Συνταγές με φύλλα από φραγκόσυκα!!!
Τα φραγκόσυκα βρίσκονται σε αφθονία στα περισσότερα νησιά μας αλλά και στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα τους χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και αποτελούν πραγματική νοστιμιά! Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες ενώ λέγεται ότι μειώνει τον διαβήτη.
Δείτε τις συνταγές
Ψητά φραγκόσυκα
Πως ετοιμάζουμε τα φραγκόσυκα
– Κόβουμε τα φρέσκα φύλλα στο μέγεθος…. μιας μεγάλης παλάμης.Τ α αγκάθια να είναι μαλακά ακόμα.
– Με ένα κοφτερό μαχαίρι ξυρίζουμε τα αγκάθια και την φλούδα περιμετρικά.
– Πλένουμε τα φύλλα λίγο για να φύγει το gel, και τα σκουπίζουμε. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
– Τα βάζουμε σε ζεστή σχάρα και τα ψήνουμε 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά,, ώστε να φανούν τα σημάδια της σχάρας και είναι έτοιμα….
– Τα χαράζουμε και βάζουμε λαδόξυδο, αλάτι και ρίγανη..
*Μπορούμε να φτιάξουμε μια ωμή σάλτσα με:
– φρέσκα ντομάτα
– σκόρδο
– ελαιόλαδο
– ξύδι
– αλάτι
– ρίγανη
– 3-4 σταγόνες tabasco και
– τριμμένη φέτα
*Επίσης κόβονται κυβάκια και τα προσθέτουμε στην ομελέτα.
Σαλάτα
– Τα καθαρίζουμε όπως πριν.
– Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα πλένουμε καλά σε κρύο νερό να φύγει λίγο το gel.
– Βράζουμε νερό με ένα κρεμμύδι και ένα σκόρδο (τα οποία πετάμε μετά).
-Προσθέτουμε στο νερό τα φύλλα και τα βράζουμε 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
– Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε, με κρύο νερό.
Είναι έτοιμα.
– Φτιάχνουμε σαλάτα με τα φύλλα βρασμένα, προσθέτοντας :
– μαύρα φασόλια,
– καλαμπόκι,
– ντομάτα,
– κάπαρη,
– ελιές,
– μαϊντανό,
– φρέσκο κρεμμύδι,
– τριμμένη φέτα,
– αλάτι,
– λαδόξυδο,
– 5-6 σταγόνες tabasco
…και ό,τι άλλο θέλετε.
*Πριν να σερβίρουμε κόβουμε βραστά αυγά με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω.
*Τα βρασμένα φύλλα φυλάσσονται σε αεροστεγές μπολ για 2-3 ημέρες
στο ψυγείο μας.
Πηγή: www.mytaste.gr
ΦΩΤΟ-Peter’s deli Greece
enikos.gr