Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τι αλλάζει στην φορολογική δήλωση για προστατευόμενα μέλη, ανέργους και φοιτητές

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

3ed128442

Τι αλλάζει στην φορολογική δήλωση για προστατευόμενα μέλη, ανέργους και φοιτητές

Με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ για την φορολογική δήλωση από φέτος είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Έτσι πλέον θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, ακόμη και το απαλλασσόμενο.

Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης οι φοιτητές εφόσον έχουν εισόδημα. Για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων υπόχρεοι είναι οι γονείς, ενώ εάν το εισόδημα προέρχεται από σύνταξη λόγω θανάτου τότε υποχρεούται σε δήλωση και ο ανήλικος.

Τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 (ανέργους κ.λπ.) θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτών των περιπτώσεων, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο εισοδήματος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης που θα ληφθούν υπόψη γι’ αυτούς δεν θα βγάζουν άθροισμα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ.

Εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα.

Η διάταξη αυτή θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν.

Με τη ρύθμιση αυτή, ευνοούνται πολλοί φορολογούμενοι που το 2014 εισέπραξαν χαμηλά εισοδήματα θα καλούνταν φέτος να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρου βάσει τεκμηρίων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, λόγω των πολύ χαμηλών πραγματικών εισοδημάτων τους θα φορολογούνταν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης ως έχοντες εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα πλήρωναν φόρο 26% επί τεκμαρτών εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, αν λαμβάνονταν υπόψη και γι’ αυτούς τα ελάχιστα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία ανέρχονται σε 3.000 ευρώ για τον κάθε άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους, τότε τα ποσά αυτά θα προστίθεντο στα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν και θα “εκτόξευαν” στα επίπεδα των 7.000 – 10.000 ευρώ τα τεκμαρτά εισοδήματα επί των οποίων θα υποχρεούνταν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Με την απαλλαγή τους από τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων, τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων θα υπολογιστούν γι΄αυτούς μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες τους και τα αυτοκίνητά τους, οπότε θα διαμορφωθούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 7.000 ευρώ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα τα πραγματικά τους εισοδήματα θα είναι πλέον μεγαλύτερα των τεκμαρτών και ο φόρος εισοδήματος δεν θα υπολογιστεί με 26%, αλλά μόνο με 11% από το πρώτο ευρώ (με το συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα)

www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήπιε μόνο μια γουλιά: 21χρονη πήρε καφέ από το αεροδρόμιο και βρέθηκε στην εντατική να παλεύει για τη ζωή της

Efi Nika

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αλλάζουν όλα στα ΜΜΜ, έτσι θα πληρώνουμε για τις μετακινήσεις σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό και Τραμ – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Νόμιζαν πως ήταν ξύλο και τελικά ήταν νεκρός άνθρωπος: Δεύτερος νεκρός από πνιγμό στην χώρα, σοκ σε παραλία

Efi Nika