Newsitamea.gr
AMEA news ΥΓΕΙΑ NEWS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Για 600 ευρώ νεφροπαθείς κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

nefropatheis

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Για 600 ευρώ νεφροπαθείς κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Χρήστος Καραγκιόζης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την υγεία επεσήμανε πως για μια προσφορά 10 σεντ λιγότερη σε κάθε φίλτρο αιμοκάθαρσης, δηλαδή για 600 ευρώ συνολικά, νεφροπαθείς κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

Τα φίλτρα αυτά χρησιμοποιούνται σε 150 νεφροπαθείς στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα οι νεφροπαθείς είναι περίπου 4.000.

“Για να εξοικονομηθεί κέρδος μόλις 0,10 λεπτών του ευρώ, τα δύο νοσοκομεία χρησιμοποιούν φίλτρα αιγυπτιακής προέλευσης. Συγκεκριμένα το Ιπποκράτειο ανανέωσε τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία. Είναι κακής ποιότητας και κινδυνεύει η ζωή των αιμοκαθαιρόμενων. Δυστυχώς είναι ενός τύπου. Δηλαδή τα χρησιμοποιούν για όλους. Είτε πρόκειται για ενήλικες, είτε πρόκειται για παιδιά”, επεσήμανε ο κ. Καραγκιόζης και συνέχισε: “Τα φίλτρα αυτά είναι ελαττωματικά, σπασμένα και κολλημένα, και αν ξεφύγει κάποιο και μπει στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης ο νεφροπαθής μπορεί να πεθάνει μέσα σε ένα λεπτό”.

Να σημειώσουμε, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης πως η ζωή τους εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των φίλτρων. “Ενα καλής ποιότητας φίλτρο μπορεί να δώσει καλή ποιότητα ζωής σε έναν νεφροπαθή τελικού σταδίου και να χαρίσει χρόνια ζωής. Σ’έναν νεότερο νεφροπαθή μέχρι να τον βοηθήσει ώστε να αντέξει μέχρι να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα πως ούτε οι Κινέζοι δεν κάνουν αιμοκάθαρση με τα φίλτρα από την Κίνα ή από την Αίγυπτο”.

Η πρόταση των νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, ήταν να καλύψουν οι ίδιοι τα 600 ευρώ διαφορά έτσι ώστε να αγοραστούν καλύτερα φίλτρα, άλλης προέλευσης κι όχι αυτά που χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία.

Ανέφερε ακόμη πως στον ΕΟΦ υπάρχουν 40 λευκές κάρτες για τα συγκεκριμένα φίλτρα, από Θεσσαλονίκη, από Αλεξανδρούπολη, από Αθήνα, από Πάτρα, από Χίο. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο διαπιστωμένο εργαστήριο που να μπορεί να τα ελέγχει.

Ο κ. Καραγκιόζης αναφέρθηκε και στην δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων) και ποια θα είναι η πορεία των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. “Θα οδηγήσει όλους τους νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές κλινικές, για όσο διάστημα αυτές θα χρησιμοποιούν καλής ποιότητας φίλτρα, αλλά μετά θα αναγκάζονται να πληρώνουν τη διαφορά τιμής για το καλύτερο φίλτρο”.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας επεσήμανε πως όσοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν θα είναι τα… πειραματόζωα. “Δυστυχώς όσοι δε θα μπορούν να πληρώσουν. Οι ανασφάλιστοι και από την πρόνοια θα είναι τα πειραματόζωα. Εγώ θα καλέσω τον κ. Βορίδη και την επιτροπή από τη Γερμανία που είναι να έρθουν στη Θεσσαλονίκη να έρθουν στο Ιπποκράτειο και, όχι να καθίσουν στην αιμοκάθαρση, αλλά να δουν τα φίλτρα. Να δουν τι περνάμε”.

Η ομάδα τεχνιτού νεφρού δεν εφημερεύει κι αυτό έχει αποτέλεσμα όταν κάποιος νεφροπαθείς χρειαστεί οτιδήποτε, θα πρέπει να αποτανθεί σε νοσοκομείο που έχει εφημερία. “Δυστυχώς, εκεί δεν ειναι το προσωπικό που μας παρακολουθεί. Δεν ξέρουν τους φακέλους μας. Θα κάνουν το παν για να μας σώσουν τη ζωή, αλλά, υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποια οποιοσδήποτε γιατρός δεν μπορεί να τα γνωρίζει”.

 

πηγη:news.makedonias.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea