Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου: αληθινή ιστορία!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1582

Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου: αληθινή ιστορία.

Όταν η Bec Keleher ξύπνησε, αμέσως κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον μόλις 30 ημερών γιο της, Adam. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όλα έμοιαζαν φυσιολογικά.

Η 25χρονή μαμά θήλασε τον Adam γύρω στη μία το βράδυ, περίμενε μέχρι να ρευτεί, τον άλλαξε και μετά τον έβαλε στη κούνια του, όπου αμέσως αποκοιμήθηκε. Στη συνέχεια κοιμήθηκε και εκείνη.

Όταν η Bec ξύπνησε το πρωί συνειδητοποίησε ότι η ώρα ήταν περίπου 7 και ο Adam δεν είχε ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας για ακομη έναν θηλασμό. Έτρεξε αμέσως στη κούνια του, αλλά ήταν πολύ αργά. Τα χείλη του ήταν ήδη μελανιασμένα. Έντρομη προσπάθησε να του κάνει τεχνητή αναπνοή, αλλά μάταια. Κάλεσε ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε άμεσα, αλλά πάλι, παρά τις προσπάθειες, δεν έγινε τίποτα.

Η Bec και ο σύζυγος της, Ken συνόδεψαν το νεκρό μωρό τους στο νοσοκομείο, όπου η νεκροψία δεν έδειξε απολύτως τίποτα. Δεν βρέθηκε τίποτα παθολογικό στο βρέφος, το οποίο απλά κάποια στιγμή σταμάτησε να αναπνέει. Αιτία θανάτου, σύνδρομο βρεφικού αιφνίδιου θανάτου, SIDS.

Δεν υπήρχε καμία λογική εξήγηση για ό,τι συνέβη. Η Bec είχε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν κάπνιζε, δεν έπινε, ενώ το μωρό γεννήθηκε φυσιολογικά και μέχρι εκείνη τη στιγμή εξελισσόταν ομαλά. Το μοιραίο βράδυ η 25χρονη μαμά δεν είχε κάνει τίποτα λάθος, τότε τι πήγε στραβά;

Ο Adam πέθανε το 2003, βυθίζοντας τους γονείς του στη θλίψη. Ωστόσο, παρά τον πόνο τους, αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι για να ενημερώσουν τον κόσμο για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Έτσι δέκα χρόνια τώρα η Βec και Ken διοργανώνουν στη μνήμη του μωρού τους έναν αγώνα bowling, το αγαπημένο χόμπι του Ken, τα έσοδα του οποίου διατίθενται στον οργανισμό “SIDS and Kids”, με την ελπίδα να μην περάσει ποτέ καμία άλλη οικογένεια αυτό που πέρασαν οι ίδιοι. Μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να μαζέψουν πάνω από 20.000$.

Η Bec και ο Ken έχουν σήμερα τρία παιδιά.

Τι είναι το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου;

Το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, είναι ο ξαφνικός θάνατος ενός βρέφους που, ούτε από το ιατρικό του ιστορικό αλλά ούτε από τη νεκροψία ή την αυτοψία βοηθούν στο να βρεθεί η αιτία του. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μωρά με αυτό το σύνδρομο φαίνονται υγιή αλλά στην πραγματικότητα έχουν κάποια βαθύτερη ανωμαλία που τα οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο.

Ποια μωρά κινδυνεύουν;
1. Τα μωρά που επέζησαν από ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο που απείλησε τη ζωή τους.
2. Τα μωρά που σταμάτησαν να αναπνέουν, μελάνιασαν και χρειάστηκε να γίνει ανάνηψη.
3. Τα μικρά ή πρόωρα βρέφη.
4. Τα μωρά από πολλαπλές γέννες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στον αιφνίδιο θάνατο;

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην προγεννητική ανάπτυξη του εμβρύου καθώς έρευνες απέδειξαν ότι τα μωρά των γυναικών που δεν είχαν ικανοποιητική προγεννητική παρακολούθηση, των γυναικών που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα μωρά καπνιστών που είχαν βαριά αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχουν πιο αυξημένο κίνδυνο. Επίσης υπάρχουν υποψίες ότι η κληρονομικότητα είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας. Γι’ αυτό τα μωρά που κάποιο από τα αδέρφια ή τα ξαδέρφια τους προσβλήθηκαν από τον σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, χρειάζονται επιπλέον ιατρική παρακολούθηση.

Τέλος πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν ότι ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι το μωρό κοιμάται μπρούμυτα , ιδίως όταν κοιμάται σε μαλακή επιφάνεια, όπου μπορεί να σχηματιστούν εσοχές. Ένα ήπιο κρύωμα, ή κάποια άλλη μολυσματική ασθένεια, το φάσκιωμα και η υπερβολική θέρμανση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, όταν ένα μωρό κοιμάται μπρούμυτα.

“Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας θέσω τον προβληματισμό μου σχετικά με ένα άρθρο που διάβασα στον “επενδυτή” του Σαββάτου 21/4.το άρθρο αναφερόταν στα αίτια του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου στα βρεφη. Έγραφε λοιπόν ότι η διεθνώς προτεινόμενη θέση του ύπνου είναι η ύπτια κι ότι οι περισσότεροι γονείς ενημερώνονται λάθος όσον αφορά την πλάγια θεση. Εγώ οπόσο γνωρίζω η ύπτια θέση είναι επικίνδυνη για αναρρόφηση. Τελικά τι είναι σωστό και τι λάθος.

Εμένα η κόρη μου που τώρα είναι σχεδόν 4 μηνών μετά το σαράντισμα της κοιμάται μπρούμυτα και ο γιατρός μου είπε ότι εφόσον βολεύεται έτσι και το κεφάλι είναι στο πλάι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εσείς τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;”

Η κα Ελένη Πελεκούδα, MD, MSc, Παιδίατρος & Επιστημονικός σύμβουλος του babybaby.gr σας απαντά:

  • Το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου συνεχίζει να αποτελεί φαινόμενο χωρίς μία συγκεκριμένη αιτία. Παρά τη σημαντική μείωση στον αριθμό θανάτων, ακόμη και σήμερα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία θανάτου στα μικρά βρέφη στις ΗΠΑ.   Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες (κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μαλακά σκεπάσματα, μαξιλάρια, μαλακά παιχνίδια στο χώρο του κρεβατιού, υπερβολική θερμοκρασία δωματίου κλπ)  από τους πιο σημαντικούς όμως θεωρείται  η θέση στην οποία το μωρό κοιμάται.
  • Οι συστάσεις της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας από το 2005 είναι ότι η μόνη ασφαλής θέση ύπνου είναι η ύπτια. Η πλάγια θέση, ενώ στις συστάσεις του 2000 φαινόταν εξίσου ασφαλής όπως και η ύπτια, τώρα θεωρείται επικίνδυνη (διότι εύκολα το μωρό μπορεί να γυρίσει μπρούμυτα), και για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται.Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

«Ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα εδώ»: Το μήνυμα ενός μπαμπά προς τα παιδιά του

Efi Nika