Πώς η κρίση βλάπτει την ψυχική μας υγεία

Πώς η κρίση βλάπτει την ψυχική μας υγεία

Οι πολλαπλές και ποικίλες αναγνώσεις της οικονομικής κρίσης σε σχέση με την επίπτωσή της στην ψυχική υγεία των Ελλήνων θα παρουσιαστούν από τους ειδικούς στη διάρκεια του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής  -πρόκειται για το μείζον επιστημονικό γεγονός στο πεδίο της ψυχιατρικής που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια.

Οι αυτοκτονίες αλλά και η τάση για αυτοκτονία – αυτοκτονικότητα όπως είναι ο επιστημονικός όρος- θα τεθούν στο επιστημονικό μικροσκόπιο, με την ελπίδα να φωτίσουν τις σκοτεινές πλευρές των πράξεων και των καταστάσεων που οδήγησαν σε αυτές.

Στην Ελλάδα η αναλογία των αυτόχειρων στον γενικό πληθυσμό 4 ανά 100.000 άτομα, μια αναλογία που, όπως ανέφεραν την Πέμπτη οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία του συνεδρίου, έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι μεγάλες στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Εκτός από τις αυτοκτονίες,  καταγράφεται άνοδος και σε ό,τι αφορά τα περιστατικά με αυτοκτονικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η τάση για αυτοκτονία φαίνεται πως εμφανίζεται πλέον συχνά σε άτομα ηλικίας 40 έως 60» ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, καθηγητής κ. Γιώργος Χριστοδούλου.

Ωστόσο, ο ειδικός εκτιμά ότι «οι Έλληνες έδειξαν ότι διαθέτουν μεγάλη ανθεκτικότητα και ανέλπιστη ωριμότητα στην κρίση, δύο χαρακτηριστικά που τους επέτρεψαν να σταθούν όρθιοι παρά το μέγεθος των αλλαγών που βίωναν τα τελευταία χρόνια».

Μεγαλύτερα πλήγματα, κατά τους ειδικούς της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, δέχθηκε ο χώρος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ιδίως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ανέφεραν μάλιστα ενδεικτικά το θέμα του κλεισίματος των ψυχιατρικών νοσοκομείων χρονίως πασχόντων που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και την αντικατάστασή τους από ψυχιατρικές υπηρεσίες στην κοινότητα.

Οι εκπρόσωποι του καθ’ ύλην αρμόδιου επιστημονικού οργάνου εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία δομών στην κοινότητα για τους ψυχιατρικούς ασθενείς και να ακολουθήσει η διακοπή λειτουργίας των νοσοκομείων. «Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να δρομολογούνται για λόγους θεραπευτικούς και όχι για λόγους οικονομικούς» τόνισαν.

Το 22ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από την  Πέμπτη 10 Απριλίου έως και την Κυριακή 13 Απριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.22psychiatric2014.gr

Στην Ελλάδα η αναλογία των αυτόχειρων στον γενικό πληθυσμό 4 ανά 100.000 άτομα…

Related posts

Ψάχνω για ανθρώπους, λιγοστούς, ξεχωριστούς και σπάνιους…

Ποδήλατο: Οι 5 λόγοι που μπορεί να βοηθήσει σε αρθρίτιδα και μυοσκελετικούς πόνους

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι