής.

7.Άγχος.

Επειδή η γιόγκα συνεπάγεται ασκήσεις συγκέντρωσης και βαθιάς αναπνοής,χαρακτηριστικά διώχνει τα άγχη της ημέρας και φέρνει πιο ειρηνική κατάσταση.Μειώνοντας το άγχος σε σταθερή βάση,μπορείτε να πετύχετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

8.Ενέργεια.

Ένα από τα κύρια κλειδιά της  εξάσκησης της γιόγκας είναι να αφήνει μια αίσθηση ενέργειας στους μαθητές παρά κόπωση μετά από μια συνεδρία.Άλλες μορφές  άσκησης που συνεπάγονται υπερβολική σωματική προσπάθεια και εφύδρωση μπορεί να αφήνουν στα άτομα μια αίσθηση νωθρότητας. Μετα τη γιόγκα,οι ήσυχες,αργές και προσεκτικές κινήσεις σας φέρνουν τη λειτουργία που χρειάζεστε χωρίς να καταναλώνετε όλη σας την ενέργεια.

9.Βάρος.

Η γιόγκα βοηθάει να αυξηθεί ο μεταβολισμός ενώ παρέχει ταυτόχρονα μια ηρεμιστική,χαλαρής επίδρασης λειτουργία.Είναι τέλειος τρόπος να αρχίσετε να ρίχνετε μερικά κιλά και να ξεκινήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

10.Χρόνιες παθήσεις.

Μερικοί άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις θεωρούν ότι η γιόγκα τους βοηθάει να μένουν τα συμπτώματα τους σε απόσταση ή να ανακουφίζονται από πόνους που νιώθουν σε καθημερινή βάση.Μερικές από τις χρόνιες παθήσεις οι οποίες ανακουφίζονται από τη γιόγκα είναι οι διαταραχές ύπνου,ο καρκίνος,η κατάθλιψη και το άγχος.

Υπάρχουν μερικές μικρές συμβουλές για να αυξήσετε αυτά τα οφέλη.Πρώτα βεβαιωθείτε ότι ζεσταίνετε τους μύες σας πριν από κάθε συνεδρία γιόγκας. Ρωτήστε το δάσκαλο ,αν το ζέσταμα συμπεριλαμβάνεται στη συνεδρία ή πρέπει να κάνετε την προθέρμανση από πριν.Δεύτερον, προσπαθείστε να συνδυάσετε τη άσκηση της γιόγκας με υγιεινές διατροφικές συνήθειες.Αυτό απλά θα αυξήσει το βαθμό στον οποίο βιώνετε μερικά οφέλη υγείας από τη γιόγκα,ειδικά τη απώλεια βάρους και την αύξηση της ενέργειας.

Τελικά,βεβαιωθείτε ότι θα συμβουλευτείτε το γιατρό σας,αν έχετε έναν από τους παρακάτω παράγοντες ή παθήσεις καθώς μπορεί να μην είναι σ΄αυτές τις περιπτώσεις ασφαλής η γιόγκα:

Εγκυμοσύνη,τεχνητά άκρα,οστεοπόρωση,υπέρταση,προβλήματα ισορροπίας.

Μ. ΣΟΦΙΑ

Related posts

5 λόγοι που τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία

8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι