Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Ένα σε κάθε 733 μωρά που γεννιούνται στις ΗΠΑ, ή 400.000 Αμερικανοί, έχει σύνδρομο Down, μια γενετική πάθηση που αλλάζει την πορεία της ανάπτυξης και μπορεί να προκαλέσει Νοητική υστέρηση.  (National Down Syndrome Society, 2008).

Οι Εργοθεραπευτές εργάζονται με άτομα με σύνδρομο Down να τους βοηθούν στο να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες για την ανεξαρτησία μέσω της αυτο-φροντίδας, όπως δραστηριότητες ψυχαγωγίας, σίτισης , ένδυσης – απόδυσης, δεξιότητες Λεπτής και Αδρής  κίνησης, τη σχολική επίδοση, και το παιχνίδι.
Η έρευνα, η εκπαίδευση, και η κατάρτιση έχουν οδηγήσει σε προόδους στην θεραπεία, η οποία είχε τεράστια επίδραση στις ευκαιρίες που προσφέρονται σε άτομα με σύνδρομο Down. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες-από 25 ετών το 1983 έως 60 ετών σήμερα, και τα άτομα με σύνδρομο Down αποφοιτούν από το Λύκειο, πηγαίνουν σε πανεπιστήμια, συμμετέχουν σε κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις κοινότητές τους, συνθέτουν ένα ζωντανό μέρος του εργατικού δυναμικού, ζουν ανεξάρτητα, και υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους.
Οι Εργοθεραπευτές καθοδηγούν τα άτομα με σύνδρομο Down και τις οικογένειές τους στο πώς να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους  καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η Εργοθεραπευτική παρέμβαση θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν αφού διαπιστωθεί η διάγνωση του συνδρόμου Down, και θα πρέπει να συνεχιστεί καθ ‘όλη τη ζωή του ατόμου.
Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ο Εργοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες, των οποίων τα παιδιά τους, έχουν προβλήματα σίτισης λόγω χαμηλού μυϊκού τόνου  στα μάγουλά τους, τη γλώσσα και τα χείλη. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, η θεραπεία μπορεί να επικεντρωθεί στην εκμάθηση κινητικών δεξιοτήτων για την ανεξαρτησία, με έμφαση σε χαμηλό μυϊκό τόνο, χαλαρούς συνδέσμους στις αρθρώσεις, καθώς και στα οπτικά και ακουστικά ελλείμματα (Bruni, 2001). Επίσης, παρεμβαίνουν με την μέθοδο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης εάν το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην Αισθητηριακή επεξεργασία εισερχομένων ερεθισμάτων από τα αισθητήρια όργανα μας (π.χ. μάτια, αφή κλπ).
«Ένας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να τοποθετήσουν τις κατάλληλες προσδοκίες που έχουν ανάλογα με τις ικανότητες του παιδιού τους», λέει ο Asha Asher, MA, OTR / L, πρόεδρος της AOTA Developmental Disabilities Special Interest Section (DDSIS). Ένας Εργοθεραπευτής μπορεί να προτείνει τις προσαρμογές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί να γίνει πιο ανεξάρτητο.
Παιδιά σχολικής ηλικίας με σύνδρομο Down θα επωφεληθούν από την ικανότητα ενός Εργοθεραπευτή για την εκμάθηση δεξιοτήτων αυτό-φροντίδας, όπως κούμπωμα μιας ζακέτας, βελτίωση Λεπτής και Αδρής κινητικότητας, όπως το κόψιμο με ψαλίδι και την βοήθεια και εκπαίδευση  στην ολοκλήρωση ρουτινών της  τάξης  για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στις σχολικές δραστηριότητες.Ο Εργοθεραπευτής ενισχύει τις δεξιοτήτες επικοινωνίας του παιδιού μέσα στην τάξη μέσω της γραφής, του ευανάγνωστου γραφικού χαρακτήρα, και της  πληκτρολόγησης. Άλλα ζητήματα που εξετάζονται είναι οι προσαρμογές στην τάξη, όπως η θέση του γραφείου και οι καρέκλες, για τη βέλτιστη απόδοση, με βάση τις φυσικές ικανότητες του παιδιού (Bruni, 2001).
Οι ενήλικες με σύνδρομο Down ωφελούνται από τη ν Εργοθεραπεία στην αναζήτηση και διατήρηση μιας παραγωγικής εργασίας, εκμάθηση δεξιοτήτων ανεξάρτητης διαβίωσης, και στην παρότρυνση στο να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες αναψυχής για τη διατήρηση της υγείας τους ανάλογα τις ικανότητες τους και κατάλληλα προσαρμοσμένες για κάθε ενήλικα ξεχωριστά.
“Τα άτομα με σύνδρομο Down, όπως όλοι οι άλλοι, είναι πρώτα άνθρωποι, ο καθένας  με το δικό του μοναδικό δώρο να προσφέρει», λέει ο πρόεδρος του National Down Syndrome Society President, ο John Colman.
Η Εργοθεραπεία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας σε άτομα με σύνδρομο Down από τη διάγνωση μέχρι την ενηλικίωσή τους. “Η Εργοθεραπεία βοηθά τα άτομα με σύνδρομο Down στη δημιουργία προγραμμάτων για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των δεξιοτήτων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους», λέει ο Asher. “Αυτό δίνει τη δυνατότητα να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο.”
ΠΗΓΗ:ergo-logo-therapeia.blogspot.grBruni, M. (2001). Occupational therapy and the child with Down syndrome. Retrieved October 3, 2008, from http://www.ds-health.com/occther.htm
National Down Syndrome Society. (2008). October is Down Syndrome Awareness Month . Retrieved October 3, 2008, from http://www.ndss.org/images/stories/NDSSresources/pdfs/octoberdownsyndrome.pdf

Related posts

Μόνο θαυμασμός: 19χρονος με σύνδρομο Down τερμάτισε με ρεκόρ τον μαραθώνιο και μας έκανε να δακρύσουμε – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο down σπάει τα ταμπού, κάνει τον κόσμο μας καλύτερο και δίνει ελπίδα για το μέλλον