Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μύθος ή αλήθεια ότι χρησιμοποιούμε το 10% του εγκεφάλου μας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
maxresdefault

Μύθος ή αλήθεια ότι χρησιμοποιούμε το 10% του εγκεφάλου μας;

Ο νέος ρόλος της Scarlett Johansson φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα σχετικά με το αν πράγματι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας.  Το ακούμε τόσο συχνά, που πλέον έχει γίνει πεποίθησή μας ότι πράγματι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 10% του εγκεφάλου του. Επιστήμονες έρχονται τώρα να ανατρέψουν όσα πιστεύαμε.Ο χαρακτήρας που υποδύεται η γνωστή ηθοποιός Scarlett Johansson στη νέα ταινία του Luc Besson με τίτλο «Lucy», ουσιαστικά «μαθαίνει» να χρησιμοποιεί το 100% του εγκεφάλου του. Στην ταινία παίζει και ο ηθοποιός Morgan Freeman, υποδυόμενος έναν νευροεπιστήμονα, ο οποίος λέει: «Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% των ικανοτήτων του εγκεφάλου τους. Φανταστείτε να μπορούσαμε να είχαμε πρόσβαση στο 100%. Ενδιαφέροντα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν».

Ωστόσο, οι αληθινοί νευροεπιστήμονες δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται. Η Barbara Sahakian, καθηγήτρια κλινικής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η αντίληψη πως χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό ποσοστό του εγκεφάλου μας «δεν βγάζει νόημα». «Ολόκληρος ο εγκέφαλος είναι συνεχώς δραστήριος», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Οι νευρώνες, τα νευρικά κύτταρα που εμπλέκονται στη διαδικασία της σκέψης, κάνουν διαρκώς κάποια δουλειά». Διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται για διαφορετικές λειτουργίες του σώματος, όπως η όραση, η ακοή, η ομιλία και ο έλεγχος των μυών.

Η καθηγήτρια Sahakian πιστεύει ότι η επικρατούσα αντίληψη περί χρήσης μόνο του 10% του εγκεφάλου μας είναι ουσιαστικά ένας μύθος, τον οποίο δημιούργησαν οι πρώτοι ψυχολόγοι και ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός το 1936 μέσα από τον οδηγό αυτοβοήθειας του Dale Carnegie με τίτλο «How to Win Friends and Influence People».

Στην ίδια λογική κυμαίνεται και ο Sam Wang, νευροψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο μύθος διαιωνίζεται μέσω της βιομηχανίας αυτοβοήθειας (π.χ. βιβλία αυτοβοήθειας). Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο άνθρωπος θέλει να πιστεύει τον μύθο αυτό, επειδή έτσι μπορεί να ελπίζει στην προσωπική πρόοδο. Άλλωστε, η λογική της σκληρής δουλειάς για την «επέκταση του μυαλού» είναι άκρως δελεαστική, συμπληρώνουν!

Βογιατζής Ηλίας
Πηγή: vita.gr/Μυρτώ Αντωνοπούλου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για γονείς: Πώς να διαχειριστείτε τις εκρήξεις και τα ξεσπάσματα του παιδιού σας

Efi Nika

Τα κομμάτια που πρωταγωνιστούν στο ανδρικό streetwear και φέτος

newsitamea

Ψάχνω για ανθρώπους, λιγοστούς, ξεχωριστούς και σπάνιους…

Efi Nika