Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βρέθηκε ο «διακόπτης» της αισιοδοξίας στον εγκέφαλο!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

fericire

Βρέθηκε ο «διακόπτης» της αισιοδοξίας στον εγκέφαλο!

Εάν δυσκολεύεστε να δείτε την φωτεινή πλευράς της ζωής και βλέπετε μονίμως το ποτήρι της ζωής μισοάδειο, κατηγορήστε την… πλευρική ηνία σας.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ λένε ότι αυτό το μικροσκοπικό τμήμα του εγκεφάλου παίζει καθοριστικό ρόλο στα αισθήματα απογοήτευσης και πως αν η χημεία του δεν είναι σωστή, μοιραία σχεδόν έχει κανείς την τάση να «τα βλέπει όλα μαύρα».

Όταν, αντιθέτως, είναι η ενδεδειγμένη, νιώθει πως, ό,τι κι αν συμβαίνει, θα έρθει τελικά η καλύτερη μέρα.

«Η θεωρία είναι πως η τάση πολλών ανθρώπων να βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισοάδειο, έχει χημική βάση στον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Ρομπέρτο Μάλινοφ,καθηγητής στον Τομέα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Για να ελέγξουν αυτή τη θεωρία, ο δρ Μάλινοφ και οι συνεργάτες του εξέτασαν την χημεία στην πλευρική ηνία (lateral habenula – LHb), που αποτελεί τμήμα της επίφυσης (σ.σ. είναι ένας αδένας του εγκεφάλου που λέγεται και κωνάριο).

Η πλευρική ηνία δεν επελέγη τυχαία: πειράματα σε πιθήκους είχαν δείξει πως ενεργοποιόταν έντονα όταν δεν δίνονταν στα ζώα οι φρουτοχυμοί ή άλλες λιχουδιές που περίμεναν, γεγονός που υποδηλώνει ότι απογοητεύονταν οικτρά.

Για να εξακριβώσουν με ποιον μηχανισμό την ενεργοποιεί η απογοήτευση, οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια και αρουραίους, διαπιστώνοντας τελικά ότι το κλειδί είναι η ισορροπία δύο χημικών ουσιών.

Η μία ουσία λέγεται γλουταμινικό οξύ και είναι αυτή που διεγείρει την πλευρική ηνία, ενώ η άλλη λέγεται γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και είναι αυτή που την καταπραΰνει (λειτουργούν σαν γκάζι και φρένο, αντιστοίχως).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science», και οι δύο ουσίες παράγονται από νευρώνες (νευρικά κύτταρα) της πλευρικής ηνίας, γεγονός αρκετά σπάνιο για τον εγκέφαλο, οι δομές του οποίου συνήθως παράγουν είτε κατασταλτικές είτε διεγερτικές ουσίες, αλλά όχι και τις δύο.

Στην πραγματικότητα, πριν από την παρούσα μελέτη ήταν γνωστές μόνον δύο άλλες δομές με διπλή δράση (η μία στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και η άλλη στο στέλεχός του).

«Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες που τεκμηριώνει την συνύπαρξη της καταστολής με την διέγερση στον ίδιο μηχανισμό του εγκεφάλου», είπε ο δρ Στήβεν Σέιμπελ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του UCSD. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή η διττή λειτουργία σηματοδοτεί την απογοήτευση».

Ωστόσο, η καλή λειτουργία της πλευρικής ηνίας πιστεύεται ότι παίζει ρόλο και σε άλλες συμπεριφορές, καθώς και στην αντίληψη του πόνου.

Επειδή, εξάλλου, οι πάσχοντες από κατάθλιψη βιώνουν πιο έντονα τα αρνητικά συναισθήματα απ’ ό,τι οι υγιείς άνθρωποι, τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να συμβάλλουν και στην καλύτερη θεραπεία αυτής της ψυχικής νόσου.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: tanea.gr/Ρούλα Τσουλέα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήπιε μόνο μια γουλιά: 21χρονη πήρε καφέ από το αεροδρόμιο και βρέθηκε στην εντατική να παλεύει για τη ζωή της

Efi Nika

6 πολύ ενοχλητικές συμπεριφορές των παιδιών που δείχνουν ότι είναι πανέξυπνα

Penni Syggrou

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αλλάζουν όλα στα ΜΜΜ, έτσι θα πληρώνουμε για τις μετακινήσεις σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό και Τραμ – ΦΩΤΟ

Efi Nika