Ίλιγγος: Οι χορευτές ”αποκαλύπτουν” τη θεραπεία του!

Οι χορευτές του μπαλέτου φαίνεται να έχουν εγκεφάλους προστατευόμενους από τις …πιρουέτες και αυτός είναι ο λόγος που δεν ζαλίζονται εύκολα σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου τους που τους εμποδίζουν να ζαλιστούν κατά τη διάρκεια των ατελείωτων περιστροφών τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρόνια της εκπαίδευσης τους επιτρέπουν στον οργανισμό των χορευτών να αναπτύξει τρόπους για να καταστείλει τα μηνύματα που προέρχονται από τον λαβύρινθο στο εσωτερικό του αυτιού και φθάνουν στον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί από το Imperial College του Λονδίνου ελπίζουν ότι τα εύρηματά τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από χρόνιους ιλίγγους.

Οι ερευνητές εντόπισαν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου των χορευτών.

 

Στη νέα μελέτη, συμμετείχαν 29 μπαλαρίνες και 20 συνομήλικες τους γυναίκες που είχαν τα ίδια επίπεδα φυσικής κατάστασης. Οι ερευνητές τις έβαλαν σε μία καρέκλα που περιστρεφόταν γρήγορα. Οι εθελόντριες έπρεπε να πατούν ένα κουμπί ανάλογα με το πόσο συνέχιζαν να νιώθουν το αίσθημα της περιστροφής από τη στιγμή που η καρέκλα είχε σταματήσει. Παράλληλα υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Η αίσθηση της περιστροφής στις χορεύτριες ήταν πολύ πιο σύντομη σε σχέση με τις υπόλοιπες εθελόντριες

 

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η αίσθηση της περιστροφής στις χορεύτριες ήταν πολύ πιο σύντομη σε σχέση με τις υπόλοιπες εθελόντριες, ενώ ζαλίζονταν λιγότερο σε σχέση με αυτές. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δύο
ομάδων σε δύο τμήματα του εγκεφάλου (παρεγκεφαλίδα και εγκεφαλικός φλοιός δηλαδή το τμήμα που αντιλαμβάνεται τον ίλιγγο).

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ”Cerebral Cortex”.

 

pathfinder.gr

Related posts

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα και ποια είναι αυτά

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει το σώμα σου

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα ύποπτα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε