“Λευκή συμφωνία” στο τραπέζι σας!!!

“Λευκή συμφωνία” στο τραπέζι σας!!!

 

1. Κουνουπίδι, το ευεργετικό

Μπορεί τα παιδιά σας να παραπονιούνται όταν το μαγειρεύετε και μυρίζει όλο το σπίτι, όμως το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε. Ακόμη περιέχει γλυκοζινόλες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σύμφωνα με έρευνες έχει αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

 

2.Μανιτάρια, τα θαυματουργά

Τα λατρεύουμε, τα τρώμε στις πίτσες, τις σαλάτες και τις μακαρονάδες μας. Είναι μια τροφή για gourmet τύπους και παράλληλα εκτός από γευστική τροφή, έχουν πολλές βιταμίνες. Έχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά και  είναι πλούσια σε σελήνιο, κάλιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και βιταμίνη D. Και το καλύτερο; Είναι μια χορταστική τροφή, που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας χωρίς να διακυβεύεται η γεύση.

 

3. Κρεμμύδια σου καθαρίζουνε;

Η κορυφαία σεφ Τζούλια Τσάιλντ είχε πει: «Δεν μπορώ καν να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς κρεμμύδια». Ούτε κι εγώ. Νομίζω ότι νοστιμεύει τις σαλάτες και τα ψητά και παράλληλα είναι μια υπερ-τροφή. Η αντιφλεγμονώδης χημική ουσία που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την αρθρίτιδα, ενώ θεωρείται αντικαρκινική τροφή. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι θα σας δώσει ενέργεια, τονώνοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

4. Το βασίλειο μου για μια πατάτα

Γνωρίζατε ότι οι πατάτες μας προσφέρουν περισσότερες ίνες και κάλιο απ’ ότι άλλα λαχανικά ή φρούτα; Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο, δεν περιέχουν χοληστερίνη ή άλλα λιπαρά.

Θεωρείται μια τροφή με πολλές θερμίδες όμως τα 100 γραμμάρια πατάτας έχουν, 70-130 Κcal, ανάλογα με το μαγείρεμα. Μάλιστα, όταν τρώτε τη πατατούλα με τη φλούδα της κάνετε πολύ καλά, αφού προσλαμβάνετε και φυτικές ίνες, που ως γνωστόν έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.

 

5. Σκόρδο κανείς;

Γνωρίζατε ότι η δυσοσμία, που βγάζει το σκόρδο και μας κάνει να το αποφεύγουμε, είναι για καλό σκοπό; Η αλισίνη, όπως είναι γνωστή η θειούχα ένωση του σκόρδου, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιική δράση.

To σκορδάκι φημίζεται για τις ικανότητές του να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Διεγείρει την αναπαραγωγή της λοίμωξης, που καταπολεμά τα λευκά αιμοσφαίρια και ενισχύει τις ικανότητες των φυσικών «φονικών» κυττάρων του οργανισμού.  Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων.

 

Λευκή συμφωνία

Γνωρίζατε ότι το λευκό χρώμα που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, οφείλεται σε φυτοχημικά που ονομάζονται ανθοξανθίνες –φλαβονοειδή και έχουν  αντιοξειδωτικές ιδιότητες; Τα λευκά προϊόντα, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, περιέχουν επίσης αλλικίνη, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Η αλλικίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Τα λευκά φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, που τονώνουν την ανοσοποιητική δραστηριότητα και είναι καλές πηγές ορυκτού καλίου.

 

 

clickatlife.gr

Related posts

Το μοσχομυριστό φρούτο που ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης