Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες στις διακοπές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι διακοπές είναι συνώνυμες με το καλοκαίρι, αλλά ειδικά για τις μέλλουσες μητέρες μπορεί να κρύβουν ορισμένες παγίδες.

Η πρώτη είναι οι ουρολοιμώξεις οι οποίες είναι πιο συχνές το καλοκαίρι εξαιτίας της αφυδάτωσης αλλά και των σεξουαλικών επαφών που είθισται να αυξάνονται στις διακοπές, λέει ο δρ Γεώργιος Φαρμακίδης, καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας & Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.

Για να προστατευθεί η έγκυος, καλό είναι να καταναλώνει δύο έως τρία λίτρα υγρών την ημέρα (κατά προτίμηση από νερό και δευτερευόντως από άλλες πηγές όπως οι χυμοί), συνιστά.

Άλλες συμβουλές που μπορεί αν την βοηθήσουν είναι οι εξής:

* Πριν ξεκινήσει για τον προορισμό της να ρωτήσει τον μαιευτήρα της αν μπορεί να ταξιδεύσει και να κολυμπήσει με ασφάλεια (υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες απαγορεύονται και τα δύο).

* Να επιλέγει προσεκτικά που θα κολυμπήσει και να βεβαιώνεται ότι το νερό είναι καθαρό. Να μην βουτάει σε νερά αμφιβόλου καθαριότητας.

* Να μην κάνει μακροβούτια, διότι προκαλούν ταχυκαρδία.

* Μόλις βγει από τη θάλασσα ή την πισίνα να αλλάζει μαγιό, ώστε να αποφύγει τις μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων (η υγρασία δημιουργεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη μυκήτων).

* Να κάθεται πάντοτε στη σκιά (π.χ. κάτω από ομπρέλα)

* Να χρησιμοποιεί αντηλιακά, κατά προτίμηση φυτικά.

* Αν είναι σεξουαλικώς ενεργή και επιρρεπής στις μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων, να καταναλώνει αρκετά γιαούρτια και να χρησιμοποιεί κολπικά υπόθετα με λακτοβάκιλους, που βοηθούν στην αποφυγή τους.

* Να τρέφεται υγιεινά, καταναλώνοντας πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα οποία θα πλένει σχολαστικά πριν τα φάει.

* Να λαμβάνει μέτρα κατά της αφυδάτωσης και της ζέστης, διότι και τα δύο μπορεί να την οδηγήσουν στον πρόωρο τοκετό. Τέτοια μέτρα είναι η επαρκής κατανάλωση υγρών και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. φρούτα, λαχανικά, σούπες) και η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο. Αν η έγκυος αισθανθεί ότι τα πόδια της ζεσταίνονται, πρέπει να ξέρει ότι θα αυξηθεί η ροή αίματος προς τα άκρα και θα μειωθεί προς τη μήτρα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

* Αν νιώσει πονάκια όμοια με αυτά της εμμήνου ρύσεως, πρέπει να αναπαυθεί, να πίνει πολλά υγρά και να ενημερώσει αμέσως τον γιατρό της.

* Στα ταξίδια με αυτοκίνητο πρέπει να φοράει οπωσδήποτε ζώνη ασφαλείας και να κάνει συχνές στάσεις για να περπατά λίγο (συνιστάται για πρόληψη των θρομβώσεων στα πόδια).

* Αν θέλει να ταξιδεύσει με αεροπλάνο, πρέπει να συμβουλευθεί τον μαιευτήρα της. Γενικώς τα αεροπορικά ταξίδια θεωρούνται ασφαλή μέχρι την 36η εβδομάδα της κυήσεως, αλλά προτιμώνται όσα διαρκούν έως δύο ώρες.

* Εάν έχει ιστορικό αλλεργίας, πρέπει να συμβουλευθεί τον μαιευτήρα της για το τι πρέπει να κάνει αν την τσιμπήσει μέλισσα ή άλλο έντομο. Εξαιτίας της εγκυμοσύνης, η αντίδραση του οργανισμού της σε ενδεχόμενο τσίμπημα ενδέχεται να είναι πιο έντονη απ’ ό,τι όταν δεν ήταν έγκυος. Το ιδανικό είναι οι αλλεργικές έγκυοι να παραθερίζουν σε περιοχές που διαθέτουν νοσοκομείο, κέντρο υγείας και γιατρούς.

* Ανεξαρτήτως ιατρικού ιστορικού, καλό είναι να επιλέξει για τις διακοπές της μία περιοχή που διαθέτει νοσοκομείο με γιατρούς, ώστε οποιοδήποτε απρόοπτο να μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Efi Nika

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika